Rusya'da koronavirüste son durum: Üç ilaç geliştirildi, hastaların yüzde 40'ı genç

Rusya Devlet Başkanı Putin koronavirüsten korunmak için tulum ve maske giymişti
Rusya Devlet Başkanı Putin koronavirüsten korunmak için tulum ve maske giymişti

Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Tıbbi Biyoloji Bilimleri Bölümü Başkanı Vladimir Çehonin, akademiden uzmanların katılımıyla Rusya’da koronavirüs tedavisinde kullanılabilecek üç ilaç geliştirildiğini ifade etti. Rusya'da koronavirüs vaka sayısının 1836'ya yükseldiği; ölenlerin sayısının ise 9'a çıktığı kaydedilmişti. Rusya'da karantina hastanesinin Başhekimi Denis Protsenko, durumları ağır olduğu için yapay solunum cihazına bağlanan hastaların yüzde 40’ının 40 yaşından genç olduğunu duyurdu.

Vladimir Çehonin, akademiden uzmanların katılımıyla koronavirüs tedavisinde kullanılabilecek üç ilaç geliştirildiğini ifade etti.

Birkaç yıl önce akademinin Ural Birimi Postovskiy Organik Sentez Enstitüsü’nde, Çinli bilim insanlarının şimdilerde koronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini düşündüğü antiviral triazavirinin geliştirildiğini hatırlatan Çehonin, şunları söyledi:

“Şimdi bu ilacın özellikle de solunum yolu viral enfeksiyonunun tedavisinde kullanılabilen özel bir inhalan biçimi geliştirildi. Covid-19 enfeksiyonunun tedavisinde daha uygulanabilir olduğundan eminim. Böyle bir seçenek mevcut koşullarda son derece önemli.”

Çehonin, ilacın test için uzman kuruluşlara verilmeye hazır olduğunu da ekledi.

Çehonin’e göre, Postovskiy Organik Sentez Enstitüsü tarafından Moskova’daki Zelinskiy Organik Kimya Enstitüsü’yle birlikte, daha önce Japonya’da geliştirilen antiviral tedavisinde kullanılan favipiravir temelinde, ‘çok etkili’ bir başka ilaç daha geliştirildi. Rusya standartlarına uyarlanan bu ilaç da testler için uzman kuruluşlara verilmeye hazır.

‘Fortepren ilacı kinik testlerden geçti, tescil bekliyor’

Diğer yandan Gamaley Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’nde Organik Kimya Enstitüsü ile beraber geliştirilen fortepren ilacı klinik testlerden geçti ve koronavirüs tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çehonin, “Fortepren klinik testlerden geçti, yani insanlar üzerinde bile denendi. Şimdi tescil edilme aşamasında. Ondan sonra Kovid-19’a karşı etkili olup olmadığının teyit edilmesine ilişkin testlere gönderilmesi gerekiyor” dedi.


Çehonin’e göre, Rusya Sağlık Bakanlığı’nın da ilgilendiği bu üç ilaç, Rusya Bilimler Akademisi’nin hem de Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın çalışmalarında öncelikli hale geldi.

Rusya, Kovid-19'la mücadelede tıp öğrencilerini de görevlendirecek

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için tıp fakültesi öğrencilerini görevlendirecek karar alındığını bildirdi.

İmzalanan kararda, sağlık meslek lisesi ile tıp fakültesi son sınıf öğrencileri, pratisyen hekimler, bilimsel derece kazanmak için eğitim gören aspirantura öğrencilerinin Kovid-19'la mücadele eden sağlık görevlilerine yardımcı olacağını kaydeden Muraşko, “Böylece 40 binden fazla sağlık çalışanını seferber edebiliriz.” dedi.

Vaka sayısı 1836, ölü sayısı 9

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamada, Kovid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısının 1836'ya yükseldiği; ölenlerin sayısının ise 9'a çıktığı kaydedilmişti.

Rusya'dan kritik koronavirüs raporu: Gençler de dikkat etsin

Dünya üzerinde 500 binden fazla insanda görülen yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19), 24 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Şu ana kadar yapılan açıklamalarda uzmanlar gençlerin kronik hastalığı olmadığı sürece çok fazla risk grubunda olmadığını belirtmişti. Ancak arka arkaya İngiltere'de 18 ve 21 yaşındaki iki gencin ölümü kafaları karıştırmaya yetti.

Yüzde 40’ı 40 yaşından genç

Rusya’dan da kritik veriler geldi. Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında dönüştürülen özel koronavirüs karantina hastanesinden her kesimi kaygılandıran bir haber geldi. Hastane Başhekimi Denis Protsenko, durumları ağır olduğu için yapay solunum cihazına bağlanan hastaların yüzde 40’ının 40 yaşından genç olduğunu açıkladı. Böylece virüsün ‘yaşlılarda etkili olduğu’ haberleri de tartışmalara neden oldu.

Hastanenin reanimasyon ünitesinde şu an 17 hastanın bulunduğu bildirildi.

Hastaların yaş grubuna göre dağılımı şöyle sıralandı:

Yüzde 46’sı 35 ila 64 yaş arası.

Yüzde 33,5’i 18 ila 34 yaş;

Yüzde 15’i 65 yaşın üzeri.

Yüzde 5,5 - çocuklar.

Her yaş grubunun yakalanma riski var

Uzmanlar bu istatistiklerin, hastalığa her yaş grubunda insanın yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterdiğini vurguluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >