Sağlık teknolojilerinde önemli adım: Bilim adamları iki kez göz kırpıldığında yakınlaştırma yapan kontakt lens geliştiriyor

Kontakt lens
Kontakt lens

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'ndeki bilim adamları, harekete duyarlı lensler üzerinde çalışıyor.
Yeni geliştirilen kontakt lens iki kez göz kırpıldığında yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabiliyor.
Şu anda çalışmalarına devam edilen lenslerin önümüzdeki dönemlerde aktif olarak kullanılması bekleniyor.

Yeni nesil teknolojiler sağlık alanında epey aktif kullanılıyor. Yani aslında bilim adamları insanlara fayda sağlayan önemli adımlar atıyor. Bunun son örneklerinden biri de kontaktlenslerde gerçekleşiyor.

Kontakt lensler artık göz bozuklukları sebebiyle epey aktif kullanılıyor.
Kontakt lensler artık göz bozuklukları sebebiyle epey aktif kullanılıyor.

Geliştirilen teknolojiyi tam anlamıyla kavrayabilmek için kontakt lensin detaylarını bilmek gerekiyor.

  • Kontakt lens nedir? Kontakt lens aslında göz bozukluğu olan kişilerin gözlük yerine tercih ettiği bir ürün.
    Özellikle ileri derece miyoplarda gözlük camı aşırı kalınlaşıyor. Dolayısıyla bunun yerine insanlar artık kontakt lensleri kullanıyor.
    En önemli noktalardan biri ise esnek ve çoğunlukla şeffaf bir maddeden üretildiği için çok yakından bakılmadığında gözde takılı olduğu bile belli olmuyor.

Bilim adamlarının yeni geliştirdiği kontakt lens ise yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabiliyor. Yani aslında böylece uzaktaki nesnelere bu kontakt lens sayesinde 'zoom'yapılabiliyor.

En önemli noktalardan biri ise kontakt lensin bu kontrolü doğrudan çift göz kırpmayla gerçekleştiriyor olması. Yani daha iyi görmek için yakınlaşmak istediğiniz herhangi bir nesneye göz kırpmanız yeterli oluyor.

Kontakt lenslerle yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabiliyor olmak aslında özellikle küçük yazıları görmekte zorlanan kullanıcılar için büyük fayda sağlayacak.
Kontakt lenslerle yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabiliyor olmak aslında özellikle küçük yazıları görmekte zorlanan kullanıcılar için büyük fayda sağlayacak.

Peki ama bu nasıl mümkün olabilir? En basit ifadeyle, bilim adamları gözlerde belirli hareketler yapıldığında (yukarı, aşağı, sol, sağ, yanıp sönme, çift yanıp sönme) doğrudan bu elektriksel darbelere cevap veren bir yapı geliştirdiler.

Oluşturulan lens, üretilen sinyallere bağlı olarak odak uzunluğunu değiştirebiliyor. Bu nedenle lens bir göz açıp kapamada yakınlaştırma yapmış oluyor.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının geliştirdiği bu teknolojinin önümüzdeki dönemlerde aktif olarak kullanılması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >