Sağlıklı saçlar için 8 öneri

Saç sağlığınız, en az cilt sağlığınız kadar önemli, ona iyi bakın

Saç boyası, düzleştiriciler, jöle, sprey, köpük… Bunların üzerine bir de çalışma hayatı ile stres eklenince, saçlara çoktan yazık oldu bile. Müdahale edilemeyen güneş ışınları, kirli ve tozlu hava gibi çevresel nedenleri de düşünürseniz, saçlarınız yine iyi dayanıyor. Parlak ve sağlıklı saçlara sahip olmanız için, saçlarınızın ilginize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Sağlıklı saçlara sahip olabilmeniz için, size 8 önerimiz var.
Kestirin, uzasın.
Uzun uğraşlarla uzattığınız saçlarınıza kıyamadığınızı biliyoruz; ancak saçların sağlıklı saçlara ulaşmanın kuralı bu. Saçlarınızın uçları ne kadar kırıksa, uzaması o kadar yavaşlıyor. 6 ya da 8 haftada bir mutlaka saçlarınızı uçlarından kestirin.
Kestirin, uzasın. Uzun uğraşlarla uzattığınız saçlarınıza kıyamadığınızı biliyoruz; ancak saçların sağlıklı saçlara ulaşmanın kuralı bu. Saçlarınızın uçları ne kadar kırıksa, uzaması o kadar yavaşlıyor. 6 ya da 8 haftada bir mutlaka saçlarınızı uçlarından kestirin.
Saçlarınızı özgür bırakın.
Saçlarınızı dinlendirin. Bunu kış aylarında yapmak pek mümkün olmasa da, saçlarınızın kendi kendine kurumasına özen gösterin. Fön bile olsa, ısı saçlara zarar veriyor. Bırakın, özgür kalsınlar.
Saçlarınızı özgür bırakın. Saçlarınızı dinlendirin. Bunu kış aylarında yapmak pek mümkün olmasa da, saçlarınızın kendi kendine kurumasına özen gösterin. Fön bile olsa, ısı saçlara zarar veriyor. Bırakın, özgür kalsınlar.
Tarağınıza dikkat!
Sık sık saçlarınızı taramak, normalinden daha fazla saç dökülmesine neden olacağından, bu işi fazla abartmanızı tavsiye etmiyoruz. Kıvırcık saçlılara saç taramak bir eziyettir; ama zorlamaya gerek yok. Saçlarınız kıvırcıksa çok uğraşmayın, top uçlu bir fırçayla hafifçe düzeltmeniz yeterli olacak.
Tarağınıza dikkat! Sık sık saçlarınızı taramak, normalinden daha fazla saç dökülmesine neden olacağından, bu işi fazla abartmanızı tavsiye etmiyoruz. Kıvırcık saçlılara saç taramak bir eziyettir; ama zorlamaya gerek yok. Saçlarınız kıvırcıksa çok uğraşmayın, top uçlu bir fırçayla hafifçe düzeltmeniz yeterli olacak.
Ah, o düzleştiriciler!
Isıya maruz kalan saçlar, kolay kırılır ve parlaklığını uzun vadede kaybeder. Ben dz seviyorum diyorsanız da, düzleştiricinizin ısısını en aza ayarlayıp, en az hasarla saçlarınıza uygulamaya çalışın. Mat görünen saçlarınızın, düz ya da dalgalı görünmesi çok da farketmeyecek.
Ah, o düzleştiriciler! Isıya maruz kalan saçlar, kolay kırılır ve parlaklığını uzun vadede kaybeder. Ben dz seviyorum diyorsanız da, düzleştiricinizin ısısını en aza ayarlayıp, en az hasarla saçlarınıza uygulamaya çalışın. Mat görünen saçlarınızın, düz ya da dalgalı görünmesi çok da farketmeyecek.
Saçlarınızı dökülmesi gün geçtikçe artıyorsa, mutlaka bir hekime başvurun.
Bazen de bünyeden ya da cilt tipinden kaynaklanan rahatsızlıklar, saç dökülmesine yol açabilir. Bu dökülmeleri tedavi etmek zaman alsa da, saçlarınızı eski sağlığına kavuşturmanın başka çözümü yok.
Saçlarınızı dökülmesi gün geçtikçe artıyorsa, mutlaka bir hekime başvurun. Bazen de bünyeden ya da cilt tipinden kaynaklanan rahatsızlıklar, saç dökülmesine yol açabilir. Bu dökülmeleri tedavi etmek zaman alsa da, saçlarınızı eski sağlığına kavuşturmanın başka çözümü yok.
Mineral deyip geçmeyin.
Saç bakımında beslenme en önemli etken. Aldığınız proteinler, saç yapınız için altın değerinde. Saçlarınızı besleyen ve ihtiyacı olan enerjiyi veren en önemli diğer mineral ise demir. Aldığınız besinlerdeki mineraller eksikse, sağlıklı saçlarınız olmasını beklemek sürpriz olur. Unutmayın; siz ne yerseniz, saçınız da yediklerinizden besleniyor.
Mineral deyip geçmeyin. Saç bakımında beslenme en önemli etken. Aldığınız proteinler, saç yapınız için altın değerinde. Saçlarınızı besleyen ve ihtiyacı olan enerjiyi veren en önemli diğer mineral ise demir. Aldığınız besinlerdeki mineraller eksikse, sağlıklı saçlarınız olmasını beklemek sürpriz olur. Unutmayın; siz ne yerseniz, saçınız da yediklerinizden besleniyor.
Güneşe dikkat!
Saçlarınız, en az cildiniz kadar değerli olmalı. Güneş ışınları saçınızdaki nemin yok olmasına ve zamanla yıpranıp kurumasına ve hatta kırılmasına yol açar. Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız; cildinizi güneşten korumak için harcadığınız çabayı, saçlarınız için de harcamak zorundasınız. Bu yüzden, şapka ya da bir bandanayla mutlaka saçlarınızı koruyun.
Güneşe dikkat! Saçlarınız, en az cildiniz kadar değerli olmalı. Güneş ışınları saçınızdaki nemin yok olmasına ve zamanla yıpranıp kurumasına ve hatta kırılmasına yol açar. Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız; cildinizi güneşten korumak için harcadığınız çabayı, saçlarınız için de harcamak zorundasınız. Bu yüzden, şapka ya da bir bandanayla mutlaka saçlarınızı koruyun.
Saçlarınızı nemlendirin.
Saç bakımı için avuç dolusu para harcayanlardan olduğunuzu tahmin edebiliyoruz; ancak kremler de çözüm değil. Kış aylarında kuruyan saçlarınızı dermatolojik testlerle onaylanan bakım kremleriyle nemlendirmeniz mümkün. Yaz ayları ise, kış aylarının aksine saça müdahaleden kaçınılması gereken zamanlardan. Yaz aylarında çok hafif nemlendirdiğiniz saçlarınızı, güneşten korumaktan başka çareniz yok.
Saçlarınızı nemlendirin. Saç bakımı için avuç dolusu para harcayanlardan olduğunuzu tahmin edebiliyoruz; ancak kremler de çözüm değil. Kış aylarında kuruyan saçlarınızı dermatolojik testlerle onaylanan bakım kremleriyle nemlendirmeniz mümkün. Yaz ayları ise, kış aylarının aksine saça müdahaleden kaçınılması gereken zamanlardan. Yaz aylarında çok hafif nemlendirdiğiniz saçlarınızı, güneşten korumaktan başka çareniz yok.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >