‘Rusya’yla gizli anlaşma’ ABD yasalarında hangi durumlarda suç?

Arşiv
Arşiv

ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerinde Rusya’nın rolüne yönelik soruşturmayı yürütürken hukuk uzmanlarının gündeme getirdiği konulardan biri de Trump’ın seçim kampanyası ekibi ve Rusya arasında ne tür bir irtibatın Amerikan yasalarını ihlal etmiş olabileceği sorusu. ‘ABD yasalarında “Gizli Anlaşma” adında federal bir suç var mı?’, ‘Trump’ın seçim kampanyasının Rusya’yla bağlantısı başka yasaları ihlal etmiş olabilir mi?’ sorularını cevaplandırdık.

Amerikan istihbarat kurumları, Rusya’nın ABD’de anlaşmazlığa yol açmak ve Trump’ın Demokrat rakibi Hillary Clinton’a zarar vermek amacıyla ‘hack’leme ve propaganda komplosuna başvurduğu sonucuna varmıştı.

Özel yetkili savcı Mueller’ın yürüttüğü ve bugüne kadar Trump’ın seçim kampanyasından çok sayıda kişinin ya suçlu bulunduğu ya da suçunu itiraf ettiği soruşturma, Ruslar ve ABD Başkanı Trump’a yakın kişiler arasındaki irtibatı belgeledi.

Rusya, ABD Başkanlık Seçimlerine müdahale ettiğini yalanladı

Trump’ın seçim kampanya ekibinin Moskova’yla eşgüdüm içerisinde olup olmadığını belirleme amacındaki Savcı Mueller, soruşturmaya ilişkin raporunu Adalet Bakanı William Barr’a göndermeye hazırlanıyor. Trump seçimlerde Rusya'yla işbirliği yaptığı iddialarını reddederken, Rusya da ABD Başkanlık Seçimlerine müdahale ettiği iddialarını da yalanladı.

ABD yasalarında “Gizli Anlaşma” adında federal bir suç var mı?

ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani 2018 yılının Temmuz ayında “Burada oturmuş federal kanunu inceleyip gizli anlaşmayı suç olarak niteleyen bir yasa bulmaya çalışıyorum. Gizli anlaşma suç değildir.” diye konuşmuştu.

Trump, Twitter’da 'Gizli anlaşma suç değildir, ama bu da önemli değil çünkü böyle bir gizli anlaşma olmadı' mesajını paylaşmıştı.
Trump, Twitter’da 'Gizli anlaşma suç değildir, ama bu da önemli değil çünkü böyle bir gizli anlaşma olmadı' mesajını paylaşmıştı.

ABD yasalarında “gizli anlaşma” adıyla anılan bir federal suç yer almıyor. Ancak “gizli anlaşma” ABD yasalarında işlendiği sıklıkla iddia edilen suçlardan biri olan “komplo” suçunun hukuk dili dışında ifade ediliş şekli.

Komplo ise yasadışı bir eylemde bulunmak amacıyla iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan anlaşma anlamına geliyor.

Komplonun illa başarılı olması gerekmiyor; ancak komploya karışan kişilerin planı ilerletmek için adım atmış olması gerekiyor.

ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller
ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller

Bilgisayarların ‘hack’lenmesi açık bir şekilde federal suç olduğundan, Trump’ın seçim kampanyasından Demokrat Parti Ulusal Komisyonu’na ait bilgisayarların 2016 yılında ‘hack’lenmesini teşvik eden ya da buna onay veren herhangi bir yetkili komplo suçundan yargılanabilir. Amerikalı yetkililer Demokrat Parti’ye ait bilgisayarların Hillary Clinton’a zarar vermek amacıyla daha sonra Wikileaks’te yayınlanan e-maillerin çalınması amacıyla Rusya tarafından ‘hack’lendiğini belirtmişti.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Trump’ın seçim kampanyasının Rusya’yla bağlantısı başka yasaları ihlal etmiş olabilir mi?

Seçim kampanyalarının finansmanı yasaları uyarınca yabancıların Amerika seçimlerini etkilemeleri yasak. Başkan adayları da yabancı ülke vatandaşlarından seçim kampanyalarına katkı kabul edemez. Seçim kampanyalarına yapılan katkılar “seçimi etkileme amacı taşıyan ve bir değeri olan katkı” ifadesiyle geniş bir şekilde tanımlanır.

Demokrat Parti’nin ‘hack’lenen e-mailleri, Mueller’ın Ruslar ve Trump’ın seçim kampanyası arasında bir eşgüdüm olduğunu tespit etmesi halinde bu kategoride değerlendirilebilir.
Demokrat Parti’nin ‘hack’lenen e-mailleri, Mueller’ın Ruslar ve Trump’ın seçim kampanyası arasında bir eşgüdüm olduğunu tespit etmesi halinde bu kategoride değerlendirilebilir.

Trump’ın seçim kampanyası yetkilileri bilerek Ruslar’dan değerli bilgi talep ettiyse, hukuk uzmanlarına göre seçim kampanyalarının finansmanı yasaları uyarınca bu suç kapsamına girebilir. Ancak Trump’ın seçim kampanyasında görev alan yetkililer böyle bir yardım talebinin seçim kampanyalarının finansmanı yasalarını ihlal ettiğini bilmediklerini gösterebilirlerse güçlü bir savunma da oluşturabilirler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >