Sağlık Bakanı Koca: Aşı sınıflara, statüye göre değil, bilime göre vurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısıyla ilgili yöneltilen 'Elitler ve halk diye bir ayrımınız olacak mı?' şeklindeki soruya "Vatandaşın riskine göre, yaşına göre, hastalık durumuna göre aşıyı yapacağız. Sınıfına göre değil. Böyle bir şey asla söz konusu olmayacak" yanıtını verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, yeni tip koronavirüse karşı yürütülen aşı çalışmalarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeyi köşe yazısına taşıdı.

Sözlerine "Aşı öncelikle iktidara yakın olanlara yapılacak şeklindeki akla ziyan yorumlara da değinmeden geçemedim. İlk olarak tedbirlerin etkisini gösterip göstermediğini sordum" diye başlayan Selvi, şöyle devam etti:

Koronavirüs için umutlar aşıya bağlanmışken, hiç sağa sola sapmadan aşı konusunda akla gelen her şeyi sordum.

Pfizer ve BioNTech aşılarının elitlere yapılacağı, Çin’den gelecek aşıların normal halka yapılacağı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor, öyle mi olacak?

"Ben şunu çok rahat söyleyebilirim, bilim insanlarımız aşıların menşeine bakmadan teknolojisini vatandaşımıza anlattığı sürece, birçok kimse Sinovac ya da inaktif dediğimiz aşıyı yapmayı daha çok tercih edecek."

Elitler ve halk diye bir ayrımınız olacak mı?

"Böyle bir ayrım söz konusu değil, böyle bir ayrım asla söz konusu olamaz. Çünkü bu aşıyla ilgili Bilim Kurulu’nun belirlediği stratejiyi açıklamış olduk. Onu detaylandıracağız. Vatandaşın riskine göre, yaşına göre, hastalık durumuna göre aşıyı yapacağız. Sınıfına göre değil. Böyle bir şey asla söz konusu olmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >