Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 6. günü: İşte dakika dakika gelişmeler

Zelenski ve Putin
Zelenski ve Putin

Rusya lideri Putin'in talimatıyla başlatılan Ukrayna işgali, 6. gününe girdi. Başkent Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İki taraf arasında dün gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. Taraflar ileriki günlerde ikinci görüşmeyi yapma konusunda anlaştı. Şehirlerde çatışmalar ise devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının 6. gününde Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında Rus askerlerine karşı koymaya devam ediyor. Batılı yetkililer, sınırdaki Rusya güçlerinin yarısının Ukrayna'ya girdiğini öne sürdü.

İşte bölgeyle ilgili tüm gelişmeler:

  • - Rus ajansı TASS'a konuşan Rus kaynak, "Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 2. turunun 2 Mart'ta yapılması planlandı" dedi.

- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu'na seslendi. Zelenskiy, "16 çocuk öldürüldü ve Putin altyapı vuruldu diyor. El ele verip Putin rejimi ile savaşmayı sürdüreceğiz" dedi. Zelenskiy'nin konuşması ayakta alkışlandı.

- Kremlin Sarayından yapılan açıklamada "Misket ya da vakum bombası kullandığımız iddiaları yalan.Savaş suçu iddialarını reddediyoruz" denildi.

Ukrayna'nın AB üyeliği için başvurması stratejik bir güvenlik meselesi değil, çünkü AB askeri bir birliktelik değil. Rus güçleri sivil altyapıyı ve konutları vurmuyor. Ukrayna ile görüşmeler sonrasında analizler yapmak ve perspektif hakkında düşünmek gerekli. Şu anda Putin'in Zelenskiy ile konuşması planlanmıyor. Rusya ile Ukrayna doğrudan görüşmeler yürütüyorlar. Yaptırımların bizim pozisyonumuzu değiştirmesi söz konusu olamaz. Zelenskiy'nin Ukrayna'nın meşru devlet başkanı olduğunu düşünüyoruz. Zelenskiy, Ukrayna ordusuna silah bırakma emri verebilir ve can kaybı yaşanmaz.

- Macaristan, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliği adaylığını destekleyeceğini açıkladı.

- Birleşmiş Milletler: Son 6 günde 660.000'den fazla kişi Ukrayna'dan ayrıldı.

- Rusya Savunma Bakanı Şoygu: Rus Silahlı Kuvvetleri, belirlenen hedeflere ulaşılana kadar Ukrayna'da özel askeri operasyon yürütmeye devam edecek. Rusya'yı Batı'dan gelen askeri tehdide karşı korumak, Ukrayna'daki özel harekatın ana görevidir.

- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Ukrayna düşmeyecek, hem sahada hem uluslararası mahkemelerde savaşacağız" dedi.

- Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, "Belarus, Rusya'nın Ukrayna'daki harekatına katılmayı planlamıyor" dedi.

- Rus saldırıları sırasında Ukrayna'nın Harkov şehrinde yaşanan bir patlama kameralara saniye saniye yansıdı.

- Aktıra Bölge Valisi, Rusya'nın bombardımanında 70 Ukrayna askerinin öldüğünü duyurdu.

- Ukrayna Devlet Özel İletişim Servisi: Rus güçleri Herson kentine saldırıyor. Şehir dışında çok sayıda kontrol noktası oluşturuldu.

- ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerine göre Ukrayna'ya savaş açan Rusya'nın askeri konvoyunun uzunluğunun, 40 milden (64 km) fazla olduğunu açıkladı. Şirket zırhlı araçlar, tanklar, çekili toplar ve diğer askeri araçlardan oluşan konvoyun uzunluğunun 40 milden (64 km) uzun olduğunu belirtti.

- Karartma uygulanan Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tekrar siren seslerinin duyulmasıyla beraber Ukraynalılar yeraltı sığınaklarına geçti.

- Başkent Kiev'in doğusundaki Brovary kenti Rus hava saldırısının hedefi oldu. Saldırının ardından bölgede büyük hasar meydana geldi, alevler gökyüzüne yükseldi. İlk bilgilere göre, saldırıda 6 kişi yaralandı. Yaralılar arasında Brovary Belediye Başkanı'nın da olduğu bildiriliyor. Bölge sakinlerine evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılar yapılıyor.

- Reuters’ın bildirdiğine göre batılı yetkililer, “Rusya, Ukrayna sınırındaki güçlerinin yarısını Ukrayna’ya soktu” açıklamasını yaptı.

- Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna'daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının "ilk günlerde bile endişe verici" olduğunu söyledi.

  • Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, New York'taki BM Genel Kurulu Ukrayna Acil Özel Oturumu'nda, Ukrayna topraklarına yapılan saldırıyı, "Sebepsiz, haksız ve yakın tarihte eşi görülmemiş bir saldırganlık eylemi. Yasa dışı, gayri meşru ve kabul edilemez." diye niteledi. Uluslararası toplum, sınırların güç kullanılarak değiştirilmesinin BM'nin temel ilkelerine aykırı olduğunu belirten Türk Büyükelçi, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı, uluslararası hukukun açık ve ciddi bir ihlalidir. Kurallara dayalı uluslararası sisteme karşı bir meydan okuma eylemidir. BM Sözleşmesine hakarettir" ifadelerini kullandı.

- Rus birlikleri başkent Kiev'deki bir lojistik deposunu balistik füzelerle vurdu. Temel ihtiyaçların muhafaza edildiği ve saldırıların ardından harabeye dönen depoda ilk patlamalarda 6 kişi, toplamda ise 28 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >