Rus menşeili Promobot, insansı robotu Android Robo-C ile seri üretime geçti

İnsansı robot
İnsansı robot

Rusya merkezli startup şirketi Promobot, insan görünümüne sahip Android Robo-C'nin satışlarına seri üretimine başladı.
Seri üretime geçen dünyanın ilk insansı robotu olma özelliği taşıyan Android Robo-C, havaalanlarında, bankalarda ya da benzer kalabalık ortamlarda soru-cevap şeklinde yönlendirme amaçlı kullanılabiliyor.
Yapay deriyle insana olabildiğince benzetilen robot, yüz kaslarını ayrı ayrı hareket ettirerek toplamda 600 mimik yapabiliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Rus menşeili hizmet robotu üreticisi Promobot, insan görünümüne sahip robotlarının satışına başladı. Seri üretimle birlikte zaman içinde büyük rakamlara ulaşması bekleniyor. Android Robo-C olarak isimlendirilen robot, gerçekçi görünümün yanı sıra iş ortamına da entegre edilen dünyanın ilk insansı robotu olma özelliği taşıyor.

Robot tamamen *antropomorfik bir makine olarak görev yapıyor. İnsan yüz hareketlerini kopyalıyor; gözleri, kaşları, dudakları ve diğer kasları hareket ettirebiliyor. Yani mimiklerini insan gibi kullanabiliyor. Hatta o kadar gelişmiş bir portföy sunuluyor ki toplamda 600'den fazla yüz ifadesi barındırıyor.

  • *antropomorfik: insan niteliklerinin başka bir varlığa atfedilmesi.

Promobot, bunun gibi bir robotun insan-makine etkileşimindeki engelleri kaldırabileceği ve kalabalık yerlerde, postanelerde, bankalarda ve belediye kurumlarındaki insanlar yerine görevlendirilebileceğini savunuyor.

Şirket kişisel asistan konusunda da robotlar geliştirmeyi planlıyor.

    Artık herkes kişisel ve profesyonel kullanım için robot sipariş edebilecek. Böylece hizmet, eğitim ve eğlence alanına yeni bir pazar açıyoruz. Hichael Jordan'ın basketbol formasını satan bir kopyasını ya da William Shakespeare'in bir müzede kendi metinlerini okuduğunu hayal edin. Promobot Yönetim Kurulu Başkanı Aleksei Luzkaov.

Peki bu robot neler yapabiliyor?

Evet, satışlar başladı ve seri üretime geçiliyor. İnsan mimiklerini taklit edebiliyor ve sürekli öğrenerek gelişiyor. Ama bu robot tam olarak neler yapıyor? Az önce de bahsettiğimiz gibi havaalanı, banka ya da benzerkalabalıkortamlarda yönlendirme işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. İnsansı olması ilk etapta ürkütücü gelebilir. Üstelik üzerindeki yapay zeri de gerçekçiliği önemli oranda artırıyor. Ama zaman içinde insanların bu tarz robotlara alışacağı öngörülüyor.

Promobot'un şu an için birkaç özel siparişi olduğu biliniyor. Fiyat konusunda net bir rakam yok. Ama müşteri hizmetleri için bir robot satın almak isteyenler şirketlerle pazarlık yapıldığı belirtiliyor.

Promobot nedir?

Promobot, robotlar geliştiren Rus menşeili bir startupşirketi. Bugün, Kuzey ve Doğu Avrupa'daki en büyük özerk robot üreticisi. Toplamda 35 ülkede yönetici, destekleyici, danışman, rehber ve konsiyerj (kapıcı) olarak çalışan robotlar geliştiriyor. Moskova metrosunda, Baltimore Havaalanı'nda, DubaiAlışveriş Merkezi'nde ve IKEAmağazalarında görev yaparken görülebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >