S-400 geldi: Peki, şimdi ne olacak?

S-400
S-400

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci grubunun Ankara'ya intikalinin başladığını duyurmasının ardından Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz konuya ilişkin GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.Öte yandan Oğuz, ABD'nin Türkiye'ye CAATSA yaptırımı uygulayabileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci grubunun Ankara'ya intikalinin başladığını duyurmasının ardından Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz konuya ilişkin GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.

"Dost düşman sorgulaması yapılacak"

S-400'lerle ilgili olarak Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz "İlk parti gelmeye başladı.Partiler halinde gelmeye devam edecek.Kurulumlar yapılacak. Milli ürünlerin entegrasyonu,dost düşman sorgulama sistemi, kripto anahtarı sorgulamalar yapılacak.Rusya'ya eğitime gitmiş bir ekibimiz var onlar burada teslimlerini alacak.Bir yandan da kullanacak olan TSK operatör personel Rusya'ya eğitime gidecekler.Kasım ayında kurulumların tamamlanması 2020 yılın başında da TSK personelinin idaresinde aktif hale getirilmesi bekleniyor.2017 yılında yaptığımız sözleşmeyle bir filo aldık bunların kurulumu devam edecek" dedi.

Öte yandan Oğuz, ikinci filonun 7-8 ay sonra gelebileceğini belirterek "2018'de Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'in yaptığı görüşmede vurguladığı teknoloji transferi hem de ortak üretim konusunda anlıyoruz ki ikinci sistem şuan gelmeyecek.Rusların kullanması gibi durum kesinlikle söz konusu değil.Tamamen kendi insiyatifimizde" dedi.

S-400
S-400

Konuşlandırılması

Turan Oğuz S-400'lerin konuşlandırılması hakkında ise "Mart-Nisan ayında Savunma Bakanımız Hulusi Akar çok net şekilde Ankara ve İstanbul'da konuşlandırılacağını belirtti.Dolayısıyla ilk durak Mürted ikinci batarya buradan biraz daha uzakta olabilir.Ama yine Ankara civarı olacaktır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerini Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Mürted Hava Meydanı'na getiren Rus uçak, alandan ayrıldı.
Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerini Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Mürted Hava Meydanı'na getiren Rus uçak, alandan ayrıldı.

Başka bölgelere gidebilir mi?

Oğuz, "Bugün burada kurulurlar alt yapısı Güneydoğu ya da Akdeniz olur giderler.Sistemler buna müsait.Azami Hızı 60 km saat Kamyonlar üzerinde gönderildiği için rahatlıkla istenilen yere götürülebilir.Burada naklitesinin önemi yok önemli olan konuşlandırılacağı yerlerin alt yapısı" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan gelen uçaklar Mürted Üssü'ne indi.
Rusya'dan gelen uçaklar Mürted Üssü'ne indi.

"ABD'nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalabiliriz"

Turan Oğuz CAATSA yaptırımlarına dikkat çekerek şunları söyledi;

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >