Sağlık Bakanlığı yeni çalışma başlatıyor: Grip ve koronavirüs testi aynı anda yapılacak

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı'nda grip salgınıyla ilgili bir çalışma başlatılacağını belirten Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip ve COVID-19'u aynı anda tespit edebilecek test için çalışmaları hızlandırdığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanlığı’nda grip salgınıyla ilgili de bir çalışma başlatılacağına işaret ederek, Halk Sağlığı Kurumu Referans Laboratuvarlarının grip ve koronavirüsü aynı anda tespit edebilecek test için çalışmaları hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, “Tek örnekle her iki hastalığa da bakılabilecek ve bu şekilde de kaç kişi gerçekten grip vakası, kaçı koronavirüs hastası bunu ayırt edebileceğiz” dedi.

"Her iki hastalığın belirtileri birbirine çok benziyor"

Prof. Dr. Yavuz, bu yıl Mart ayında koronavirüs salgınının patlak vermesiyle grip salgınıyla ilgili sürveyans yani gribe dair veri analizlerinin zamanında başlayamadığına değinerek, şunları söyledi:


Grip sürveyansı ile gerçekten vakaların olup olmadığı tespit ediliyor. Kaç tane gripli hasta oluyor, grip salgını ne zaman başladı, kaç kişiyi etkiliyor, ne aşamaya geldi, gribe benzeyen belirtilerle, ağır solunum yetmezliğiyle gelen kişilerin aslında gerçekten kaç tanesi grip hastası, bunları belirlememize yarıyor. Bunun testi, gene aynı koronavirüste olduğu gibi yapılıyor.

Her iki hastalığın belirtileri birbirine çok benziyor açıkçası. Her ne kadar birinde nefes darlığı daha çok, öbüründe belki burun akıntısı daha fazla olabilir ama çok benziyor birbirine. Sonuçta ateş, öksürük, ikisinde de var. Kas-eklem ağrısı ikisinde de var. burun akıntısı birinde daha çok, ishal koronavirüste daha fazla görülse de karıştırılabiliyor.


"Birkaç semptom olması durumunda bir hastalık olarak yorumluyoruz"

Grip mi nezle mi farketmiyor, tek semptom yeterli değil. En az iki üç semptom olması gerekiyor ki biz bunu bir hastalık olarak yorumlayabilelim. Hafif boğazı acıyan herkesin, grip mi oldum, koronavirüs mü diye paniklemesine gerek yok. İkisinde de benzer belirtiler görüldüğü için ikisine birden bakabilen test geliştirilirse, bunu ayırt etmek daha kolay olacaktır. İdeali şudur, bir örnekte her ikisine birden çalışabilmek. Bunun da çalışmalarının yapıldığını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu geçtiğimiz günlerde söyledi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Merkezi Laboratuvarı bu testi girp sezonuna yetiştirmek için çalışmaları hızlandırdı. En güzeli bu olacak. Tek örnekle her ikisine de bakabileceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >