Sarı yelekliler 1. yılında: Yüzlerce kişi sokaklara döküldü

Fransa'da sokaklara dökülen sarı yelekliler
Fransa'da sokaklara dökülen sarı yelekliler

Fransa'da başlarda akaryakıt zamları ve kötü ekonomik şartlara tepki olarak başlayan sonralarda yerini Cumhurbaşkanı Macron'un yönetimine karşı isyana bırakan sarı yeleklilerin eylemleri birinci yılını devirdi. En uzun süren eylemler olarak Fransa'nın tarihine geçti. Bu eylemlerde ölü sayısının 1968 Mayıs olaylarından bile fazla oluşu bilançonun ağırlığını gözler önüne seriyor.

Zaman zaman eylemlere katılım azalsa da, protestoların birinci yıl dönümünde yüzlerce kişi yine sokaklara döküldü. Gösterilere yine polis şiddeti damga vurdu. Başkent Paris'te Place d'Italie meydanında yolları kapatan eylemcilere polis biber gazı ile müdahale etti. Emniyet müdürlüğü 41 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Macron sarı yeleklilere duyarsız

Elinde Fransa bayrağı tutan sarı yelekli eylemci
Elinde Fransa bayrağı tutan sarı yelekli eylemci


Fransa'da akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, zamanla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine karşı isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri bir yıldır devam ediyor.

Ölü sayısı 1968 Mayıs olaylarından bile fazla

Sarı yeleklilerin gösterileri Fransa'nın en uzun süren eylemleri oldu. 11 kişinin yaşamını yitirdiği eylemlerde, ölü sayısının 1968 Mayıs olaylarından bile çok olması ise tablonun ciddiyetini gösteriyor.

Macron'a tepki

Akaryakıt zamlarını protesto etmek için başlayan gösteriler aslında toplumun Macron ve hükümetin genel politikalarına yönelik artan tepkiyi ortaya koyuyor. Zira, toplumun geneli, Macron'un göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığını düşünüyor.

Fransa sokaklarındaki çok sayıda sarı yelekli protestocu
Fransa sokaklarındaki çok sayıda sarı yelekli protestocu

Sarı yelekliler dünya gündemine oturdu

Sarı yelekliler, sosyal medya üzerinden organize olmasına rağmen çok hızlı şekilde dünya gündemine oturdu ve halkın yüzde 80'inden fazlasının desteğini aldı. Bugün ise bu destek, yapılan son ankete göre yüzde 55 oranında.

Hedef katılımı yükseltmek

Eylemlere de ilk haftalarda yüz binlerce kişi katılırken, özellikle yaz döneminden itibaren katılım ciddi manada düştü. Sarı yelekliler, gösterilerin yıl dönümünde bugün yapacakları eylemlerde bu sayıyı tekrar yükseltmeyi hedefliyor.

Polis sarı yeleklilere biber gazı uyguluyor
Polis sarı yeleklilere biber gazı uyguluyor

Eylemlerde polis şiddeti

Fransız polisi eylemciye şiddet uyguluyor.
Fransız polisi eylemciye şiddet uyguluyor.


Konuya ilişkin ilk açıklamayı gösterilerin başlamasından yaklaşık 2 ay sonra (14 Ocak'ta) dönemin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptı ancak polis şiddetine değinmedi.

Polisin kullandığı savunma silahlarına ilişkin ilk uyarı ise Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic tarafından 30 Ocak'ta yapıldı. Bundan birkaç gün sonra Avrupa Parlamentosu, polisin savunma silahlarının kullanımını kınayan bir karar tasarısını onayladı.

Protestocular karşı tutum daha da sertleşti

Tozu dumana katmış çok sayıda sarı yelekli eylemci
Tozu dumana katmış çok sayıda sarı yelekli eylemci

Sarı yelekliler istediklerini alabildi mi?

Polisler sarı yeleklilerin gösterilerine katılan eylemciyi gözaltına alırken.
Polisler sarı yeleklilerin gösterilerine katılan eylemciyi gözaltına alırken.


Valette, "Fransa, savunma silahlarının kullanımı konusunda uluslararası hukuka riayet etmiyor. Fransa aynı zamanda toplanma hakkını ihlal ediyor. Polis şiddeti cezalandırılmadı. İfade ve eylem özgürlüğü tamamen ihlal edildi. İnsan haklarını temsil ettiğini söyleyen bir ülkede bunların olması daha önce olmadığı kadar kötü." ifadelerini kullandı.

Hükümetin sarı yeleklilere karşı tutumunun olumsuz olduğunu kaydeden Vallette, "Hükümet, gösterileri bitirmek istiyor ve demokrasiye karşı davranıyor." yorumunu yaptı.

Valette, Paris Valiliği izin vermese de bugün Paris'teki Champs-Elysees Caddesi'nde, yasal hakları olduğu gerekçesiyle gösteri düzenleyeceklerini söyledi.

"Gösterilerde polis şiddetinin artması, keyfi gözaltına alınmalar, Macron'un ülke genelindeki toplantıları, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve siyasi baskılar katılımın azalmasına neden oldu." değerlendirmesinde bulunan Valette, ancak bunların eylemlerin son bulması için yeterli nedenler olmadığını vurguladı.

Valette, "Gösteriler, süresi ve düzenlenme şekli bakımından daha önce görülmemiş eylemlerdir." dedi.

Çeşitli sektörlerin gelecek haftalarda düzenleyeceği gösterilere ve grevlere destek vereceklerini ifade eden Valette, gelecek yıl düzenlenecek yerel seçimlerde de yarışacaklarını sözlerine ekledi.

Fransa'da ortalık yangın yerine dönmüşken sarı yelekli eylemci
Fransa'da ortalık yangın yerine dönmüşken sarı yelekli eylemci

Eylemlerin ağır bilançosu

Polis aracının üstünde eylemci
Polis aracının üstünde eylemci

Alışveriş merkezleri 2 milyar avro, mağaza, ofis veya araçları zarar görenlere ödeme yapan sigorta şirketleri 217 milyon avro ve gıda sektörü ise yaklaşık 13 milyar avro zarar etti.

Macron'un sarı yeleklilerin taleplerine yanıt olarak aldığı önlemlerin bedeli de 17 milyar avro olarak hesaplandı. Ayrıca, gösteriler nedeniyle fazla mesai yapan polis ve jandarmaya ödenen ücretlerin toplamı 46 milyon avro olarak belirlendi. Gösterilerde zarar gören yol radarları da 71 milyon avro maliyete neden oldu.

Esnafın eylemlerde uğradığı zarar nedeniyle de 75 bin kişi işsiz kaldı.

Gösteriler, sadece ekonomiyi değil turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Paris'i olumsuz etkiledi. Aralık'ta Paris'e yapılan uluslararası uçuşlarda yüzde 5 ile 10 arasında düşüş yaşandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >