Rusya'da yanardağ patladı: Küller yerleşim alanlarını griye boyandı

Rusya'da Kamçatka bölgesindeki Shiveluch Yanardağı
Rusya'da Kamçatka bölgesindeki Shiveluch Yanardağı

Rusya'da Kamçatka bölgesindeki Shiveluch Yanardağı'nın patlamasıyla 108.000 kilometrekarelik alan küllerle kaplandı.

Rusya'nın Kamçatka bölgesindeki en aktif yanardağlarından Shiveluch yanardağının patlaması sonucu
yerleşim yerleri küllerle kaplandı, bölgedeki havacılık faaliyetleri olumsuz etkilendi.

Rusya Bilimler Akademisi Jeofizik Araştırmaları Kamçatka şubesine göre, Shiveluch yanardağı gece yarısından hemen sonra patladı ve yaklaşık altı saat sonra 108.000 kilometrekarelik bir alana kül bulutu püskürterek zirveye ulaştı.

Lav akıntıları karları eritti ve yakındaki bir otoyol boyunca çamur akıntıları uyarısı yapılmasına neden olurken, köyler 8,5 cm gri kül yığınlarıyla kaplandı.

Jeofizik Araştırmaları Kamçatka Şubesi Müdürü Danila Chebrov, "Kül 20 km yüksekliğe ulaştı, kül bulutu batıya doğru hareket etti ve yakındaki köylerin üzerine çok güçlü bir kül yağışı oldu" dedi.

Kamçatka Volkanik Püskürme Müdahale Ekibi (KVERT), devam eden faaliyetlerin uluslararası ve alçaktan uçan uçakları etkileyebileceğini söyleyerek havacılık için kırmızı bir bülten yayınladı.

Kamçatka'nın en büyük ve en aktif yanardağlarından biri olan Shiveluch, 10.000 yılda yaklaşık 60 büyük patlama yaşadı, bir önceki büyük patlama 2007'de gerçekleşti.

Bilim insanları, Uzak Doğudaki ormanların ve nehirlerin üzerinde kül bulutunun ve külle kaplı köylerin fotoğraflarını yayınladı.

Kaynak: Guardian

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >