Samsung ve Selçuk İnan arasındaki dava sonuçlandı

Selçuk İnan
Selçuk İnan

Geçen yıl Kasım'da Samsung'a dava açarak, "S8" tescilinin kendine ait olduğunu iddia eden Selçuk İnan'a mahkemeden cevap geldi: "Sayılar ve kelimeler kimsenin tekelinde değildir."

Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan, birkaç ay önce S8 adını tescil ettirdiği gerekçesiyle Samsung'a dava açmış ve her türlü ticari kullanımın durdurulmasını istemişti. Ayrıca bu davaya 110 bin TL'lik bir maddi tazminat talebi de eklenmişti. Hatta Selçuk İnan'ın avukatı şu şekilde bir açıklama da yapmıştı:

  • "Ayrıca dava sonuçlanıncaya kadar ürünlerin üzerindeki markaların silinmesini ya da bu ürünlerin imhasına karar verilmesini istiyoruz."

Samsung zaten "S8" ibaresini tam olarak 8 yıl önce tescil ettirmişti.
Samsung zaten "S8" ibaresini tam olarak 8 yıl önce tescil ettirmişti.

Mahkeme, Selçuk İnan'ın taleplerini reddetti

Kasım'dan bu yana gündemde olan "S8 konusu" nihayet açıklığa kavuştu. Mahkemeden çıkan "Sayılar ve kelimeler kimsenin tekelinde değildir" kararı sebebiyle Selçuk İnan'ın konuya ilişkin tüm talepleri reddedildi. Çünkü Samsung zaten "S8" ibaresini bundan tam olarak 8 yıl önce tescil ettirmiş durumda. Üstelik mahkeme S8 markasını daha önceden Audi başta olmak üzere birçok farklı şirketin de tescil ettiğini bildirdi. Dolayısıyla mahkeme Selçuk açısından üzücü sonuçlandı.

Mahkemenin yaptığı açıklama ise tam olarak şu şekilde:

  • Kelimeler ve sayılar kimsenin tekeline verilemez. Markanın bir bütün olarak incelenmesinde Samsung’un tanınmış markasında ön planda olan unsur Galaxy ibaresi olup, S8 gibi asıl markanın önüne ve arkasına eklenen sayı ve kelimeler ise uygulamada cep telefonun modelinin bir üst model ve teknolojik olarak piyasaya çıkan yeni bir ürünü çağrıştırmakta olduğu bilinen bir gerçektir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >