Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün: İşte bölgeden anbean gelişmeler

Zelenski ve Putin
Zelenski ve Putin

Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgali ile başlayan savaşta 10. güne girildi. Günlerdir birçok kent bombalandı, saldırılarda yüzlerce sivil ve asker hayatını kaybetti. İki ülke yetkilileri önceki gün gerçekleştirdikleri ikinci müzakere kapsamında sivillerin tahliye edildiği bölgelerde barış koridoru oluşturulması için anlaşmaya vardı. Öte yandan Rus ordusunun 64 kilometrelik konvoyunun Kiev sınırlarına kadar geldiği ve başkentin şehir savunmasına hazırlandığı öğrenildi. Bölgeden gelen görüntülerde Kiev'in her noktasına barikatların kurulduğu ve kritik noktalara hendeklerin kazıldığı görüldü.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 10. güne girildi. Kiev çevresinde aktif çatışmalar devam ederken, Rusya'nın çeşitli yerlerdeki bombardımanları da sürüyor. Ukrayna askerleri ise son ve asıl savunmayı kent girişine kurdukları ve çelikle destekledikleri barikatların arkasında vermeyi planlıyor.

İşte sıcak bölgeden gelişmeler:

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Özel harekat düzenlemek çok zor bir karardı. Medeni Batı Donbas'ta 8 yıl boyunca öldürülen 14 bin kişiyi görmezden gelmemizi mi istiyordu? Donbas'taki insanlar sokak köpeği değil. Rusya, Ukrayna'daki çatışmayı barışçıl bir şekilde çözmeye çalıştı. Donbas'ın Rusça konuşmasına ve kendi istediği gibi yaşamasına izin verilmeliydi, ancak bölgeyi abluka altına aldılar. Rusya'nın Minsk anlaşmalarını uygulamadığı iddiaları saçmalık tiyatrosu. Ukrayna, Sovyet döneminden beri nükleer ve füze yetkinliğine sahip. Ukrayna'nın tarafsız statüde olmasını amaçlıyoruz. Şu anda anayasalarında NATO üyeliği hedefi yazıyor. Evet Rusya'da da radikaller var ama iktidar onları desteklemiyor. Rusya bu radikalleri kahraman yapmıyor ama onlar yapıyor. Ukraynalı yetkililer 3 gündür Harkov ve Sumı'daki yabancı öğrencileri rehin olarak tutuyor. Ukrayna 'da hayatlarını ortaya koyan askerlerimiz geleceğimiz için savaşıyor" dedi.

  • - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Müzakere perspektifi tatmin edici olursa Lavrov ile Türkiye'de görüşebilirim" dedi. Kuleba bu açıklamayla Antalya'da 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'na işaret etti.

- Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, "Milliyetçiler Ukrayna'daki sivil nüfusun insani yardım koridorlarından dışarı çıkmasına izin vermedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ateşkesi neredeyse anında ihlal etti. Mariupol'dan Rus mevzilerine 10.08'de topçu ateşi açıldı ve Volnovaha'dan 10.11'den 10.21'e kadar sürekli ateş açıldı" açıklaması yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya ve Ukrayna müzakereleri çerçevesinde insani yardım koridoru açılması konusunda anlaşıldı. Biz bu konudaki anlaşmaya tamamen uyacağız. Askerlerimiz karara tamamen uyacaklardır. Mariupol'da sivil halkın tahliyesine engel oluyorlar. Yetkililer tahliye için gittiğinde onlara insani yardım götürdüler, Herson'daki yöneticiler de bunu reddettiler" dedi.

- Mariupol Kent Yönetimi'nden yapılan açıklamada, "Rus tarafının sessizlik rejimine uymaması ve güvenlik nedeniyle hem Mariupol'un kendisini hem de çevresini bombalamaya devam etmesi nedeniyle nüfusun tahliyesi ertelendi. Tüm Mariupol sakinlerinden dağılmalarını ve sığınak yerlerine gitmelerini rica ediyoruz. Tahliye hakkında daha fazla bilgi yakında yayınlanacaktır. Şu anda, ateşkes rejimi oluşturmak ve güvenli bir insani koridor sağlamak için Rusya Federasyonu ile müzakereler devam ediyor. Polis ayrıca şehir sakinlerini hoparlörler yardımıyla bilgilendirecek" denildi.

- Saat 12.00 itibarıyla Mariupol'den tahliye süresi başladı. Halk, tahliye noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Tahliye için bazı bölgelerde çatışmalar olduğu için, güvenlik endişelerinin yerine getirilmesi sonrası çalışmaların hızlanması bekleniyor.

Mariupol'de tahliye için bekliyorlar
Mariupol'de tahliye için bekliyorlar

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan'ın yarın Putin'e, taraflar arasında Türkiye'de görüşme yapılabileceğini söyleyeceğini aktardı.

- ABD Savunma Bakanlığı, Litvanya'da ilave askeri birlik ve tank konuşlandıracak.

- Ukrayna askerleri, alçak uçan bir Rus helikopterini vurarak düşürdü.

- Herson'da halk sokağa indi, Rus askerlerine karşı sivil direnişe geçti. Gösterilerin Rus askerlerince havaya ateş açılarak dağıtılmaya çalışıldığı görüldü. Halk, "Herson Ukrayna'dır" sloganları attı.

- Ukrayna’da savaş nedeniyle yerinden olan kadın ve çocuklar, başkent Kiev’in güneyindeki Kirovohrad kentinden transit geçişlerle tahliye ediliyor.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, “Şu anda Kirovohrad bölgesinde acil servis ekipleri, insani felaket durumundaki bölgelerden tahliye edilenlerin transit geçişlerini gerçekleştiriyor. Kurtarma ekipleri lojistik merkezlerine ve hayatlarının en kötü günlerini yaşayan vatandaşlara yardım ediyor” denildi.

Kadın ve çocuklar tahliye ediliyor
Kadın ve çocuklar tahliye ediliyor

- Mariupol kent yönetimi tahliye lokasyonunu açıkladı. TSİ 12'den itibaren sivil nüfusun tahliyesi başlıyor. Güzergah şöyle: Mariupol-Nikolskoe-Rozivka-Bilmak-Pologi-Origov-Zaporijya.

Nüfusun tahliyesi belediye otobüsleriyle gerçekleşecek.

- Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, insani yardım koridoru organizasyonu ile ilgili durumu şu sözlerle dile getirdi: "Şimdi, insani "yeşil" koridorun açılmasının zamanı ve Mariupol için sessizlik rejiminin başlangıcı belirleniyor. Bu, kentin kritik altyapısının (elektrik, su ve mobil iletişim) restorasyonuna izin verecek."

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boynçenko, insani koridorun şehre yiyecek ve ilaç sağlama fırsatı sağlayacağını söyledi.

- Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin tahliye edilmesi için insani koridorlar açıldı. Saat 10:00'dan itibaren ateşkes uygulanacak. İnsani koridorlar ve çıkış yolları Ukrayna ile mutabakat içinde oluşturuldu" denildi.

Açıklamada, "Rus ordusu Ukrayna genelinde sessizlik rejimine geçecek" denildi.

- Kuşatma altındaki Mariupol'da halk AVM yağmaladı.

- Ukrayna Savunma Bakanlığı: Savaşın dokuz günü boyunca, Ukrayna hava savunması en az 39 Rus uçağını ve 40 helikopterini imha etti. Dün Rusya Su-25 tipi 3 saldırı uçağını kaybetti. İkisi Çernigov bölgesinde, diğeri Donetsk bölgesindeki Volnovaha yakınlarında vuruldu. Dün Rusya'ya ait 3 helikopter düşürüldü.

- Birleşmiş Milletler (BM): Savaşın başlangıcından bu yana 1,2 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti.

- Uluslararası Cimnastik Federasyonu, Rusya ve Belarus sporcularını 10 Mart'ta başlayacak Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'ndan men etti.

- İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşov'a ait 65 milyon euro'luk lüks yata el koydu.

  • - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kievde'n ayrıldığı iddialarına sosyal medya hesabından paylaştığı video ile cevap verdi.

- Ukrayna'da hükümetin siber güvenlik yetkilileri, dünyanın dört bir yanından binlerce gönüllü hacker ve IT uzmanının Ukrayna'nın savunmasına yardım etmek için bir araya geldiği ve Rus organizasyonlarına siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

- ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 9-11 Mart tarihlerinde Rusya-Ukrayna savaşını ve ABD'nin NATO'nun doğu kanadına verdiği desteği görüşmek üzere Polonya ve Romanya'ya gidecek.

Açıklamada, "Harris'in ziyareti, Rus saldırısı karşısında NATO ittifakının birliği ve gücünün, ABD'nin NATO'nun doğu kanadına verdiği desteğin bir göstergesi olacaktır. Ayrıca bu ziyaret ile Ukrayna halkına destek olmak için sarf edilen kolektif çabalar da vurgulanacaktır" ifadesi kullanıldı.

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek" dedi.

- Ukrayna’da Nikolaev yakınlarındaki Kulbakino Havaalanı, Ukrayna askerlerinin operasyonlarının ardından Ruslardan geri alındı. Operasyonun ardından Rus askerlerinin havaalanında büyük kayıplar verdiği bilgisi paylaşılırken, Ukrayna askerleri tarafından Rusların elinden alınan havaalanına yeniden Ukrayna bayrağı çekildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >