Rusya'dan ilk açıklama: Karabağ operasyonuna Rus barış gücü müdahale etmeyecek

Rus barış gücü
Rus barış gücü

Rusya, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı operasyona Rus barış gücünün müdahale etmeyeceğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ı "Aklınızı başınıza alın başınızı ezeriz" diyerek uyarmıştı. Bugün Azerbaycan, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlattı.

Rusya'dan ilk açıklama

Rusya, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı operasyona müdahale etmeyeceğini açıkladı.

Zaharova'nın açıklamaları şöyle:

Rusya, Karabağ'daki gelişmeler konusunda Azerbaycan ile temasta.

  • Rus barış gücü nedir?
  • Rusya Kara Kuvvetleri'nin 15. Ayrı Motorlu Tüfek Tugayı tarafından sağlanan ve Korgeneral Rüstem Muradov liderliğindeki 1.960 askerli Rus barış gücü, Ermenistan ve Azerbaycan'ın ateşkes şartlarını uygulayıp uygulamadıklarını izlemek için antlaşma kapsamında bölgeye sevk edildi.Hankendi yakınlarına yerleşen barış gücü, Dağlık Karabağ'daki temas hattı boyunca ve Laçın Koridoru boyunca gözlem noktaları kurdu. Reuters, barış gücüne zırhlı personel taşıyıcıları, tanklar ve çok sayıda roketatarın eşlik ettiğini bildirdi.
  • 17 Kasım 2020'de Rus barış güçleri, her iki tarafın ölü askerlerinin cesetlerini bulunması ve değişimi konusunda Uluslararası Kızıl Haç Komitesine yardım etmeye ve 23 Kasım 2020'de bölgedeki mayınları temizleme operasyonlarına başladı.
  • 22 Kasım 2020'ye kadar 25.000 yerinden edilmiş Ermeni bölgeye geri döndü.10 Aralık'ta Hankendi'nin de facto belediye başkanı, yaklaşık 18.000 yerinden edilmiş Ermeni'nin şehre geri döndüğünü bildirdi. 11 Aralık'ta bir Ermeni'ye ait sivil araç, Hankendi-Askeran karayolunda Rus barış güçlerine ait bir kamyonla çarpıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >