Samsung, blok zinciri tabanlı dosya paylaşım platformunu duyurdu: Private Share

Samsung
Samsung

Samsung, bir süredir üzerinde çalıştığı Private Share isimli dosya paylaşım sistemini duyurdu.

Şu anda test aşamasında çalışmaları devam eden Private Share, Apple'ın AirDrop'u gibi ekosisteme dahil olan cihazlar arasında hızlı ve güvenli dosya transferi sağlıyor.

En önemli noktalardan biri ise güvenlik. Private Share, blok zinciri temeli üzerine oturtulmuş bir sistem.

Apple, bundan 9 yıl önce iOS 7 ile birlikte en dikkat çekici özelliklerden biri olan AirDrop'u duyurmuştu. iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlar arasında hızlıca veri transferi sağlayan bu özellik kısa süre içinde oldukça fazla kişiye ulaştı. Aslında hızın yanı sıra en önemli ayrıntılardan bir diğeri de güvenlik. Ekosistemin kendi ürünü olduğu için dosya transferinin güvenli şekilde tüm cihazlar arasında yapılabiliyor oluşu da büyük önem taşıyor.

    AirDrop nedir?

    AirDrop Apple'nin OS X ve iOS için tanıttığı bir ad-hoc (MANET) hizmetidir. Mac OS X Lion (OS X 10.7) ve iOS 7 ile tanıtıldı. Bununla, desteklenen Macintosh bilgisayarlar ve iOS cihazlar arasında posta veya yığın depolama aygıtı kullanmadan dosya transferi sağlar. (Wikipedia)

Bu güvenli ve hızlı dosya transfer sistemi aslında benzer şekillerde diğer şirketler tarafından da hayata geçirildi. Örneğin Samsung, Galaxy S20 ailesinde bu imkanı sunuyor. Samsung'da telefon ve tabletler arasında hızlıca dosya alıp göndermeyi sağlayan bu özelliğe Quick Share deniyor. Ancak şimdi daha çok güvenliğe odaklanan benzer bir uygulama hayata geçiyor: Private Share.

Private Share, tamamen blok zinciri sistemine oturan güvenli bir dosya paylaşım aracı.

Samsung'un bu teknolojiyi Galaxy S21 ile birlikte hayata geçirmesi bekleniyor.
Samsung'un bu teknolojiyi Galaxy S21 ile birlikte hayata geçirmesi bekleniyor.

PrivateShare'in en önemli özelliği temelde blok zinciri altyapısını kullanıyor olması. Böylece üst düzey bir güvenlik sunuluyor. Üstelik en önemli avantajlardan biri dosya transferi sonrasında istenirse belgelerin karşı taraftan otomatik olarak silinmesi mümkün hale geliyor.

Samsung'un bu tamamen güvenlik odaklı dosya paylaşım çözümünün hayata ne zaman geçeceği bilinmiyor. Ama yine de Galaxy S21 ile birlikte kullanıma başlanacağı belirtiliyor.

Apple ve Samsung'dan bahsettik ama aslında ekosistem oluşturma yolunda ilerleyen birçok şirket buna benzer paylaşım uygulamaları üzerinde çalışıyor. Çinli Xiaomi ve OPPO'yu bu listenin ilk sıralarında gösterebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >