Rusya'dan tarihi sakarlık: 45 milyon dolarlık uydu uzayda kayboldu!

Uydu.
Uydu.

Rusya yanlış koordinat girmesiyle tarihi bir hataya imza attı. 45 milyon dolara mal ettiği uydusunun nerede olduğunu bilmeyen ülke, yetkilileri seferber etti.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Dmitry Rogozin, geçtiğimiz çarşamba günü Rossiya 24 eyalet kanalına bir açıklamada bulunmuştu. Bu açıklamada yaptıkları insan kaynaklı bir hata dolayısıyla 2750 kilogram ağırlığındaki uyduyla irtibatlarının kesildiği ifade edildi. Hava durumu uydusu olarak görev yapan Meteor-M'nin Baikonu'dan kalkıyormuş şekilde programlandığını belirten Rogozin, koordinatların doğru alınmadığının altını çizdi.

Uydu, 18 küçük uyduyu barındırmasıyla oldukça değerli

İçerisinde Rusya, İsveç, Norveç, ABD, Almanya ve Kanada'daki bilimsel, araştırma ve ticaret şirketlerine ait 18 küçük uyduyu barındırması nedeniyle ciddi seviyede değerli olan uydunun akıbeti şu an için net değil. İnsan hatasından kaynaklanan bu durumun Rusya için ilk kez gerçekleşmemesi de ilgi çekici bir hadise oldu. 2015 yılında ateşlemesi yapılan roketlerden biri, havalandıktan yalnızca birkaç dakika sonrasında Meksika'nın iletişim uydusunu ortadan kaldırarak patladı.

Rusya'nın yaşadığı olayın bir benzerini Japonya da yaşamıştı. Japonya, geçtiğimiz sene 273 milyon dolarlık Hitomi uydusunu yörüngesinden saptıktan sonra ‘kayıp’ olarak duyurmuştu. Bu sorun da yine insan kaynaklı bir hata olarak yorumlanmıştı. Olayı, Rusya için can sıkıcı yapan olayların başında uzay bütçelerinin yüzde 35 azaltılması sonrasında gerçekleşmesi olarak gösteriliyor...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >