Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 19. günü: İşte savaş bölgesinden gelişmeler

Rusya-Ukrayna savaşı
Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 19. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Ukrayna, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Öte yandan Batılı ülkeler Rusların kimyasal silah kullanacağını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Pazar günü Polonya sınırına yakın bir askeri üs olan Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne roket saldırısının sorumluluğunu kabul etti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 19. gününde devam ederken, Rusya Lviv'deki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne yapılan saldırının sorumluluğunu kabul etti. Ukrayna Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Batılı ülkeler Rusya'nın kimyasal silah kullanması an meselesi olduğunu söylüyor.

İşte savaş bölgesinden gelişmeler:

- Sözde ayrılıkçı yönetimin kontrolündeki Donetsk'e yapılan saldırıda da en az 20 kişi öldü.

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Her şehirde her sokağı yeniden inşa edeceğiz, savunmayı destekleyin ve devleti koruyun" dedi.

- Ukrayna'nın başkenti Kiev'in semtlerinden Kurenavka'da yola seyir füzesi parçasının düştüğü ve patlama yaşanan an kameraya yansıdı.

Füzenin düştüğü andan bir kare
Füzenin düştüğü andan bir kare

- Ukrayna'nın başkenti Kiev'e seyir füzesi atıldı. Füzenin parçaları Kurunevka bölgesine düştü.

- Rusya-Ukrayna savaşının 4. tur müzakereleri başladı .Ukrayna heyetinde aynı isimler yer alıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Ukrayna pozisyonunu değiştirmedi.4. tur müzakerelerde barış, ateşkes, Rus askerlerinin derhal çekilmesi ev güvenlik garantisi konularını konuşacağız.

- Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: Mariupol'de 2 bin 500 sivil hayatını kaybetti.

- Kiev'de apartmana saldırı düzenlendi, en az bir ölü, üç yaralı.

- Ukrayna Müzakereleri bugün 11.30'da çevrimiçi formatta yapılacak.

- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Batı'dan gelen yaptırım kararlarının, Moskova'nın gidişatını değiştiremeyeceğini söyledi. Rus basınında yer alan haberlere göre, Vershinin, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Batı ülkelerinin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, "Moskova, ABD ve Avrupa'dan yaptırımları kaldırmasını istemeyecek, Batı baskısı, Moskova'nın gidişatını değiştiremeyecek" ifadelerine yer veren Vershinin, "Bu yaptırımlar, bizim kararımız değildir." dedi. ABD ile ortaklarının, ülkesine yaptırım uygulayarak, Rusya ekonomisini ve Rus halkını zor durumda bırakmaya çalıştıklarını kaydeden Vershinin, "Bize bir baskı aracı olarak uygulanan yaptırımlar, birincisi gayrimeşrudur, ikincisi de işe yaramaz." görüşünü paylaştı.


- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti: "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir."

- Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması Instagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

- Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu: "Karadeniz'de 3-4 gün önce Rus paraşütçü birlikleri inecekti. Fakat hava şartlarından dolayı Sivastopol’e dönmek zorunda kaldılar. Fakat şimdi oradan geri dönüyorlar. Odessa ve bölgesinde paraşütçü asker inişi planlıyorlar. Odessa’da neler olduğunu ve kontrolün bizde olduğunu anlıyoruz. Onları karşılamak için bekliyorlar. Çernigov ve Kiev bölgelerinde olduğu gibi."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >