Rus Dışişleri açıkladı: Moskova, Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemiyor

Arşiv
Arşiv

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Moskova'nın Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemediğini dile getirdi.

Sputnik'e konuşan Rudenko, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığının tanınması sonrası Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi olasılığını değerlendirdikleri yönündeki açıklamasını yorumladı.

Rudenko, "Bu, Kiev'in kararı olur. Biz böyle bir kararı düşünmüyoruz, bu bizim seçimimiz değil. Biz, her zaman Kiev'le diyaloğa hazırız" dedi.

Donetsk ve Lugansk'ın hangi sınırlar dahilinde tanınacağı sorusuna, "Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin iktidar yetkilerini kullandığı sınırlar dahilinde" yanıtını veren Rudenko, Donetsk ve Lugansk'ta görev yapacak Rus büyükelçi adaylarının en yakın zamanda belirleneceğini kaydetti.

Tanıma kararının ardından Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya formatının geçerliliğini koruyup korumadığının sorulması üzerine Rudenko, "Avrupalı partnerlerimiz de dahil herkesle diyaloğa hazırız" dedi.

Rudenko, Donetsk ve Lugansk'ın hangi sınırlar dahilinde tanınacağı sorusu karşısında, "Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin iktidar yetkilerini kullandığı sınırlar dahilinde" yanıtını verdi.

'Minsk anlaşmalarının zamanının geçtiğine kanaat getirdik'

Minsk anlaşmalarının ise Kiev yüzünden yürürlülüğünü yitirdiğini kaydeden Rudenko, "Çok zor olmasına rağmen 8 yıl boyunca bu anlaşmaları kurtarmak için her türlü girişimde bulunduk, ancak maalesef başarısız olduk. Son bir haftadaki olaylar ise durumun kötüye gideceğini gösterdi. Donbass'ın güç yoluyla ele geçirilmesi için üçüncü girişim planlanıyor. Açılan ateşleri, insanların tahliye edildiğini görüyorsunuz, bu nedenle biz, Minsk anlaşmalarının zamanının geçtiğine kanaat getirdik" ifadelerini kullandı.

  • Ne olmuştu?
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi dün imzalamış ve buraya asker sevk edilmesi talimatını vermişti.
  • Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 2014'te Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >