Rusya'da 'bağımsız internet' yasası yürürlükte: Kullanıcı bilgileri kayıt altına alınacak

arşiv
arşiv

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mayıs ayında imzaladığı ülkenin devlet kontrolü altında dünyadan bağımsız bir internete sahip olmasını mümkün kılan tartışmalı yasa resmen yürürlüğe girdi. Yasa kullanıcı bilgilerinin kapsamlı bir biçimde kayıt altına alınmasını da öngörüyor.

Rusya'da internet sansürünü katı bir hale getirebileceği konusunda eleştirilen 'bağımsız internet' yasası yürürlüğe girdi. Söz konusu yasa ülkenin devlet kontrolü altında dünyadan bağımsız bir internete sahip olmasını mümkün kılıyor.

Bugün yürürlüğe giren 'bağımsız internet' yasası ile kullanıcı bilgilerinin kapsamlı bir biçimde kayıt altına alınması öngörülüyor.

Yeni yasa, Rus hükümetine internetin kontrolü ile ilgili geniş yetkiler veriyor. Örneğin; olası acil durumlarda hükümet, internet erişimine anında müdahale ederek, internet erişimini saniyeler içinde düzenleyebilecek. Acil durumlar da Rus hükümeti tarafından belirlenecek.

Süreç nasıl işleyecek?

Yasaya göre, siber tehlikelere karşı koymak için internet operatör ağlarında trafik filtreleme sistemlerinin kurulması gerekecek.

Söz konusu sistemlerin operatörlere Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor) tarafından temin edilmesini öngören yasaya göre, sistemlerin kurulumuna ve bakımına ilişkin masraflar da devlet bütçesinden karşılanacak.

 Yasanın tam teşekküllü olarak 2021 yılına kadar uygulamaya koyulacağı öngörülüyor.
Yasanın tam teşekküllü olarak 2021 yılına kadar uygulamaya koyulacağı öngörülüyor.

İlerleyen süreçte Roskomnadzor'un denetimine açık internet bağlantı noktaları oluşturması gerekecek. Bunun içinse internet altyapısının yenilenmesine ihtiyaç var. Ayrıca internet sağlayıcı şirketlerin çeşitli cihazlar edinmesi gerekiyor.

"İnternet ücreti pahalı hale gelebilir"

Rus internet uzmanı İsavnin internette tekelleşmenin sağlanması halinde bunun internet hızını düşürebileceğini ve interneti pahalı hale getirebileceğini söylüyor.

Bağımsız internet yasasına yönelik tepki mevcut

'Bağımsız internet yasası' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından mayıs ayında onaylandığında ülkedeki internet sansürünün katı bir hale gelebileceği öne sürülerek tepki çekmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler yasayla birlikte Rusya'da internet sansürünün yeni bir aşamaya ulaştığını ifade etti.

 Rusya'da mayıs ayında binlerce kişi söz konusu yasayı protesto için meydanlara inmişti.
Rusya'da mayıs ayında binlerce kişi söz konusu yasayı protesto için meydanlara inmişti.

Kuruluş, yasanın ifade özgürlüğü ve bilgiye engelsiz erişim hakkına aykırı olduğunu savunuyor. Rusya'da birçok muhalif internet sitesi erişime kapatılmış durumda. Hükümetin başlıca muhaliflerinden Mihail Hodorkovski'nin internet sayfası da bunlar arasında.

Protestolar sırasında kağıt uçaklar atılmıştı.
Protestolar sırasında kağıt uçaklar atılmıştı.

Rusya'da yeni kabul edilen internet yasasına karşı ilkbaharda binlerce kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlenmişti. Vatandaşlar ülkenin dijital olarak kendini dünyadan tecrit edeceği ve hükümetin interneti siyasi nedenlerle kapatabileceği endişesini taşıyor.

Rusya eleştirilere ne yanıt veriyor?

Rusya Hükümeti söz konusu iddiaları reddediyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov hükümetin Rusya'yı internetten koparma planı olmadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov

Batı'nın Rusya'yı internetten koparma niyeti içinde olduğunu iddia eden Peskov, ülkenin bu nedenle özerk bir interneti mümkün kılan bir dijital altyapıya sahip olması gerektiğini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev de yaptığı açıklamada Rusya'nın küresel internetten kopmayı planlanmadığını, yasayı ülkenin dış müdahaleyle internetten koparılması tehdidi nedeniyle alınan zorunlu bir önlem olarak nitelemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >