Sadece Brunson mu tutuklu?

Sadece Brunson mu?
Sadece Brunson mu?

ABD vatandaşları yurt dışında pek çok ülkede tutuklu olarak bulunuyor. Bunlardan bazılar kriminal bazıları ise siyasi suçlar nedeniyle hapisteler. Brunson da siyasi suçlar nedeniyle tutuklanan 6 ABD vatandaşından biri.

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'de tutuklu bulunan Amerikalı Andre Brunson için Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıklaması akıllara 'sadece Brunson mu tutuklu?' sorusunu getirdi.

Amerika 2010'dan bu yana kriminal suçlar dışında tutuklanmış ABD vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi için çalışıyor. Son dönemde Rusya'dan Kuzey Kore'ye Küba'dan Venezüela'ya kadar pek çok ülkede tutuklu bulunan ABD vatandaşları serbest kalarak ülkelerine geri döndü.

Bilindiği kadarıyla sadece 6 ABD vatandaşı siyasi tutuklular sınıfında cezaevinde tutuluyor. Bunlardan 4'ü İran'da 2'si ise Türkiye'de.

İşte halen ABD dışında tutuklu olarak bulunan ABD vatandaşlarının kısa hikayeleri...

Xiyue Wang

                                    
                                    37 yaşındaki Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang, 2016 yılında İran’da tutuklandı. Wang  Princeton Üniversitesi’nin desteği ile Farsça araştırma çalışması yapmak üzere 1 Mayısta İran’a gitmişti. Hakkında 2 casusluk davası açılan Wang, 7 ağustos 2016’dan beri ev hapsinde tutuluyor. Wang’a yöneltilen suçlamalar arasında “İran’a sızmak’’ ve “yabancı istihbarat ajanları ile çalışmak’’ var.
Xiyue Wang 37 yaşındaki Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang, 2016 yılında İran’da tutuklandı. Wang Princeton Üniversitesi’nin desteği ile Farsça araştırma çalışması yapmak üzere 1 Mayısta İran’a gitmişti. Hakkında 2 casusluk davası açılan Wang, 7 ağustos 2016’dan beri ev hapsinde tutuluyor. Wang’a yöneltilen suçlamalar arasında “İran’a sızmak’’ ve “yabancı istihbarat ajanları ile çalışmak’’ var.
Karan Vafadari

                                    
                                    Karan Vafadari, hem Amerikan hemde İran vatandaşı bir işadamı. 2016 yılında İran’dan Venedek’e gitmek üzere iken havaalanında tutuklandı. Vafadari hakkında suçlamalar arasında “İran İslam Cumhuriyeti'ni devirmek için girişimde bulunma”, “yabancı elçilikler aracılığıyla casusların işe alınması ve imzalanması”, “ulusal güvenliğe karşı toplanma ve ihanet” bulunuyor. Vafadari 1 ay hücre hapsinde tutuldu şimdi ise ev hapsinde tutuluyor.
Karan Vafadari Karan Vafadari, hem Amerikan hemde İran vatandaşı bir işadamı. 2016 yılında İran’dan Venedek’e gitmek üzere iken havaalanında tutuklandı. Vafadari hakkında suçlamalar arasında “İran İslam Cumhuriyeti'ni devirmek için girişimde bulunma”, “yabancı elçilikler aracılığıyla casusların işe alınması ve imzalanması”, “ulusal güvenliğe karşı toplanma ve ihanet” bulunuyor. Vafadari 1 ay hücre hapsinde tutuldu şimdi ise ev hapsinde tutuluyor.
Baquer Namazi ve Siamak Namazi

                                    
                                    Baquer Namazi, Şubat 2016’ta İran’da tutuklandı. İran kökenli bir Amerikan vatandaşı olan 81 yaşındaki Baquer Namazi halen cezaevinde tutuluyor. 
  
Fars haber ajansı Namazi’nin İngiltere ve ABD adına finans ve istihbarat casusluğu yaptığını açıkladı.   

  
Baquer Namazi'nin oğlu olan Siamak Namazi ise Ekim 2015’te İran’da  tutuklandı. İran devrim mahkemesi çifte vatandaş olan Siamak Namazi’nin 'düşman Amerikan hükümeti ile işbirliği yapmak' suçundan 10 yıl cezaya çarptırıldığını açıkladı. Namazi babası ile birlikte cezaevinde tutuluyor.
Baquer Namazi ve Siamak Namazi Baquer Namazi, Şubat 2016’ta İran’da tutuklandı. İran kökenli bir Amerikan vatandaşı olan 81 yaşındaki Baquer Namazi halen cezaevinde tutuluyor. Fars haber ajansı Namazi’nin İngiltere ve ABD adına finans ve istihbarat casusluğu yaptığını açıkladı. Baquer Namazi'nin oğlu olan Siamak Namazi ise Ekim 2015’te İran’da tutuklandı. İran devrim mahkemesi çifte vatandaş olan Siamak Namazi’nin 'düşman Amerikan hükümeti ile işbirliği yapmak' suçundan 10 yıl cezaya çarptırıldığını açıkladı. Namazi babası ile birlikte cezaevinde tutuluyor.
Serkan Gölge 

                                    
                                    Serkan Gölge Temmuz 2016’da Türkiye’de tutuklandı. ABD vatandaşı olan Serkan Gölge, ''Silahlı terör örgütüne üye olmaktan'' suçundan yargılandı. Gölge, FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Serkan Gölge 2016 Temmuzdan beri ceza evinde tutuluyor.
Serkan Gölge Serkan Gölge Temmuz 2016’da Türkiye’de tutuklandı. ABD vatandaşı olan Serkan Gölge, ''Silahlı terör örgütüne üye olmaktan'' suçundan yargılandı. Gölge, FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Serkan Gölge 2016 Temmuzdan beri ceza evinde tutuluyor.
Andrew Brunson

                                    
                                    ABD'li Andrew Brunson 9 Aralık 2016'da Türkiye'de tutuklandı. Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.  

  


  
Uzun süre hapis yatan Brunson hakkında ev hapsi kararı verdi. Denetimli serbestlik yasası ile hapisten çıkan Brunson’un yargılanmasına devam ediliyor.
Andrew Brunson ABD'li Andrew Brunson 9 Aralık 2016'da Türkiye'de tutuklandı. Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Uzun süre hapis yatan Brunson hakkında ev hapsi kararı verdi. Denetimli serbestlik yasası ile hapisten çıkan Brunson’un yargılanmasına devam ediliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >