Sakarya'da havai fişek taşıyan kamyonda patlama: 3 şehit, 6 yaralı

Patlamadan ilk görüntü
Patlamadan ilk görüntü

Sakarya'nın Taşkısığı köyünde havai fişek fabrikasının patlamamış havai fişeklerinin taşındığı kamyonda patlama meydana geldi. Bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sakarya Valisi Kaldırım, "Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var" dedi. İçişleri Bakanı Soylu, "15 tonluk bir patlatma işlemi gerçekleşti. Son 1 - 1,5 tonluk bir patlayıcı varken bu olay, hepimizi üzen bu olay başımıza geldi.11 jandarma personeli ve kamyon şoförü yaralandı. Şoförün hayati tehlikesi var." dedi.

Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasındaki malzemelerin sevkiyatı sırasında bir patlama yaşandı.

Sakarya Valisi: 3 şehidimiz, 6 yaralımız var

Sakarya Valisi Kaldırım, Sakarya'daki patlamaya ilişkin, ''Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var" açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanı Soylu'dan ilk açıklama

Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamalarda bulundu:

"Nereye taşınabileceği konusunda bir iki alternatif ortaya konuldu. Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı geçtiğimiz haftadan itibaren, hem buradan farklı bir noktaya hem buraya taşınmaya başladı.

Bu patlamanın başında, jandarmamıza bağlı patlayıcı madde imha timimiz var, başında da bir komutanımız var.

Onların sevk ve idaresinde bir patlatma işlemi gerçekleşti.

15 tonluk bir patlatma işlemi gerçekleşti. Son 1 - 1,5 tonluk bir patlayıcı varken bu olay, hepimizi üzen bu olay başımıza geldi.

Bunları buraya patlatmak için getirdiler. Yaklaşık işte bunlar genelde, orada da soğutuluyorlar, burada da genelde hem itfaiye olur, genel usüle göre ambulans olur. Buna yönelik usülle birlikte mühimmatlar imha edilirler.

Şimdi buraya getirip, tam boşaltma esnasında neden olduğunu yapılacak adli ve idari soruşturmada anlayacağı bir patlama meydana geldi.

Maalesef bu patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olan, biri Ankara'dan biri de İstanbul'dan buraya görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız şehit oldular.

Birisi de alanın güvenliğini sağlamakla görevli olan jandarma personelimiz şehit oldu.

Aracın şoförü şu an ağır yaralı, hastanede. Ameliyatta olduğu bilgisini aldık.

Yine Kocaeli'nde hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan, patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir personelimiz var.

Hastanelerde 11 jandarma personelimiz var ve bir de şoför arkadaşımız var.

Üç arkadaşımız dışında diğerlerinde hayati tehlikesi veya bir sıkıntı yok. Hayati tehlikesi olan bir tek kamyon şoförümüz var. Ona da şifalar diliyoruz.

Hem bu konuyla ilgili, hem adli idari soruşturma devam ediyor.

Bizim bu konuyla ilgili emniyet,mülkiye müfettişlerimiz biraz sonra alana intikal ederler. Savcılarımız zaten meseleyi araştırıyorlar."

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana gelmiştir.

Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır.

"İlk sevkiyattı"

Patlamada yaralıların olduğu belirtilirken, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yüce, fabrikadan toplanan atık malzemelerin ilk sevkiyatı da olduğunu belirtti.

Yaralananlardan bir kişinin sivil olduğu ifade ediliyor.

Olay yerine çok sayıda sağlık ekibi, itfaiye, AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş, ''Sabah jandarma tarafından bölgede kontrollü patlama yapılacağı tarafıma belirtilmişti'' dedi.

Olayda patlayan kamyonun enkazı
Olayda patlayan kamyonun enkazı

3 Temmuz'da Sakarya Hendek'te bulunan bir havai fişek fabrikasında patlama yaşanmış, patlama bölgesinde temizlik çalışmaları sürüyordu.

Olayın yaşandığı bölgede çok sayıda taş ocağı, 7. Komando tugayının bulunduğu askeri kışla ve Kuzey Marmara Otoyolu şantiyesi bulunuyor.

  • Ne olmuştu?
  • Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm alana kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre uzaklıktan, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, hastaneye kaldırılan 122 kişi tedavilerinin ardından taburcu edilmişti.
  • Hastanelerde, 1'i il dışında olmak üzere 4 kişinin tedavisi ise devam ediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >