Rusya Çin'i geçti: McDonald's logosunu taklit ederek yerli fast food zinciri açtılar

Arşiv
Arşiv

Rusya'nın Ukrayna'ya işgali sonrası birçok küresel marka Rusya'dan çekilme kararı almıştı. Bu markalardan biri de McDonald’s olmuştu. Firma Rusya'daki 847 restoranını kapattı. Yaptırımlar sonrası Rusya da kendi fast food markalarını destekleme ve büyütme kararı aldı. 'Vanya Amca' isimli bir restoran zinciri logosunu yeniledi ve bayilik vermek için harekete geçti. Restoranın yeni logosunun McDonald's logosuna benzerliği ise dikkatlerden kaçmadı.

McDonald’s geçen hafta, küresel markaların Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgaline karşı çıkmak için tüketici baskısı ile karşı karşıya kalması nedeniyle Rusya’daki 847 restoranının tümünü geçici olarak kapatacağını söyledi.

McDonald's'tan Rusya'yla ilgili açıklama

McDonald's İcra Kurulu Başkanı Chris Kempczinski, McDonald's şubelerinin Rusya'da ne zaman açılacağı hakkında belirsiz ifadelere yer vererek "McDonald's durumu değerlendirmeye ve herhangi bir ek önlem alınıp alınmayacağını belirlemeye devam edecek. Bu karar doğrultusunda, Rusya'daki restoranlarımızı ne zaman yeniden açabileceğimizi tahmin etmek şu anda mümkün görünmüyor. Diğer operasyonel etkilerle birlikte tedarik zincirimizde de aksamalar yaşıyoruz. İnsani durumu da yakından takip edeceğiz" şeklinde konuştu.


McDonald's'ı taklit etti

McDonald’s’ın yerini alması için desteklenen bir Rus restoran zincirinin, fast food devinin ünlü altın kemerlerine son derece benzeyen bir logo ortaya çıkardığı belirtildi.

Basında çıkan haberlere göre, 'Vanya Amca franchise'ı için geçen hafta Rus makamlarına bir ticari marka tescili yapıldı.

Vanya Amca’nın yeni logosu görünüşe göre Vanya Amca’daki V harfine atıfta bulunan kiril alfabesindeki B harfine göre modellenmiş. Ancak sosyal medya kullanıcıları bu logonun McDonald’s markasına benzerliğine dikkati çekti.

Vanya Amca markasının yeni logosu
Vanya Amca markasının yeni logosu

"McDonald’s'ın yerini yerli zincirler alacak"

Rusya’nın Interfax haber ajansı, Moskova belediye başkanının bir yıl içinde Rus başkentindeki 250 McDonald’s restoranının yerini yerli zincirlerin alabileceğini söyledi.

Buna göre, yerli zincirlerin yüzde 99’u Rus olacağından, vatandaşların ABD'li fast food devine tercih edeceğini öne sürdü.


Yerel zincirlere 3,6 milyon sterlin destek verildi

Belediye meclisinin yerel fast food zincirlerine 500 milyon ruble (3,6 milyon sterlin) verdiği söyleniyor.

Geçen hafta, Rusya Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin parlamentoya Vanya Amca’nın McDonald’s’ın yerini alması gerektiğini söyledi.

McDonald’s, Soğuk Savaş’ın sonunda doğu ve batı arasındaki ısınan ilişkilerin bir sembolü olarak hizmete girmesinden 30 yıldan fazla bir süre sonra geçen hafta Rusya’da faaliyetini durdurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >