Rusya'dan Belarus ve Çin ile ortak tatbikat

Rus ordusu
Rus ordusu

Cephede 10 aydır aktif şekilde savaşan Rus güçleri, Batı’nın “mühimmat stokları tükenmek üzere” propagandasına karşı çifte tatbikatla gövde gösterisine hazırlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üç yıl aradan sonra mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmek üzere Belarus’un başkenti Minsk’e gitmesinden saatler önce, Rusya’nın Belarus’la tatbikat düzenleyeceği açıklandı. Rusya, yarın Çin ile de ortak deniz tatbikatı yapıyor.

Interfax’ın haberinde, tatbikat ile Belarus ve Rusya’nın ortak muharebe yeteneklerinin ölçüleceği belirtirken, “Değerlendirme tabur taktik tatbikatları yapıldıktan sonra yapılacak” ifadelerine yer verildi. Tatbikatların ne zaman ve nerede yapılacağı belirtilmedi. Ekim ayında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya ile ortak bir bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşma sağladıklarını açıklamıştı. Aynı ay içinde Rus birlikleri Belarus’a konuşlandırılmış, gelişme “Belarus birlikleri Ukrayna’daki saldırılara katılabilir” yorumuna neden olmuştu.

Çin ile ortak tatbikat

Belarus ile tatbikat yapacağını duyuran Rusya, diğer yandan Çin ile de ortak deniz tatbikatı düzenleyeceğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ve Çin’in 21-27 Aralık tarihleri arasında ortak deniz tatbikatı düzenleyeceğini kaydetti. Bakanlık, 2012’den beri her yıl düzenlenen ortak deniz tatbikatlarının Doğu Çin Denizi’nde füze ve topçu atışlarını içereceğini söyledi. Tatbikatların temel amacının Rusya ile Çin arasındaki deniz işbirliğini güçlendirmek ve Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı sağlamak olduğu ifade edildi. Rusya, Varyag uçak gemisi de dahil olmak üzere 4 gemisinin, Çin’in ise 6 gemisinin katılacağını her iki taraftan da uçak ve helikopterlerin de tatbikata dahil olacağı belirtildi.

Hipersonik füze cephede olacak

Tatbikatlarla savaş kabiliyetlerini sergileyecek olan Rusya, diğer yandan yeni askeri ekipmanlarını cepheye sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, kıtalararası hipersonik “Avangard” füze sistemine sahip bir alayın, Orenburg bölgesinde muharebe görevine geçtiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin, Avangard’ı yenilmez olarak nitelendirmişti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Tver bölgesinde kıtalararası balistik “Yars” füzesi ile donatılmış bir alayın dün muharebe görevi üstlendiği belirtilen açıklamada, “Bugün, Yasnenskiy füze alanında Avangard füze sistemi ile donatılmış başka bir alayın göreve geçmesi profesyonel günümüz için gerçek bir hediye oldu” ifadesi kullanıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >