Rusya’dan '16 Şubat' iddiasına yanıt: ABD dışında kimsede böyle bilgi yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova '16 Şubat' iddiasını yanıtladı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova '16 Şubat' iddiasını yanıtladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, yaptığı açıklamada Rusya’nın 16 Şubat’ta Ukrayna’ya saldıracağı iddialarını değerlendirdi. Zaharova, ''ABD iki aydır Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını söylüyor fakat Amerikan kaynakları dışında kimsede böyle bilgi yok'' ifadesini kullandı.

Sputnik’in haberine göre Zaharova, Telegram hesabından paylaşımda bulundu ve şunları söyledi:

  • “ABD, iki aydır her gün Ukrayna’nın, Rusya’nın saldırısına uğramak üzere olduğunu söylüyor. Ukrayna Devlet Başkanı ve bu ülkenin silahlı kuvvetler temsilcileri iki aydır ellerinde böyle bir bilginin olmadığını söylüyorlar, şimdi de kayıtsız olmayanlardan bilgi paylaşmasını istiyorlar. Bloomberg, Der Spiegel ve adı açıklanmayan Amerikan kaynakları dışında kimsede böyle bilgi yok.”

''Ukrayna halkıyla alay ediyorlar''

Sözcü, “Ancak görünüşe göre, Maydan olaylarının ideolojik ilham kaynakları Ukrayna’yı tam çöküşe vardırmadan rahatlamayacak. İki aydır yeni küresel provokasyon kampanyasını hayata geçirerek sağduyu ve Ukrayna halkıyla alay ediyorlar” yorumunda bulundu.

Gizli bilgi verilmişti

Almanya’nın çok okunan dergilerinden Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat Çarşamba günü vuracağına dair istihbarat bilgisini kamuoyuna paylaştı.

CIA ve diğer istihbarat birimlerinin de bu haftaya dikkat çektiği kaydedilirken, “Birçok diplomat ve askeri yetkili, ABD’nin gizlice bilgi verdiğini ve Rusya’nın planı ile ilgili birçok açıklama verdiğini söyledi. Rusya’nın işgalinin yanı sıra Rus birimlerinin tek tek hangi rolleri üstleneceği de kayıtlara geçti” ifadesi yer aldı.

Bölgede gerilim tırmanırken birçok ülkeden de Ukrayna’daki vatandaşlarına uyarı geldi. İngiltere, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bölgedeki vatandaşlarının Ukrayna’yı terk etmesi yönünde uyarıda bulundu.

Letonya, Norveç ve Hollanda da vatandaşlarının ülkeden çıkması çağrısını yaparken, İsrail de diplomatik temsilcilikte görevli personel ve diplomatların akrabalarının da tahliye edildiğini duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >