Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 7. günü: İşte bölgeden son gelişmeler

Zelenski ve Putin
Zelenski ve Putin

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 7. günde de devam ediyor. Ukrayna ordusu ülkenin birçok yerinde Rus askerlerine karşı direnişini sürdürüyor. Gece boyunca başkent Kiev'de patlama sesleri duyulurken Jitomir kentindeki saldırıda biri çocuk 4 kişi öldü. Kiev'e ilerleyişlerini sürdüren Rus kuvvetleri şehirdeki TV kulesini de hedef aldı. Sokağa çıkma yasağı uygulanan Kiev'de halk sığınaklarda bekliyor.

Taraflar ilk müzakerede bir sonuca varamayınca bugün Polonya-Belarus sınırında ikinci müzakereyi yapma kararı aldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 7. gününe girilirken ülkede çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Kiev ve Harkov başta olmak üzere pek çok şehir akşamdan beri bombalanıyor. Öte yandan Rus ordusu Kiev'de TV kulesini vurdu.

Barış müzakerelerinde ise bir sonuç çıkmadı ancak ikinci tur için fikir birliğine varan tarafların bir sonraki görüşmenin Polonya-Belarus sınırında yapılmasına karar verdiler.

İşte Rusya-Ukrayna savaşından dakika dakika gelişmeler:

- Mariupol Belediye Başkanı, "Rus saldırısının ardından şehirde su kaynağı kalmadı, su sıkıntısı var. Rus güçleri sivillerin tahliyesini aktif olarak engelliyor" açıklaması yaptı.

- Ukrayna Acil Durumlar Servisi, "Rus işgali sırasında 2000'den fazla sivil öldü" açıklaması yaptı.

  • - Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada "Ukrayna ile Rusya arasındaki ikinci tur müzakereleri 2 Mart (bugün) akşamı yapılacak" denildi.

- Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Ruslar İskender füzeleri kullandı. Rusya askeri okul öğrencilerini işgal bölgesine getirdi.

- Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın 7. gününde Dışişleri Bakanı Lavrov’un "3. Dünya savaşı olursa nükleer ve yıkıcı olacaktır" sözü ‘nükleer tehdit’ olarak algılandı.

Devlet Başkanı Putin, saldırının başladığı 5. günde Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile yaptığı toplantıda, Rus ordusunun nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri kapsayan caydırıcı güçlerinin özel savaş durumuna geçirilmesi emrini vermişti.

Bu emir, Rusya'nın nükleer silahları ve hipersonik füzelerini yeniden gündeme getirmişti.

- Harkov Belediye Başkanı İgor Terekhov: Rusya'nın hava ve roket saldırıları sonucu Harkov'da 4 kişi daha öldü, 9 kişi yaralandı. Harkov Rusça konuşulan bir şehir. Harkov'da her dört kişiden birinin Rusya'da akrabaları var. Ancak şehrin bugün Rusya'ya karşı tutumu daha önce olduğundan tamamen farklı.

Bunun olabileceğini asla beklemiyorduk. Tamamen Ukrayna halkına karşı soykırım uygulanıyor, bu affedilemez.

- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Rusya ile ikinci tur müzakerelerin ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor. Rusya'nın talepleri savaş başlamadan önce Putin'in yaptığı açıklamalarla aynı, değişme yok. Rusya ültimatomlarını kabul etmeyeceğiz" dedi.

- Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklamasında "Ukrayna tarafı, ABD'nin talimatıyla Rusya ile müzakereleri ağırdan alıyor. Yaptırımlara hazırdık ama sporculara, gazetecilere ve kültür sektörü temsilcilerine karşı yaptırım uygulanmasını beklemiyorduk. Ukrayna halkı kendi hükümetini seçer, ancak hükümetin Ukrayna'nın tüm milletlerini temsil etmesi gerekiyor. Kırım Rusya'nın bir parçasıdır ve pazarlık konusu değildir" dedi.

- Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'nın müzakereler için hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, "Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı net değil" denildi. Açıklamada 'Rus heyeti bugün akşam saatlerine kadar bekleyecek, görüşmelere devam etmeye hazır olacak. Putin'e kamu desteği seviyesinin çok yüksek olduğunu biliyoruz.' ifadelerine yer verildi.


- Mariupol Şehir Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Şehir Ukrayna kontrolü altında, Rusya sivil bölgeleri vuruyor" denildi.

  • - Bugün ikincisi planlanan Ukrayna-Rusya görüşmesi ertelendi.

Rus TASS ajansına konuşan kaynak: Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler iptal edilmedi, süreleri kaydırılıyor. Zamanı değişti. Yakında resmi bilgilendirme yapılacak.

- Mariupol Belediye Başkanı: Salı akşamdan bu yana yoğun bombardıman yapıldığı için yaralılar tahliye edilemiyor.

- Zelenskiy: Bugün Ukraynalılar yenilmezliğin sembolüdür. Herhangi bir ülkedeki insanların her an dünyanın en iyi insanları olabileceğinin sembolü. Zafer Ukrayna'nın olacak. Rusya soykırım anıtının bulunduğu Babyn Yar'ı vurarak tarihimizi silmeye çalıştı. 6 günlük savaşta 6 bin Rus askeri öldürüldü.

- Rusya'dan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın askeri altyapısına büyük bir hava saldırısı düzenledi, 24 saat içinde 67 hedef vuruldu. Operasyon sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 47 uçak yerde, 11 uçak havada imha edildi" denildi.

Toplamda, operasyon sırasında, 51 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 38 adet S-300, Buk M-1 ve Osa hava savunma sistemi, 51 radar istasyonu dahil olmak üzere Ukrayna'nın 1.502 askeri altyapı tesisi devre dışı bırakıldı. 47 karada, 11 havada, 472 tank ve diğer muharebe zırhlı araçları, 62 çok amaçlı roketatar, 206 sahra top ve havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi.

  • - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Herson şehrinde işgalci birliklerinin tamamen kontrolü sağladığını duyurdu.

Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, bu sabah Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söylemişti.

Ukrayna'nın güneyindeki Herson, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın kuzeyinde bulunuyor. Şehrin nüfusu 300 bin civarında.

- Rus saldırılarına hedef olan yerlerden biri, Karazin Ulusal Üniversitesi'nin Sosyoloji Bölümü. Üniversite, bölgesel İçişleri Bakanlığı binasının hemen karşısında yer alıyor.

Vurulan Karazin Ulusal Üniversitesi'nden bir görüntü
Vurulan Karazin Ulusal Üniversitesi'nden bir görüntü

- Reuters haber ajansı, Harkov’u hedef alan topçu atışında 21 kişinin öldüğünü, 112 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

- Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenler çalıyor.

- Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Avrupa piyasasından çekilme kararı aldı.

- Rusya'da Ukrayna büyükelçiliği önüne çiçek bırakan anne-babalar çocuklarıyla birlikte karakola götürüldü. Ebeveynleri gözaltına alındı, geceyi nezarette geçirirken çocukları öylece beklemek zorunda kaldı. Ellerinde renkli kalemlerle yazılı "Savaşa hayır" pankartları kaldı. Anneleriyle konuşmalarına bile izin verilmediği öğrenildi.

- Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Büyükelçiliği faaliyetlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde kurulan geçici irtibat ofisinden sağlanacağını açıkladı.

- Herson Belediye Başkanı İgor Kolıhav: Rus birlikleri Herson'daki nehir limanını ve tren istasyonunu ele geçirdi.

- ABD Başkanı Biden, açıklamasında "Putin Kiev'i kuşatabilir ama Ukrayna halkının gönlünü kazanamayacak. Putin yanlış hesaplar yaptı, Ukrayna halkının direnişiyle karşılaştı. ABD ve müttefikler NATO topraklarını karış karış koruyacak. ABD hava sahasını bütün Rusya uçaklarına kapatıyoruz" dedi.

- Rusya saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyulurken Jitomir kentindeki saldırıda 1'i çocuk, 4 kişi öldü.

- Rusya'nın, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'a yönelik saldırıları da sürüyor. Rus güçlerinin dün şehre düzenlediği roket saldırılarında en az 10 kişi öldü, 35 kişi yaralandı.

  • - Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >