Sabri Ülker'den 10 ders

Sabri Ülker ve  abisi Asım Ülker
Sabri Ülker ve abisi Asım Ülker

Sabri Ülker idealist bir girişimci ve büyük bir iş adamıydı. İş dünyasında sayısız başarı elde eden Sabri Ülker'in hayatından kulaklara küpe olacak '10 ders' niteliğinde öğüdünü Derin Ekonomi dergisi derledi. İşte Sabri Ülker'den 10 ders.

Sabri Ülker'in başarı dolu hayatından derlediğimiz '10 Ders'...

Sabri Ülker kimdir?

  1. Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım’da doğdu. Hayatının çocukluk dönemi, Kırım’daki Sovyet ihtilalinin etkisiyle oldukça zor geçti. Zorlu çocukluk anıları ona Ülker’i kurduğunda “Biz her insanın, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” sözünü söyletti.
  2. Kırım’da yaşanan sıkıntılara dayanamayan ailesi 1929 yılında İstanbul’a göç etti.
  3. Savaş yıllarında bisküvinin tadını unutan çocuklar için Ağabeyi Asım Ülker’le birlikte bisküvi üreteceklerdi. İki kardeş daha çocuk yaşlarında ve ilk gençliklerinde Besler fabrikasında çalışmışlardı. Ayrıca, aile bir süre şekerleme dükkanı işletmişti. Bu tecrübelere güvenerek, Sabri ve Asım Ülker Nohutçu Han’daki atölyede kendi bisküvi işlerini kurma kararına vardılar.
  4. Küçük atölyede ilk yıl günde 200 kilo bisküvi üretildi…
  5. Bugün Ülker’in iki haftalık üretimiyle dünyadaki herkese bir bisküvi sağlayabileceği gerçeği gösteriyor ki, Sabri Ülker başarmıştı.
  6. Sabri Ülker 12 Haziran 2012 tarihinde vefat etti.
Tekkeyi bekleyen çorbayı içer

                                    
                                    
                                    
                                    Sabri Ülker için bu sadece bir strateji değil, temel bir değer, adeta bir erdemdi. Sabri Ülker: "Zihninizi işinize teksif edin, başka işlerin cazibesi sizleri ayartmasın."
Tekkeyi bekleyen çorbayı içer Sabri Ülker için bu sadece bir strateji değil, temel bir değer, adeta bir erdemdi. Sabri Ülker: "Zihninizi işinize teksif edin, başka işlerin cazibesi sizleri ayartmasın."
Yüksek kar insanı bozar! Sabri! 

                                    
                                    
                                    
                                    Asıl işi yumurta satmak olan bir arkadaşının, bir gün Sabri Ülker'e petrol istasyonu ortaklığı için teklif sunduğu anlatılır. Bu teklifi kabul etmeyen Ülker sebebini şöyle açıklar: " Karlı iş herkese yaramaz oğlum.Biz küçük karlara alışmış insanlarız. Yüksek kar bizi bozar!"
Yüksek kar insanı bozar! Sabri! Asıl işi yumurta satmak olan bir arkadaşının, bir gün Sabri Ülker'e petrol istasyonu ortaklığı için teklif sunduğu anlatılır. Bu teklifi kabul etmeyen Ülker sebebini şöyle açıklar: " Karlı iş herkese yaramaz oğlum.Biz küçük karlara alışmış insanlarız. Yüksek kar bizi bozar!"
Dürüstlük en geniş kazanç kapısıdır

                                    
                                    
                                    
                                    27 Mayıs darbesinden sonra meta fiyatlarda büyük bir artış olmuş, artan fiyatların aksine un fiyatında indirim yapılması, elinde unlu mamul bulunduran toptancıları zor duruma düşürmüştür ve buna Ülker'in bir çözümü olacaktır. Kendi el yazısıyla toptancılarına stok durumlarını bildirmelerini isteyen Sabri Ülker, eski ve yeni arasındaki fiyat farkını bularak, toptancının bir sonraki siparişinden düşmüştür. Böylece toptancılar büyük bir zarardan kurtulmuştur.
Dürüstlük en geniş kazanç kapısıdır 27 Mayıs darbesinden sonra meta fiyatlarda büyük bir artış olmuş, artan fiyatların aksine un fiyatında indirim yapılması, elinde unlu mamul bulunduran toptancıları zor duruma düşürmüştür ve buna Ülker'in bir çözümü olacaktır. Kendi el yazısıyla toptancılarına stok durumlarını bildirmelerini isteyen Sabri Ülker, eski ve yeni arasındaki fiyat farkını bularak, toptancının bir sonraki siparişinden düşmüştür. Böylece toptancılar büyük bir zarardan kurtulmuştur.
İyi planlayın, inatla uygulayın!

                                    
                                    
                                    
                                    Ülker'in büyümesi tesadüf veya şans eseri değildir. İyi planlama ve iyi uygulama yoksa başarı neredeyse imkansızdır. 1990'lı yılların başında 1995, 2000 ve 2005 yıllarına ait planları vardı. Vakitsiz yatırımlar hakkında duyduğu her öneriye kulak tıkayan Ülker, dondurma işine başlama konusunda kulaklara küpe şu sözleri söylemiştir: "Henüz vakti gelmedi. Süte hakim olmayan, dondurma yapamaz evladım."
İyi planlayın, inatla uygulayın! Ülker'in büyümesi tesadüf veya şans eseri değildir. İyi planlama ve iyi uygulama yoksa başarı neredeyse imkansızdır. 1990'lı yılların başında 1995, 2000 ve 2005 yıllarına ait planları vardı. Vakitsiz yatırımlar hakkında duyduğu her öneriye kulak tıkayan Ülker, dondurma işine başlama konusunda kulaklara küpe şu sözleri söylemiştir: "Henüz vakti gelmedi. Süte hakim olmayan, dondurma yapamaz evladım."
Tecrübeye önem verin

                                    
                                    
                                    
                                    Sabri bey 1950'li yıllarda Amerikan bisküvi fabrikalarından emekli uzman ve yöneticileri Türkiye'ye getirtir. Onların tecrübelerinden yararlanan Ülker, ne zaman bir yatırım yapacaksa olsa 'damdan düşmüş' bir yönetici bulup başına koyardı.
Tecrübeye önem verin Sabri bey 1950'li yıllarda Amerikan bisküvi fabrikalarından emekli uzman ve yöneticileri Türkiye'ye getirtir. Onların tecrübelerinden yararlanan Ülker, ne zaman bir yatırım yapacaksa olsa 'damdan düşmüş' bir yönetici bulup başına koyardı.
Hesaplı olun!

                                    
                                    
                                    
                                    Hesaplı ol ve odaklan. Neye, ne zaman, ne kadar yatırım yapman gerektiğini bil. Ne büyük lokma yut, nede zamanı gelmiş yatırımdan geri dur. Hesabını bilmek Sabri Ülker için kurumsal olduğu kadar, kişisel bir ilkeydi de.
Hesaplı olun! Hesaplı ol ve odaklan. Neye, ne zaman, ne kadar yatırım yapman gerektiğini bil. Ne büyük lokma yut, nede zamanı gelmiş yatırımdan geri dur. Hesabını bilmek Sabri Ülker için kurumsal olduğu kadar, kişisel bir ilkeydi de.
Yenilikçi olun!

                                    
                                    
                                    
                                    Sabri Ülker'in 1970'lerde yeterli miktarda koli bulamaması üzerine, sattığı ürünlerin kutularını bakkallardan geri toplayıp, dumanlama sistemiyle hijyenik hale getirerek tekrar kullandırdığı biliniyor. Bu tür yenilikleri ise Sabri bey, dergilerden danışmanlardan ve uzmanlardan öğrenmeye çalışırdı.
Yenilikçi olun! Sabri Ülker'in 1970'lerde yeterli miktarda koli bulamaması üzerine, sattığı ürünlerin kutularını bakkallardan geri toplayıp, dumanlama sistemiyle hijyenik hale getirerek tekrar kullandırdığı biliniyor. Bu tür yenilikleri ise Sabri bey, dergilerden danışmanlardan ve uzmanlardan öğrenmeye çalışırdı.
Müşteri odaklı olun

                                    
                                    
                                    
                                    Sıcakta, uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmiş bir ürün için şikayet alan Sabri Ülker, kendi suçu olmamasına rağmen, hiç üşenmeden Mersin'e şikayetçi olan müşterisini ikna etmeye gitmiştir.
Müşteri odaklı olun Sıcakta, uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmiş bir ürün için şikayet alan Sabri Ülker, kendi suçu olmamasına rağmen, hiç üşenmeden Mersin'e şikayetçi olan müşterisini ikna etmeye gitmiştir.
Şirkette görünür olun!

                                    
                                    
                                    
                                    İlerleyen yaşına rağmen, gün içerisinde muhakkak beyaz önlüğünü giyerek fabrika içinde dolaşır, işçilere sorular sorardı. Yönetim kurulu toplantılarını ise asla kaçırmazdı.
Şirkette görünür olun! İlerleyen yaşına rağmen, gün içerisinde muhakkak beyaz önlüğünü giyerek fabrika içinde dolaşır, işçilere sorular sorardı. Yönetim kurulu toplantılarını ise asla kaçırmazdı.
Kalite üssü, yönetim kuruludur

                                    
                                    
                                    
                                    Sabri Ülker şirketlerinin yönetim kurullarının doğru teşkiline büyük önem verirdi. 1990'lardaki mesaisinin neredeyse yarısının yönetim kurullarında geçtiğini söyleyebiliriz.
Kalite üssü, yönetim kuruludur Sabri Ülker şirketlerinin yönetim kurullarının doğru teşkiline büyük önem verirdi. 1990'lardaki mesaisinin neredeyse yarısının yönetim kurullarında geçtiğini söyleyebiliriz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >