Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 11. günü: İşte bölgeden anlık tüm gelişmeler

Zelenski, Putin
Zelenski, Putin

Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sadece 5 kilometre uzaklıktayken, insani koridorların açılması için geçici olarak ateşkesin ilan edildiği Mariupol'de Rusya'nın bombardımanları nedeniyle tahliyelerin gerçekleştirilemediği açıklandı. Diğer taraftan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Vinnitsiya kentindeki havalimanın Rusya'nın saldırıları sonucunda tamamen tahrip olduğunu açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bugün 11'inci güne girilirken bölgedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor.

Mairupol Belediye Meclisi'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın bombardımanı nedeniyle bugün planlanan tahliyelerin gerçekleştirilemediğini duyuruldu.

Rusya ile ilan edilen geçici ateşkes kapsamında bugün yerel saat 10 ile 21.00 arasında sivillerin Mariupol'den tahliye edilmesi bekleniyordu.

İşte anlık tüm gelişmeler...

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Vinnitsya kentine 8 füze saldırısı yapıldı, buradaki havalimanı tamamıyla tahrip edildi" açıklamasını yaptı.

Son olarak, Ukrayna Güvelik yetkilisinin bildirdiğine göre Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz ile bağlantısını kesmek için güçlerini güneydeki Dnipro Nehri'nin çevresinde toplamaya çalışıyor.

-Kremlin, Putin'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Ukrayna'daki 'özel harekatın' planlandığı gibi yürüdüğünü vurguladığını açıkladı. Kremlin açıklamasında 'Putin Erdoğan'a Rusya'nın 'Ukrayna Özel Operasyonu'nu anlattı, ana amaçları açıkladı' denildi.

-Ukrayna lideri Zelenski, Rus kuvvetlerinin Ukrayna liman kenti Odessa'yı bombalamaya hazırlandığını söyledi.

'Dünya, Rus roketleri ve uçakları için göklerimizi kapatma gücüne sahip' diyen Zelenski, hava sahasını güvenli hale getirmek için Ukrayna'nın uçağa ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Rus halkına da seslenen Zelenski, 'Rusya vatandaşları şu anda özgürlük ve kölelik arasında seçim yapıyor. Hala kötülüğü yenebileceğiniz zaman var. Bu fırsatı kaçırmayın' ifadelerini kullandı.

Zelenski esir alınan Rus askerlerinin ifadelerinin alındığını belirterek, 'Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor. Bunların arasında şehirlerimizi bombalayan uçakların pilotları da var. Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu doğaçlama bir plan değil. Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar' dedi.

Rusların, Ukrayna’daki diğer kentleri de bombalamaya hazırlandığını duyuran Zelenski, 'Odessa'yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Zelenski açıklamasının devamında saldırılardan dolayı zarar gören kentlerin altyapılarının iyileştirilmesi, yıkılan evler ve zarar gören tüm mülkler için fon hazırladıklarını sözlerine ekledi.

- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ülke basınında çıkan haberleri doğruladı. Blinken, 'ABD, Ukrayna'ya Polonya savaş uçakları için anlaşma üzerinde 'aktif olarak çalışıyor' dedi.

Blinken anlaşmanın ne zaman yapılacağına dair soruya ise 'şu an için bir zaman çizelgesi veremem' yanıtını verdi.

Geçtiğimiz saatlerde ülke basını ABD'nin Polonya'ya belirli sayıda F-16 sağlayacağı ve Varşova'nın ise Kiev'e Sovyet döneminden kalma savaş uçakları tedarik edebileceğini sayfalarına taşımıştı.

-Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, işgalde 11 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat - 6 Mart arasındaki işgalde karşı tarafın kayıp verilerinin güncellendiği bildirildi.

Açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiği, 44 uçak, 48 helikopter, 285 tank, 985 zırhlı araç, 109 topçu sistemi, 447 araç, 60 yakıt tankı ve 4 insansız hava aracının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

- Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü'nün (GTSOU), açıklamasında, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev, Harkiv, Mıkolayiv, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde 16 doğal gaz dağıtım istasyonunun kapatıldığı belirtildi.

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-17A Globemaster, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme teslim etti .

Teslimat, Avustralya başbakanı Scott Morrison'ın ülkenin savunma amaçlı askeri yardım sağlayacağını açıklamasının ardından geldi.

Harkov'da insani koridor umudu

Ukrayna'da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, sosyal medya hesabından bir takipçisinin Harkov'da insani yardım koridorunun açılıp açılmayacağı ile ilgili sorusuna verdiği cevapta, söz konusu koridorun bugün açılabileceğini ifade etti.

Dün, Volnovaha ve Mariupol şehirlerinde insani yardım koridorları oluşturulmuştu.

3 Mart'ta Ukrayna ile Rusya arasında yapılan müzakereler sonucunda Ukrayna’da zor durumda olan yerler için insani koridor açılması ve bu bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda mutabakata varılmıştı.

  • Rusya sıradaki hedefini açıkladı
  • Ukrayna, Rusya'nın elektrik santrali barajını ele geçirmek istediğini söyledi.
  • Pazar günü erken saatlerde yayınlanan bir raporda, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kiev'in yaklaşık 150 km güneyinde Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Kaniv hidroelektrik santralinin barajını ele geçirmeyi planladığını söyledi.
  • Şimdiye kadar Rus kuvvetleri, Zaporizhzhia'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali de dahil olmak üzere birçok enerji altyapı tesisini tahrip etti, saldırdı veya ele geçirdi.

Bıden Zelenski ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna’nın güvenliği, Ukrayna’ya mali destek konuları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden özellikle, Visa ve Mastercard'ın bu akşam Rusya'daki hizmetlerini askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı" denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Zelenski, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

Ukrayna'dan tahliyeler

Ukrayna'dan sınır ülkelere kaçmak isteyen vatandaşların ise tahliyeleri sürüyor.

Ülkeden kaçmak isteyen vatandaşlar, komşu ülkelere gitmek için tren istasyonlarında yoğunluk oluşturuyor. Binlerce kişi tahliye trenlerine binmeye çalışırken Kiev’in merkez tren istasyonunda meydana gelen izdiham önlenmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz gece başlayan yoğunluk sebebiyle birçok kişi trene binemeyerek geceyi istasyonda geçirdi.

Ukraynalı mülteciler, komşu ülkelere kaçarken belirli yaşlardaki erkeklerin Ukrayna ordusuna katılması gerekiyor. Bu yüzden de ülkeden kaçanların büyük kısmı kadınlar ve çocuklardan oluşuyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise sabah saatlerinde Ukrayna'da Rus işgalinde 331 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

24 Şubat-3 Mart'ta hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin sayısının bin 6'ya yükseldiğini belirten Dujarric, 1,2 milyondan fazla kişinin ise ülkeden ayrıldığını bildirdi.

Yanlarına sadece ihtiyaçları olacak eşyaları alıp evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar ve olayın boyutlarının farkında olmayan çocuklar ise saldırının korkunç boyutlarını gözler önüne seriyor.

Ukrayna-Polonya görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi AFP'ye verdiği demeçte, ABD'nin sınır dışı ettiği Rus diplomatları alması için, Rus uçağının hava sahasını kullanımına izin verdiği bilgisini aktardı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Polonya sınırında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme gerçekleştirdi. Kuleba görüşmenin ardından, “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüm. Ukrayna-Polonya sınırından yeni döndüm. Tam sınırda, tarafsız bölgede görüştük ve ardından desteğimizi ifade etmek için Ukrayna'ya doğru birkaç adım attık” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Rusya saldırıları hakkında yeni bir açıklama yaptı. Saldırıların 10’uncu gününde ‘milli savaş’ın devam ettiğini vurgulayan Zelenskiy, “Vatanımızı 7-24 savunuyoruz. Her gün ve gece sonsuz gibi gözüküyor. Bugün cumartesi ama bu bize bir şey ifade etmiyor. Savaşta cumartesi, pazartesi ya da perşembe gibi aynı. Bütün bu günler bizim için eşit çünkü her gün aynı şekilde vatanımızı savunmaya çalışıyoruz. Vatanımız bu konuda hafta sonu, izin bilmiyor ve takvime çok bakmıyoruz sadece zafere doğru ilerliyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter’da yayınladığı video mesajında, "Zelenski, uçak, Siha ne istiyorsa verelim” dedi. Graham'ın Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması için Putin'e "suikast" iması tepki çekmişti.

  • Putin'den tehdit gibi açıklama
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılığı canlı yayında yaptığı zehir zemberek açıklamalarla adeta dünyanın kanını dondurdu. Putin sözlerine Donbas'taki krizin barışçıl çözümüne Ukrayna'nın engel olduğunu söyleyerek başladı.
  • Ülkesine yönelik yaptırım kararlarını 'savaş ilanı' olarak değerlendiren Putin, 'Operasyon kararı kolay alınmadı. Ukrayna'nın askeri alt yapısını yok edeceğiz' ifadelerini kullandı. Putin, Ukrayna’nın ‘tarafsız’ statüsünün korunması gerektiği belirtti.

'Hedefimiz belli'

“Rus ordusunun hedeflerine ulaşacağından şüphem yok” diyen Putin hali hazırda işgale katılan tüm askerlerin Rus ordusu mensubu olduğunun ve zorunlu olarak silah altına alınan kimsenin olmadığının da altını çizdi.

Ukrayna’nın bir nükleer güç haline gelmesine göz yumamayacağını ifade eden Putin “Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Neonazilerden arındırılması” amacını güttüklerini tekrar etti.

Hava sahası sorunu

Ukrayna üzerinde uçuşa yasak hava sahası oluşturmanın direkt olarak askeri müdahale olarak görüleceğini belirten Rus lider bir yandan da hava yolu şirketleriyle krizin çözümü için görüşmelere devam ettiklerini açıkladı.

Putin, Sibirya üzerinden uçuşların engellenmesi halinde bunun bilet fiyatlarına mutlaka yansıyacağını ifade etti ve tek yolun mutlak ekonomik özgürlük olduğunu söyledi.

Müzakere konusuna da değinen Putin “Biz tekliflerimizi masaya koyduk, bunlara cevap vermek Ukrayna’ya kalmıştır” açıklamasını yaptı.

İki taraftan çelişkili açıklamalar geldi

Öte yandan Putin’in açıklamalarına Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamalar da eklendi. Savunma Bakanlığı insani koridor ve tahliyelerle ilgili olarak “Ukraynalılar insani koridoru kullanmadı” derken Ukrayna tarafı ise yeniden açıklama yaparak Rus ateşinin devam ettiğini ve bunun da insani koridordan tahliyeyi imkânsız kıldığını iddia etti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya’nın yanlış bilgi yaydığını ve Ukrayna tarafından sivillerin kentlerden ayrılmasına izin verilmediği söylentisinin yalan olduğunu duyurdu.

İngiltere'ye uyarı yaptılar

Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise özellikle İngiltere’nin Rusya ile olan ilişkilerin bozulması pahasına aldığı yaptırım kararlarına değinerek “Londra’nın yaptırım histerisi” ifadesini kullandı. Bakanlık, Rusya’nın bu yaptırımlara vereceği karşılıkla birlikte İngiltere’nin Rusya’daki yatırımlarının biteceğini ifade etti.

Rus yetkililer Londra’nın sorunu çözmek yerine Rusya’yla karşı karşıya kalmayı tercih ettiğini belirtti.

ABD’li Senatör Graham’ın Putin’in öldürülmesi gerektiğiyle ilgili sözlerini kınamayan yetkililerin bu davranışı için de Rusya’yla gelecekte kurulabilecek ilişkileri tehlikeye sokacak yorumu yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >