Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın nükleer kuvvetlerini güçlendirme sözü verdi

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşının birinci yıldönümü öncesinde Rusya'nın nükleer kuvvetlerini güçlendirme sözü verdi. Putin, kara, deniz ve havaya dayalı nükleer füzelere atıfta bulunarak Rusya'nın nükleer üçlüsünü güçlendirmeye odaklanacağını söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna savaşının birinci yıl dönümünden birgün önce yaptığı açıklamada bir kez daha nükleer güç vurgusu yaptı. Putin, ülkesinin nükleer güçlerini arttırmak konusundaki ilgisinin süreceğini söyledi.

Sarmat füzelerini bu yıl konuşlandırmaya başlayacaklarını da ilk kez açıkladı

Milliyet'in haberine göre Rusya lideri konuşmasında kara, deniz ve havadan nükleer başlıklı füze atabilme kabiliyetlerini geliştirme konusunda daha önceden de olduğu gibi çalışmalara önem vermeye devam edeceklerini ifade etti. Rusya lideri, bu kapsamda birden fazla nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası Sarmat füzelerini bu yıl konuşlandırmaya başlayacaklarını da ilk kez açıkladı.

Kremlin Sarayı tarafından paylaşılan Putin’in ulusal bayram mesajındaHavadan atılan hipersonik Kinzhal füzeleri seri üretimine ve denizden fırlatılan Zircon hiperonik füzelerinin de toplu şekilde tedariğini sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Putin bu hafta Salı günü yaptığı konuşmada da Rusya’nın stratejik silahların azaltılması anlaşması START’I askıya aldığını açıklamıştı.

Birçok kez nükleer göndermesi yaptılar

İsmi açıklanmayan bir üst düzey Rus yetkili Putin’in bu kararına rağmen Rusya’nın nükleer başlık taşıyan füzelerini anlaşma kapsamında tutacağını öne sürdü.

NATO’nun İsveç ve Finlandiya’yı da üyeliğe kabul etmesini kendisi için tehdit olarak gördüğünü belirten Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili olarak da daha önce birçok defa nükleer silah kullanma konusuna atıfta bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün yaptığı açıklamada bir kez daha Rusya’nın nükleer silah tehditlerini kınadı. Guterres “Nükleer silah kullanma konusunda üstü kapalı tehditler duyduk. Nükleer silahların sözüm ona taktiksel kullanımı asla ama asla kabul edilemez. BU noktadan dönme zamanıdır” ifadelerini kullandı.

Çin: Ruslar çekilmeden barış olmaz

Çin lideri Jinping’in Cuma günü yani Ukrayna savaşının başlangıcının yıldönümünde barış sağlanmasına yönelik bir konuşma yapması bekleniyor. Ancak Ukrayna Rus birlikleri ülkesinden çekilmeden herhangi bir şekilde barışın mümkün olmayacağını dile getiriyor.

Öte yandan Washington yönetimi, bu süreçte yaptırımlara karşı Çin’in Rusya’ya askeri malzeme temin etmesinden kaygı duyuyor. Cuma günü Güney Afrika bölgesinde Çin’le ortak bir tatbikata başlayacak olan Rusya, hipersonik füzelerle dolu bir fırkateynini de bölgeye gönderdi.

Rus TASS haber ajansı Moskova’yı ziyaret eden Wang Yi’nin yaptığı açıklamada, Çin’in tarafsız pozisyonuna sıkı sıkıya bağlı olacağını ve krizin siyasi açıdan çözülmesi için yapıcı bir rol oynayacağını söylediğini duyurdu. Wang ayrıca ABD’yi kast ederek Rusya ve Çin ilişkilerinin üçüncü tarafların baskılarına boyun eğmeyeceğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >