Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 17. günü: İşte çatışma bölgesinden gelişmeler

Putin ve Zelenski
Putin ve Zelenski

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatında 17. güne girildi. Ruslar saldırı hazırlığı yaparken Kiev direnişe hazırlanıyor. Kiev'de sokak savaşı hazırlığı için 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan kirpiler de müzeden çıkarılıp meydana yerleştirildi. Şehrin etrafına hendek de kazılıyor. Ukrayna'nın savaşta stratejik bir dönüm noktasına ulaştığını söyleyen Ukrayna lideri Zelenski ancak savaşın daha ne kadar süreceğini söylemenin mümkün olmadığını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının 17. gününde Rusya, Ukrayna'daki askeri operasyonunu yeni şehirleri hedef alarak genişletiyor. Dnipro, Lutsk ve Ivano-Frankivsk kentlerine saldırı düzenlendi. Ukrayna askerleri Başkent Kiev'e ilerleyen Rus birliklerini püskürtmek için mücadele ediyor.

Ukrayna'nın Dnipro kenti ilk kez Rus güçleri tarafından hedef alındı. Yetkililer aralarında bir anaokulunun da bulunduğu üç bölgeye hava saldırısı yapıldığını duyurdu. Saldırıda vurulan bir ayakkabı fabrikasında yangın çıktı.

İşte çatışma bölgesinden son gelişmeler:

- Ukrayna'nın Lviv şehrinde 2. Dünya Savaşı’ndan kalma sığınak yeniden açıldı.

2. Dünya Savaşı'ndan kalma sığınak
2. Dünya Savaşı'ndan kalma sığınak

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Savaş nedeniyle Ukrayna'nın bazı küçük şehirleri haritadan silindi" dedi. "Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri ultimatom alışverişi yerine somut konuları görüşmeye başladı" diyen Zelenski, müzakerelerden önce ateşkes olması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna'nın NATO üyeliği konusuna da değinen Zelenski, "Üyelik için bir konsensus görmüyorum" dedi.

  • - Ukrayna'nın Mariupol şehrindeki Kanuni Sultan Süleyman Camii Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, caminin bombalanmadığını söyledi, bölgeden tahliyelerin yarın olacağını aktardı. Hacıoğlu, caminin 700 metre yakınına bir bomba düştüğünü aktardı.

- Kiev Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Çatışma bölgelerinden tahliye edilenleri taşıyan konvoylar başkente ilerliyor. Tahliyeler yarın da devam edecek" denildi.

- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Belarus askeri birliklerinin Ukrayna’ya karşı savaşta Rus tarafında yer alma olasılığı olduğunu bildirdi.

- ABD merkezli ve yönetiminde emekli generallerin bulunduğu düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Ukrayna’ya ilişkin dün hazırladığı son durum raporunda Rus ordusunun Kiev kuşatmasında malzeme ikmali için durakladığını belirtti.

- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Mariupol şehrindeki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin bombalandığını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "80'den fazla sivilin olduğu Mariupol'deki cami Rus askerleri tarafından bombalandı. Aralarında çocuklar ve Türk vatandaşları da var" denildi.

-Ukrayna Acil Durum ekipleri dün gece geç saatte Kiev bölgesinde bulunan Brovary kentinde donmuş gıda deposunun Rus bombardımanı sonucu tamamen yandığını açıkladı. Bombardıman sırasında deponun boş olduğunu belirten yetkililer, 20 kişilik itfaiye ekibiyle olaya müdahale edildiğini ifade etti.

- Rusya Savunma Bakanlığı, "Rusya ordusu, Ukrayna'ya yapılan özel operasyonda 3491 Ukrayna askeri tesisini imha etti" denildi.

- İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus ordusu Kiev'in 25 kilometre ötesinde. Kiev'in yanı sıra Harkov, Çernigov, Sumı ve Mariupol kuşatılmış durumda ve Rusya'nın ağır bombardımanı altında" denildi.

- Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Harkiv kentinde bir okul binası, bombardıman sonucu yıkıma uğradı.

Yıkılan okul binası
Yıkılan okul binası

- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus tarafının yedek asker bulmakta büyük sorun yaşadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, bugün Ukrayna'nın Rus askeri işgaline karşı kahramanca mücadelesinin 17. günü olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, özellikle savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren Rus ordusuna ait 31 taktik grubun etkisiz hale getirildiği belirtilerek "Düşman yedek asker bulmakta büyük sorun yaşıyor" ifadesi kullanıldı.

- Mariupol'de hastane saldırısında hafif yaralanan kadın bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Saldırıda yaralanan anne ve yeni doğan bebeği
Saldırıda yaralanan anne ve yeni doğan bebeği

- Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken, Donetsk bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında bulunan yerleşim yerlerinde birlikler devriye gezdi. Bölgedeki çoğu yerleşim yerinin zarar görmesi ve yıkıma uğraması üzerine, sivillerin tahliye ve yardım bekleyişleri sürüyor.

- Ukrayna'nın Çernigov şehrinde bombaların hedefi olan Gagarin Stadyumu'nun son hali görüntülendi.

Gagarin Stadyumu
Gagarin Stadyumu

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Cuma günü 4 şehirden 7 bin 144 Ukraynalı tahliye edildi" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >