Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 16. günü: İşte bölgeden anbean gelişmeler

Putin ve Zelenski
Putin ve Zelenski

Ukraynayı işgal eden Rus ordusunun saldırıları 16. gününe girdi. Savaşın 15. gününde iki ülke arasındaki en üst düzey temas Antalya'da gerçekleşti. Hafta sonundan itibaren tahliyeler için bombardımanı yavaşlatan Rus ordusu yeniden saldırı pozisyonuna geçti. Ülkenin kuzeyinde ve başkent Kiev'e giden yol üzerinde bulunan Çerhiniv, doğudaki Harkov ve Sumi, Azak Denizi'ndeki liman kenti Mariupol, Rus askerleri tarafından kuşatılmış durumda. Başkent Kiev'deki çatışmalar ise kent merkezinin 15 kilometre kuzeyinde yaşanıyor. ABD'li yetkililer Rus ordusunun iki koldan Kiev'e saldırdığını açıkladı. Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağı duyuruldu.

24 Şubat'ta Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 16. günde. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kuşatılırken, Kiev'in kuzeybatısında çatışmalar yeniden şiddetlendi. Zelenski iki günde 100 binden fazla sivilin tahliye edildiğini ifade ederken Pentagon'dan Rus askerlerinin Kiev'e 15 kilometre mesafede olduğu açıklaması geldi.

Rusya sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İşte bölgeden anbean gelişmeler:

-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağını açıkladı. Büyükelçiliğin hangi şehre taşınacağı açıklanmadı. Türk elçilik personeli Kiev'den ayrıldı.

-Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 41'i çocuk 564 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

-Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentteki son duruma ilişkin Reuters haber ajansına demeç verdi. Kliçko, Rusya ordusunun birkaç cepheden kent merkezine girmeye çalıştığını belirterek "Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz" dedi. Kiev'in normalde yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu bir kent olduğunu söyleyen Kliçko, "Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var" diye ekledi.

-Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya'nın DEAŞ'lı teröristleri Ukrayna'ya getirerek bu ülkede "Suriye senaryosu"nu hayata geçirmeyi amaçladığını ileri sürdü.

Podolyak, Twitter hesabından, "(Savunma Bakanı Sergey) Şoygu da dahil Rus yetkililer, Ukraynalı sivillere karşı kullanılmak üzere 16 bin eski DEAŞ militanının aceleyle kiralandığını duyurdu. DEAŞ'ın olaya dahil edilmesi ve kimyasal silahlarla ilgili Rus propagandası, Ukrayna'da 'Suriye senaryosu'nu uygulama girişiminin göstergesidir" iddiasında bulundu.

-Rus savcılar, mahkemeden Facebook'un ana kuruluşu Meta Platforms'u "aşırılıkçı bir kuruluş" olarak nitelendirmesini talep etti. Haber Interfax haber ajansında yer aldı.

Rus savcı ayrıca Rusya'nın iletişim denetleme kurumundan Meta'nın Instagram ağına erişimi kısıtlamasını istedi. Reuters, Meta'nın bazı ülkelerde, Facebook ve Instagram kullanıcılarına, Ukrayna'daki durum bağlamında Ruslara ve Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vereceğini bildirmişti.

-Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Borrell, Fransa'da düzenlenen gayriresmi AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumlarının girişinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yapılan askeri desteğe ek 500 milyon euro daha sağlamayı önerdiğini söyledi.

Liderlerin "Ukrayna'ya askeri desteğin artırılması, Rusya'ya baskı yapmaya devam edilmesi konusunda" hemfikir olduğunu belirten Borrell, ek desteğin kısa süre içinde kararlaştırılmasını beklediğini ifade etti. Borrell, 27 Şubat'ta da AB'nin Ukrayna ordusuna 450 milyon euro değerinde silah, 50 milyon euro değerinde koruyucu ekipmanlar gibi askeri malzeme yardımı yapmaya karar verdiğini ve bunun AB tarihinde bir ilk olacağını bildirmişti.

-İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığının tanınması yönünde oy kullanan milletvekillerine yaptırım kararı aldı. Buna göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 386 milletvekilinin İngiltere'de mal varlıkları dondurulacak ve seyahat yasağı uygulanacak.

-Rus lider Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüştü. Görüşmede Putin "Ukrayna müzakeresinde pozitif değişimler var" dedi. Lukaşenko ise "Batı'nın yaptırımları bizim için fırsatlar zamanı" ifadelerini kullandı.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna zirvesini, ABD merkezli haber kanalı CNN International'a değerlendirdi. Kalın Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulayacak mı? sorusuna yaptırım uygulamayı düşünmediklerini belirtti.

-Ukrayna lideri Zelenski, Antalya Diplomasi Formuna zoom bağlantısı ile katılacak.

-Kremlin'den yapılan açıklamada "Eğer bu günlerde Rus kimliği yüzünden utanan varsa bizden değildir" denildi.

-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan açıklamada, 24 Şubat-10 Mart tarihlerinde 2 milyon 498 bin 827 Ukraynalı mültecinin komşu ülkelere geçtiği bildirildi.

Buna göre, Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti.

Polonya'ya 1 milyon 524 bin 903, Macaristan'a 225 bin 46, Slovakya'ya 176 bin 92, Moldova'ya 104 bin 929, Rusya'ya 99 bin 831, Romanya'ya 84 bin 671, Belarus'a 858 ve diğer Avrupa ülkelerine 282 bin 497 mülteci geçti.

Açıklamada ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 96 bin kişinin de 18-23 Şubat tarihlerinde Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

"Sivillere yönelik acımasız bir saldırı"

-Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya ordusunun kentte Izyum kasabası yakınlarındaki bir psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Synegubov, 330 kişinin hastanede olduğunu belirtirken 73 kişinin tahliye edildiğini ifade etti. "Sivillere yönelik acımasız bir saldırı" diyen ve çok sayıda yaralı olduğunu belirten Synegubov, can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi.

-Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Donbass bölgesindeki milislere Amerikan yapımı Javelin ve Stinger füze sistemlerinin teslim edileceğini söyledi. Şoygu, Ortadoğu'dan Ukrayna'da Rusya'yla birlikte savaşmaya hazır 16 bin gönüllü olduğunu ifade etti.

-Birleşmiş Milletler (BM) 11 Mart itibarıyla 2,5 milyon Ukrayna vatandaşının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı görüşme için Moskova’ya gitti. Belarus resmi haber ajansı Belta'ya göre Lukaşenko ve Putin toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna'daki son gelişmeleri, yaptırımlar etkisindeki ekonomik ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri görüşecek.

Ukrayna sınırında ortak askeri tatbikatlara imza atan iki ülkenin liderleri en son 19 Şubat'ta bir araya gelmişti. Bu yılın başından itibaren Rus birlikleri Belarus’a konuşlanmaya başladı. Binlerce askerin Belarus'a gönderilmesi, Soğuk Savaş döneminden bu yana Minsk’e yapılmış en geniş kapsamlı Rus askeri sevkiyatı olarak kaydedildi.

- Rusya lideri Putin'den güvenlik konseyini topladı ve burada yeni açıklamalarda bulundu. Putin , Batıyı Ukrayna'ya alenen paralı asker göndermekle suçladı.

-Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "10 Mart İtibariyle Rusya ile savaşta öldürülen sivillerin sayısı asker sayısını geçti" denildi.

  • - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugün açılacak insani yardım koridorlarını duyurdu:
  • *Mariupol'den Zaporijya
  • *Pologi'den Zaporijya
  • *Volnovaha'dan Pokrovsk
  • *Enerhodar'dan Zaporijya
  • *İzyum'dan Lozovaya

*Kiev bölgesinin tüm yerleşim yerlerinden başkent Kiev ve Jitomir'e

- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'da biyolojik silahlar üretildiği iddiaları üzerine konuşmak üzere Moskova'nın talebiyle bugün acil toplanacak.

- Kiev bölgesinde çatışmalar hızlandı. Ukrayna askerleri direnişini sürdürüyor.

- Savaşın başlamasından bu yana Dnipro'da ilk kez bu sabah patlama sesleri duyuldu. Dnipro şehrinin Novokodatsky semtine üç hava saldırısı düzenlendi. Bir anaokulu ve bir apartmanın yakınına füze düştü. İlk verilere göre 1 kişi öldü. Devlet Acil Servisi'nden 20 kişi ve 4 birlik müdahalede bulundu.

- Mariupol ve banliyö köylerinden 10'dan fazla kişi tahliye edildi. Aralarında üç çocuğunda bulunduğu grup Donetsk'in güneyindeki köylere yerleştirildi.

- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği kentlerinden son iki günde yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenski, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Ukrayna'daki sivillerin güvenli bölgelere tahliye süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sumi, Trostyanets, Krasnopillya, İrpin, Buça, Hostomel, İzyum kentlerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturduklarını belirten Zelenski, "Gün içinde 40 binden fazla kişi, iki gün içinde ise 100 bine yakın kişi tahliye ettik" dedi.

- ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar” dedi.

- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da sivillerin Rusya'ya tahliyesi için tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açacaklarını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, başkent Moskova'da Ukrayna'daki sivillerin tahliye süreci konusunda açıklamalarda bulundu. Mizintsev, "Rusya tarafına doğru tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açılacak. Diğer yönlerdeki koridorlar ise Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığında açılacak." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >