'Sanat Güneşi' Zeki Müren'den hafızalara kazınmış ilkler ve unutulmayanlar

Klasik Türk müziğinin en önemli isimlerinden Zeki Müren, yaptığı eserlerle her kalpte sanatıyla yer edinmiş bir isim. Ardından pek çok eser bırakan usta sanatçının ölümünün 20. yıl dönümünde, en sevilen parçalarını, filmlerini ve en özel şiirlerini sizler için derledik efendim, buyurunuz.

Zeki Müren, Bursa'nın Hisar semtinde, Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair gibi çeşitli alanlara adını yazdırmış bir isimdir.

Altı yüzü aşkın plak ve kaset dolduran Sanat Güneşi'nin, plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıydı.

Sanata olan katkılarından dolayı 1991 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirilip, Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan Müren, müzik yaşantısı boyunca üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

Zeki Müren, 1954'te "Beklenen Şarkı" adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticarî başarı kazanan bu filmden sonra, şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği 18 filmde daha oynadı.

Bütün bunların yanında şarkılarıyla milyonlara ulaştıran sanatçının, duygu yüklü şiirleri de vardır. 1965'de Bıldırcın Yağmuru isimli şiir kitabı da vardır.

Zeki Müren, kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılını sahne hayatından ve medyadan uzak geçirdi. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden sanatçının mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan Mezarlığı'ndadır.

Türk müziğinin mihenk taşlarında olan sanatçının vasiyeti üzerine tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına kaldı.



Kendi kaleminden dökülen şiirler
İlk Yalan

 İlk Yalan
Seni unutacağım
Sararmış takvim yapraklarında kalacak adın.
 Seni unutacağım
Başkalarının beni unuttuğu gibi...
Bir gün hışırtılı bir plakta
'Unutamam seni' dersem inanma.
Onlar eski laflardı...
O zaman sen vardın, aşkın vardı.

 Ya şimdi kimim var?
Bazen böyle söylermiş insan, inanma.
İnanma sana ilk yalanımı söylüyorum;
Öyle gömülüsün, öyle gömülüsün ki kalbime
Sen çıksan leken çıkmaz.
Kendi kaleminden dökülen şiirler İlk Yalan İlk Yalan Seni unutacağım Sararmış takvim yapraklarında kalacak adın. Seni unutacağım Başkalarının beni unuttuğu gibi... Bir gün hışırtılı bir plakta 'Unutamam seni' dersem inanma. Onlar eski laflardı... O zaman sen vardın, aşkın vardı. Ya şimdi kimim var? Bazen böyle söylermiş insan, inanma. İnanma sana ilk yalanımı söylüyorum; Öyle gömülüsün, öyle gömülüsün ki kalbime Sen çıksan leken çıkmaz.
Avucumdaki Dua
Avucumdaki dua parmaklarımdan süzüldü
Sana mum yaktım içimden
Gene gözlerine gömüldüm
Mezarsız ölüler ölüsüz mezarlar
Defne yaprağında ayçiçeğinde seni bir ısırganda aradım
Her sabah karşı bayırdan doğdun her mehtapta üşüttün içimi
Gel bana dağların başı gel
Deli gönlümün deli yoldaşı gel
Pabucun bağsız saçların ıslak gel
Avuçlarında çile getir tırnaklarında nefret
Cebimdeki kini al...
Avucumdaki Dua Avucumdaki dua parmaklarımdan süzüldü Sana mum yaktım içimden Gene gözlerine gömüldüm Mezarsız ölüler ölüsüz mezarlar Defne yaprağında ayçiçeğinde seni bir ısırganda aradım Her sabah karşı bayırdan doğdun her mehtapta üşüttün içimi Gel bana dağların başı gel Deli gönlümün deli yoldaşı gel Pabucun bağsız saçların ıslak gel Avuçlarında çile getir tırnaklarında nefret Cebimdeki kini al...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >