Samsung, Huawei'ye bileşen tedariği yapmayı bırakıyor

Samsung
Samsung

Samsung, ABD yaptırımları nedeniyle Huawei'ye yonga seti tedarik etmeyi bırakıyor.

Bu durum Huawei'nin yakın zamanda bileşen tedariği konusunda daha fazla sıkıntıya girebileceğini gösteriyor.

Samsung ile birlikte bellek üreticisi SK Hynix'in de 15 Eylül itibariyle Çinli şirketlere parça satışını engelliyor.

Huawei yakında telefonlar için bileşen tedariği konusunda daha fazla sorun yaşamaya başlayabilir. Güney Kore gazetesi Chosun IIbo'ya göre Samsung ve bellek üreticisi SK Hynix, 15 Eylül'de Çinli şirketlere parça satışını askıya almayı planlıyor. Bu tarih, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Ağustos ortasında ilan ettiği yeni kısıtlamaların yürürlüğe gireceğin gün.

Kısıtlamalar, Amerikalı olmayan şirketlerin ABD'de üretilen ekipman ve yazılımlarını kullanarak geliştirdikleri bileşenleri Huawei'ye satmasını yasaklıyor. Bu yasak, Çinli şirketin halihazırdaki durumunu etkiliyor. Şirket geçtiğimiz günlerde yeni modellerin ticari yaptırımlar nedeniyle üst düzey Kirin işlemcisine sahip olacağını söyledi. Yasağın Huawei kadar Samsung ve SK Hynix'e de zarar vermesi muhtemel. SK Hynix aslında 2020'nin ilk yarısında 13.3 milyar dolarlık gelirinin %40'ını Çin'den yapılan ihracattan sağlıyor.

SK Hynix de bellek tedariğini sonlandırıyor

Samsung'a ek olarak SK Hynix de Huawei'ya parça tedariğini sonlandırıyor.
Samsung'a ek olarak SK Hynix de Huawei'ya parça tedariğini sonlandırıyor.

Huawei, bileşenleri Çin'in önde gelen SMIC'den tedarik ederek tabancı yonga seti tedarikçilerine olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Ancak Trump yönetiminin Çin ile devam eden ticaret savaşı, bunu daha uzun süre geçerli bir seçenek haline getirmeyebilir.

Savunma Bakanlığı, Eylül başında yonga üreticisini ABD şirketlerinin Huawei ile işbirliğiyapmasını engelleyen Ticaret Bakanlığı varlık listesine eklenebileceğini doğruladı. Trump yönetimi harekete geçerse, SMIC'in Huawei için yonga seti üretme konusunda ihtiyaç duyduğu ekipmanı almasını da engelleyebilir.

Şirketin tepe seviyesi akıllı telefonlar için işlemci üretmesi biraz zaman alacak. Huawei için en iyi durum senaryosu, gelecekte bir noktada Samsung ve diğer bileşen üreticilerinden parça almaya başlaması olarak görülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >