Baltık sınırında güvenlik alarmı: Letonya’da ortaokulda askeri eğitim dönemi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan tutumu, Baltık ülkelerinde güvenlik endişelerini artırdı. Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Finlandiya, sınırlarını milyonlarca Euro’luk yatırımlarla güçlendirirken, Letonya’da ortaokul öğrencileri bile zorunlu askeri eğitim almaya başladı.
Rusya’nın sınır komşuları Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Finlandiya beraber “Baltık Sınırı” denilen Avrupa’nın en güvenlikli sınırlarından birini oluşturuyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olan saldırganlığı Baltık ülkeleri arasında geniş çaplı bir korkuya yol açtı. Oluşturdukları sınır için milyonlarca Euro harcandığı ve sadece Letonya sınırı için bile 303 milyon Euro harcandığı söyleniyor.
Letonya NATO merkezi Adazi’de 14 ülkeden 3000 asker acil durumlar için eğitiliyor. Hatta başkent Riga’da ortaokul öğrencileri bile temel askeri eğitim almaya başladılar.

112 saat zorunlu askeri eğitimi sistemlerine entegre ederek öğrencilerin her türlü koşula hazırlıklı olmaları sağlanıyor.
Bu eğitimde yaptıkları şeylerden bazıları şunlar:
- Kamuflaj ile kendilerini saklamayı öğrenmek
- Askeri dile hakim olmak
- Bağımsızlık savaşında ülkeleri için savaşan askerlerin yaptıkları önemli şeyleri öğrenmek
- Silah türlerini ayırt etmek
- Atış talimi
Öğrencilerden bazıları şu açıklamalarda bulundu:
- “Nüfusmuz oldukça az olduğu için her vatandaş kendini savunmayı öğrenmeli. Bu eğitimler sayesinde artık korkmuyoruz çünkü bir şey olduğunda hepimiz hazır durumda olacağız”