Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna'ya saldırılar sürecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaşın birinci yılına günler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da parlamento üyeleri ve askerlere seslendi. Putin, “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız.” dedi. Rusya Devlet Başkanı’nın konuşması, ulusa sesleniş konuşması olarak da yorumlandı ve ülkede televizyonlardan canlı yayınlandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskovo'da yaptığı konuşmada ülkesinin Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürdüreceğini bildirdi. Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden Batı ve Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

Habertürk'ün haberine göre; savaş alanında Rusya'yı yenmenin imkansız olduğunu iddia eden Putin, ulusa sesleniş konuşmasında “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız.” ifadesini kullandı.

Rus lider Moskova'nın Ukrayna'daki saldırısına 'sistematik olarak'devam etme sözü verdi.

Uluslararası ajanslar Putin'in konuşması sırasında yaşanan yoğunluk nedeniyle kamu yayıncısı Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi'nin(VGTRK) web sitesinin çöktüğünü duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaşın birinci yılına günler kala Federal Meclis üyelerine seslenen Putin, "Ukrayna'daki gerilimin artmasından tamamen Batı sorumlu" dedi.

Putin, tüm dünyada önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, Rusya için zor ve oldukça önemli bir dönemden geçtiklerini ifade etti.

Biz kendimizi savunuyoruz

Konuşmasında Batı ülkelerini Rusya'yı tehdit etmekle suçlayan Putin, "Savaşı başlatan onlar. Biz bunu bitirmek için güç kullanıyoruz. Batı, Rusya'yı savaş alanında yenmenin imkansız olduğunun farkında ve bu nedenle tarihsel gerçekleri yanlış yorumlayarak, Rus kültür, din ve değerlerine saldırarak saldırgan bir dezenformasyon saldırısı başlattı. Biz insanların canını, kendi evimizi savunuyoruz.” dedi.

"Donbass problemini çözmek için her şeyi denedik ancak Batı başka bir senaryo için hazırlandı."

Kiev'in savaştan önce Batı ile silah anlaşmaları için temasa geçtiğini öne süren Rus lider askeri harekat kapsamındaki görevlere adım adım karar verileceğini belirtti.

Batılı ülkelerin Ukrayna ihtilafını Rusya ile küresel bir çatışmaya dönüştürmeye çalıştığını ve Rusya'nın varlığının tehlikede olduğunu söyleyen Putin, "Yerel çatışmayı küresel bir çatışmaya çevirmeyi planlıyorlar, biz bunu bu şekilde anlıyoruz ve buna göre tepki göstereceğiz" dedi.

"Batı cini şişeden çıkardı" diyen Putin, "Burada insanların yaşadığı trajedi umurlarında değil. Kendilerini demokrasi kisvesi altında ifade etmeye çalışıp başka ülkelere etiketler yapıştırıyorlar" dedi.

Putin mağdurların artmasının sorumlusunun Kiev olduğunu öne sürdü ve "Ukrayna'daki gidişatın sorumluluğu Batı elitlerine aittir" dedi.

Ukrayna'dan tepki

Putin'in sözlerine Ukrayna cephesinden yanıt gecikmedi. Ukrayna'nın Avusturya Büyükelçisi Olexander Scherba, Twitter üzerinden yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Putin, her zamanki yakınmalarıyla yine iş başında. En büyüğü: Batı ve Ukrayna, Rusya ile savaşa hazırdı. Sanki Rus ültimatomu yokmuş gibi. Sanki Macron ve Scholz 2021'i Moskova'ya seyahat ederek Rusya'ya yapmaması için yalvararak geçirmemişler. Ne yalancı ama."

Rusya, Yeni START'taki katılımını askıya alacak

Putin, karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladığını da belirtti ve Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >