Sağlık Bakanlığı'ndan Biontech ile ilgili açıklama: Yeni randevular 6-8 haftada olacak

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından, Pfizer/Biontech aşısıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunarak, bu aşıda ikinci doz uygulamalarının 6-8 hafta aralığında olacağını belirtmişti. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı kaynaklarından yeni bir açıklama geldi. Buna göre, Pfizer/Biontech aşısı için ikinci doz randevularını almış olanların randevuları korunacak. Yeni aşı olacaklara ikinci doz uygulamaları 6-8 hafta olacak şekilde randevu verilecek.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta çıkarıldığını duyurdu.

Kararın, mevcut randevuları da etkileyip etkilemediği gibi konular ise vatandaşların kafasını karıştırmıştı. Bu gelişme sonrasında Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşısında alınan ikinci doz randevuların korunacağını duyurdu. Yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek.

"İki ay sonra aşı bolluğu yaşanabilir"

Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrasında aşı tedariki ile ilgili olarak şunları söylemişti: "Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır."

"5 kişide Hindistan varyantı görüldü"

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda koronavirüs mutasyonlarıyla ilgili de konuşmuş; "İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı görüldü. Ülkemizde bu varyant ilk kez gözlendi, vakalar izolasyonda ve takip altında" ifadelerini kullanmıştı.

Uğur Şahin: Haziran'da 30 milyon doz aşıyı Türkiye'ye teslim edeceğiz

BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Almanya'da Yabancı Gazeteciler Cemiyetinin (VAP) çevrim içi düzenlediği basın toplantısında, COVID-19 salgınına ve şirketin ürettiği aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki durum ile ilgili bir soruya cevap veren Şahin, "Türkiye’ye hemen mümkün olduğu kadar çok doz (aşı) vermek istiyoruz, ancak onları önce üretmek zorundayız." dedi. Şahin, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile haftalardır görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, "Şimdi ilk dozları teslim ettik. Türkiye’ye çok daha fazla göndermeyi konuşuyoruz. Ancak bunun için üretim kapasitemizle uğraşmak lazım. Her şey yolunda giderse Haziran'da 30 milyona kadar dozu Türkiye sevk etmek istiyoruz. Temmuz ve Ağustos'ta daha fazla doz göndermeyi konuşuyoruz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >