Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 14. günü: İşte bölgeyle ilgili anlık gelişmeler

Zelenski ve Putin
Zelenski ve Putin

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 14. gününde de devam ediyor. Ukrayna'da ilan edilen geçici ateşkes kapsamında başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi sürüyor. Moskova saati ile 10.00 itibarıyla yürürlüğe giren ateşkes kapsamında sivillerin Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden daha güvenli bölgelere tahliyesi, Rus güçlerin belirli aralıklarla ateşkesi ihlal etmesine ve kar yağışının neden olduğu zorluklara rağmen devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşının 14. gününde, Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başlarken, Rus güçlerin belirli aralıklarla ateşkesi ihlal etmesi ve kar yağışı nedeniyle tahliyeler güçlükle yapılabiliyor.

İşte bölgeyle ilgili önemli gelişmeler:

-Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 14’üncü gününde devam ederken, Rus ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında Ukrayna’nın Mariupol kentinde bulunan Çocuk Sağlık Merkezi’ni vurduğu bildirildi. Saldırının ardından çocuk hastanesi tamamen kullanılamaz hale gelirken, can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yarın Antalya’da görüşeceği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapılacak görüşmeye değinerek, “Elimiz güçlü şekilde masaya oturacağız” dedi.

- Ukrayna'da gönüllüler, olası Rus bombardımanından korumak için Odesa'nın simge yapılarından biri olan Richelieu Dükü anıtının çevresine kum torbaları yerleştirirken görüntülendi.

- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait hava savunma sistemlerinin neredeyse tamamının imha edildiğini duyurdu.

- Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Çernobil'deki güç kaybının güvenlik üzerinde kritik bir etkisinin bulunmadığını açıkladı.

- Ukrayna, Çernobil nükleer santraline elektrik sağlamak için acil ateşkes çağrısında bulundu.

-Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radrasyon sızıntısı olacağını açıkladı.

- AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, birliğin 160 Rus oligark ve senatörü yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

- Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "Kıymetli Vatandaşlarımız, Halen Kiev’de bulunup da ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın, güvenlikleri için azami düzeyde tedbir almak suretiyle sokağa çıkma yasağı başlamadan Büyükelçiliğimize gelmeleri gerekmektedir" denildi.

- Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın Mart 2022'de Donbas'a saldırmaya hazırlandığını doğrulayan gizli belgeler bulduk. Donbas'a saldırı operasyonunun planlanması ve hazırlığına ABD ve NATO'nun ne derece dahil olduğu henüz bilinmiyor.

Rusya'nın bulduğunu iddia ettiği belge
Rusya'nın bulduğunu iddia ettiği belge

- Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı mevkidaşıyla görüşmek üzere bugün Türkiye'ye gelecek.

- Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Ukrayna limanlarında bekleyen; Türk bayraklı/sahipli 23 gemideki 83 denizcimiz tahliye edildi. Tahliye talebi olan diğer personel için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar yürütülmektedir. Rus limanlarında yük operasyonları Azak denizi limanları hariç devam etmektedir." denildi.

  • - Rus ordusunun dün Ukrayna'nın Sumi şehrine düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 22’ye çıktı.

- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Çernobil Nükleer Santralinin veri sistemleriyle iletişimin kesildiğini duyurdu. Santral artık BM gözlemcilerine veri iletmiyor. Kurum tesiste Rus koruması altında çalışan Ukraynalı personel için endişe duyduğunu belirtiyor.

- Sumı'dan tahliye operasyonu başarıyla sona erdi. 5 bin kişi otobüsle, bin kişi özel araçlarıyla şehri terk edip Poltava'ya ulaştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >