Samsung, evlerinde kalmak zorunda olanlar için yapay pencere projesine odaklanıyor

Samsung C-Labs
Samsung C-Labs

Samsung'un destek verdiği C-Labs üzerindeki bir diğer proje ise yapay pencere. Bu sistem, koronavirüs nedeniyle evlerinde kalan kişilerin duygudurum bozuklukları problemlerini hafifletmeye odaklanıyor.

Yapay pencere, güneş ışığını olabildiğince gerçekçi şekilde taklit ediyor. Böylece D vitamini sentezlemeye yardımcı olduğu belirtiliyor.

Koronavirüsönlemleriyle dünya genelinde yüz milyonlarca kişi evlerinden çıkamıyor. Bu durum beraberinde zorlu bir psikolojikyük de getiriyor. Evden çalışmak; apayrı bir disiplin gerektirdiği için birçok kişi şu anda 'uzaktan çalışma' sisteminden memnun değil. Ancak zorunlu şekilde çalışmaya devam ediyor.

Yeni normalleşme süresi ofislere kademeli geçişi gerektiriyor.

Bir yandan da ufak ufak yeni normalleşme süreci başlıyor. Fakat bu da düşünüldüğü kadar kolay olmayacak gibi. Zira getirilen kurallar birçok farklı sektör için çalışanların 'kademeli' olarak şirkete geçmesine müsaade ediyor. Yani herkesin topyekûn eskisi gibi şirketlerde çalışmaya başlaması söz konusu değil. Uzunca bir süre böyle devam edecek gibi görünüyor.

Asıl hedef duygudurum bozukluklarının önüne geçmek

Tüm kontroller mobil uygulama aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.

Samsung ise özel projeleriyle 'duygudurum bozukluklarına' neden olan bu süreçte insanların lehine çevirebilmek için yeni yollar arıyor. Projelerin filizlendirildiği kuluçka merkezi C-Labs üzerinden bazı projeleri duyurmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle MWC ve IFA fuarları kapsamında ayrıntılarına yer verdiğimiz projeler, daha da detaylanıyor. SunnyFive olarak isimlendirilen yapay pencere projesi, güneş ışığı göremeyen insanlar için farklı bir noktayı ele alıyor. Yapay pencere, güneş ışığının özelliklerini taklit ederek insanlara evlerinin içinde de doğal ışık kaynağı oluşturmaya odaklanıyor. Yani kısaca görevi bu. Hatta doğal ışığın tüm spektrumu sunuluyor. Böylece pencereden sızan ışık da taklit ediliyor.

SunnyFive, güneşin doğuşu ve batışının dışında bulutlu ya da yağmurlu havalar için de yine doğal ışığı taklit edebilen özelliklere sahip. Üstelik bu doğrultuda aydınlatma, karartma ya da düşen gölgeler en ince ayrıntısına kadar taklit ediliyor. Samsung, bu ürünün iç ortamda kullanıldığında D vitamini sentezlemeye yardımcı olduğunu özellikle belirtiyor.

Önümüzdeki dönemlerde 'evde kalma sürecinin' artmasıyla birlikte bu tip projelerin daha da yaygınlaşması bekleniyor. Ayrıca Samsung'un bu SunnyFive projesini Smart Things ekosistemine entegre etmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >