Samsung, akıllı telefon üretimini Hindistan'a taşımayı planlıyor

Samsung
Samsung

Teknoloji şirketleri, gergin ABD-Çin ilişkileri nedeniyle üretimleri Hindistan'a kaydırmayı hedefliyor.

Birkaç hafta önce iPhone 11 üretimini Hindistan'da gerçekleştirmeye başlayan Apple, pandemi sonrasında da burayı bir merkez haline getirmeye odaklanıyor.

Bu furyaya Samsung da katılıyor. En yüksek kapasiteli üretimi Vietnam'da gerçekleştiren şirket, artık planlamayı Hindistan'a kaydıracak şekilde yapıyor.

Apple'ın uzunca bir süredir ABD-Çin ilişkileri nedeniyle üretimi Hindistan'a kaydırmaya çalıştığı biliniyor. Hatta son olarak birkaç hafta evvel iPhone 11'in bu ülkedeki üretimleri başladı.

Evet; Apple zaten 2017'den bu yana üretimi ufak ufak Hindistan'a geçirmişti. Fakat ilk etapta daha düşük kapasiteli ürünlerin ve bazı bileşenlerin üretimi Hindistan'da gerçekleştiriliyordu. Fakat şu an gelinen noktada az önce de bahsettiğimiz üzere iPhone 11'in üretiminin bir kısmı Hindistan'a devredilmiş durumda.

Samsung, yeni nesil akıllı telefonların üretimini Hindistan'da yapmayı planlıyor.
Samsung, yeni nesil akıllı telefonların üretimini Hindistan'da yapmayı planlıyor.

Hindistan'da üretim yapmak ne sağlıyor?

Kullanıcıların aklına gelen soru ise ortak: Hindistan'da üretim yapmanın faydası ne? Apple aslında üretimi bu ülkede gerçekleştirerek Çin'deki gümrük vergisini ödememiş oluyor.

Önemli oranda vergi avantajı sağlıyor.

Buna ek olarak Hindistan'da yerli üretim gerçekleştirildiği için %20'lik bir vergi avantajı da sunuluyor. Dolayısıyla Hindistan'da iPhone 11 satmak çok daha kolay hale geliyor denilebilir.

İşin diğer bir kısmına bakıldığında ise lojistik operasyonlarının bu sayede hızlandığını söylemek mümkün. Özellikle pandemi sonrasında da Hindistan'da üretim gerçekleştirmek Apple için büyük önem taşıyor.

Samsung da üretimi Hindistan'a taşımayı planlıyor

Samsung, geçen sene Çin'deki son fabrikasını da kapatıp Hindistan üretimi için zemini tamamen ayarlamıştı.
Samsung, geçen sene Çin'deki son fabrikasını da kapatıp Hindistan üretimi için zemini tamamen ayarlamıştı.

Benzer durum Samsung için de geçerli elbette. Hatta Güney Koreli şirket önemli bir adım atarak başta Vietnam olmak üzere diğer ülkelerdeki akıllı telefon üretimlerini Hindistan'a kaydırarak bu ülkede Apple gibi üretim gerçekleştirme niyetinde.

Hatta önümüzdeki 5 sene içinde toplamda 40 milyar dolarlık cihaz üretimi söz konusu. Daha doğrusu hedeflenen rakam bu şekilde. Güney Koreli şirketin şu anda Hindistan hükümetiyle bu konuda görüştüğü de biliniyor.

Az önce de bahsettiğimiz üzere şu anda Samsung telefonların büyük bir kısmı Vietnam'da üretiliyor. Bu 'büyük kısmından' kastımız aslında %50 civarında. Ancak üretimin tamamı Vietnam'da gerçekleşmiyor.

Ek olarak Endonezya, Güney Kore ve Brezilya'da da üretim merkezleri yer alıyor. Fakat maliyetlerden dolayı şirketin ana vatanı yerine üretimler için Hindistan'ı planladığı belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >