Şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edildi: 8 işletme karantinaya alındı

Arşiv
Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığı taşıyan ilk vakanın tespit edildiğini açıkladı. Çeşitli illerde görülen şap hastalığı sebebi ile tüm hayvan pazarları kapatıldı. Şehirlerarası hayvan nakli yasaklandı. Bakanlık, şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını duyurdu.

SAT-2 tipi şap virüsü sebebi ile Denizli, Elazığ ve Kars’ta hayvan pazarları kapatıldı. Tüm veteriner hekimlerin izinleri de iptal edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, iki aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışında tüm hayvan hareketlerini yasaklama kararı aldı. Karar doğrultusunda ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izni de iptal edildi.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden gerçekleştirilen açıklamada, ”Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.

İlk vaka tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili inceleme başlattı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

  • Şap hastalığı nedir?
  • Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.
  • Nasıl bulaşır?

    Hastalığın yayılışı 2 farklı unsurla gerçekleşir:

  • 1- Hasta hayvanlar

  • Bunların ağız salya akıntısıİdrar ve dışkılarıSütüMihraklarda oluşan vezikülerin patlaması ile

  • 2- Taşıyıcı hayvan ve kaynaklar

  • Fare, Kuşlar, Yaban domuzu, Kanatlılar hastalığın yayılmasında rol oynar. Suni tohumlama (Hastalıklı sperm veya malzeme ile)Hastalıklı ortamda bulunan kaba yem, hayvan altlığı, su, Hastalıklı ortamda kullanılan elbise, kıyafet ve malzemenin (sağım makinesi, kaşağı, zincir) dezenfekte edilmeden kullanılması, Hayvan nakilleri (Hastalıklı hayvan, malzeme veya dezenfekte edilmemiş taşıma araçları ile),Hastalıklı hayvan ürünlerinin gerekli işleme tabi tutulmadan piyasaya sürülmesi hastalığın salğın haline gelmesinde önemli rol oynar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >