Milli projeler ve işbirliği yapılan ülkeler

milli askeri projeler
milli askeri projeler

Milli savaş helikopteri, amfibi gemisi, tank ve taarruz helikopteri gibi projeleri yerli olanakları kullanarak hayata geçiren Türkiye, projeleri bazı ülkelerle yaptığı çok taraflı işbirlikleriyle yürütüyor.

Türkiye, savunma sanayisini her geçen yıl büyütüyor. Milli projeleri teknoloji paylaşımı yapan ülkelerle çok taraflı işbirlikleriyle yürütüyor. Milli savaş helikopteri, amfibi gemisi, tank ve taarruz helikopteri gibi projelerin hayata geçirildiği bu dönemde, yerli imkanlardan yararlanılmasının yanında, projeler bazı ülkeler ile birlikte devam ettiriliyor.

İşte Türkiye’nin dikkat çeken projeleri ve işbirliği halinde olduğu ülkeler:

Savaş uçağı (TUSAŞ TF-X): İngiltere

                                    15 Temmuz sonrası Avrupa’dan FETÖ karşıtı ilk açıklamayı yapan ülke olan İngiltere ile ortak savaş uçağı geliştirilecek. Ocak 2017’de imzalanan anlaşmaya göre Türk Hava Kuvvetleri için 250 adet TF-X modeli savaş uçağı üretilecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (YUSAŞ) ile BAE Systems tarafından üretilecek olan TF-X’lerin tasarımı 2019’da tamamlanacak. Uçağın prototipi ise 2023’te ortaya çıkacak2030’dan sonra envantere girmesi beklenen “5’inci nesil savaş uçağı” kategorisinde geliştirilecek olan TF-X’ler, ses hızının üzerinde uçabilecek. Türkiye, 7 milyar dolarlık projenin her alanında görev alarak uçakların kaynak kodlarından ihracat haklarına kadar söz sahibi olabilecek.İngiltere bugün, TF-X Milli Muharip Uçak Projesi'nde kullanılmak üzere Türkiye'ye malzeme, yazılım ve teknoloji ihraç edilmesi sağlayacak Açık Genel İhracat Lisansı yayımladı.
Savaş uçağı (TUSAŞ TF-X): İngiltere 15 Temmuz sonrası Avrupa’dan FETÖ karşıtı ilk açıklamayı yapan ülke olan İngiltere ile ortak savaş uçağı geliştirilecek. Ocak 2017’de imzalanan anlaşmaya göre Türk Hava Kuvvetleri için 250 adet TF-X modeli savaş uçağı üretilecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (YUSAŞ) ile BAE Systems tarafından üretilecek olan TF-X’lerin tasarımı 2019’da tamamlanacak. Uçağın prototipi ise 2023’te ortaya çıkacak2030’dan sonra envantere girmesi beklenen “5’inci nesil savaş uçağı” kategorisinde geliştirilecek olan TF-X’ler, ses hızının üzerinde uçabilecek. Türkiye, 7 milyar dolarlık projenin her alanında görev alarak uçakların kaynak kodlarından ihracat haklarına kadar söz sahibi olabilecek.İngiltere bugün, TF-X Milli Muharip Uçak Projesi'nde kullanılmak üzere Türkiye'ye malzeme, yazılım ve teknoloji ihraç edilmesi sağlayacak Açık Genel İhracat Lisansı yayımladı.
Helikopter (T-129): İtalya

                                    
                                    İtalyan AgustaWestland firmasıyla TUSAŞ tarafından üretilen ve kendi sınıfında dünyadaki en iyi savaş helikopterlerinden olan T-129 taarruz ve taktik keşif helikopterinin ilk uçuşu 2009’da gerçekleşti. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 23’üncüsü teslim edilen helikopterin ilk müşterisi Pakistan oldu. Terörle mücadelede etkin olarak kullanılan T-129, 2018’de FAZ 2 imalatına başlayacak.
Helikopter (T-129): İtalya İtalyan AgustaWestland firmasıyla TUSAŞ tarafından üretilen ve kendi sınıfında dünyadaki en iyi savaş helikopterlerinden olan T-129 taarruz ve taktik keşif helikopterinin ilk uçuşu 2009’da gerçekleşti. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 23’üncüsü teslim edilen helikopterin ilk müşterisi Pakistan oldu. Terörle mücadelede etkin olarak kullanılan T-129, 2018’de FAZ 2 imalatına başlayacak.
Füze savunma sistemleri (S-400): Rusya 

                                    
                                    
                                    NATO üyesi Türkiye’nin çevresindeki tehditlere rağmen halen füze savunma sistemi bulunmuyor. Konuya ilişkin Rusya ile sürdürülen S-400 füze savunma sistemi görüşmeleri olumlu ilerlese de ABD öncülüğündeki NATO buna izin vermiyor. NATO Türkiye’ye bir lütufmuş gibi sunduğu savunma desteğinde; sistemi geçici süreliğine veriyor, sınırlı bir alanın korunmasına imkan sağlıyor ve teknoloji transferine karşı çıkıyor.

  
Türkiye, Rusya ile sürdürülen 400 KM menzile sahip füze savunma sistemi alımına ilişkin yürüttüğü görüşmelerde nihai noktaya gelindiğini duyurmuştu.Şayet dünyanın en iyileri arasında olan S-400 füze savunma sistemi, Türkiye'nin hava sahasını tüm tehditlerden koruyacak. Anlaşmanın 2.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Füze savunma sistemleri (S-400): Rusya NATO üyesi Türkiye’nin çevresindeki tehditlere rağmen halen füze savunma sistemi bulunmuyor. Konuya ilişkin Rusya ile sürdürülen S-400 füze savunma sistemi görüşmeleri olumlu ilerlese de ABD öncülüğündeki NATO buna izin vermiyor. NATO Türkiye’ye bir lütufmuş gibi sunduğu savunma desteğinde; sistemi geçici süreliğine veriyor, sınırlı bir alanın korunmasına imkan sağlıyor ve teknoloji transferine karşı çıkıyor. Türkiye, Rusya ile sürdürülen 400 KM menzile sahip füze savunma sistemi alımına ilişkin yürüttüğü görüşmelerde nihai noktaya gelindiğini duyurmuştu.Şayet dünyanın en iyileri arasında olan S-400 füze savunma sistemi, Türkiye'nin hava sahasını tüm tehditlerden koruyacak. Anlaşmanın 2.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Tank (Altay): Ukrayna ve Güney Kore

                                    
                                    
                                    Teknik desteğin Güney Kore’den alındığı Türkiye’nin en büyük kara platformu projesi Altay Tankı’nın motoru Ukrayna devlet firması UkrOboronProm ile sürdürülüyor. Prototip testlerinin başarıyla gerçekleştiren Altay tankının 2020’de sahada olması planlanıyor. 
  Henüz seri üretime geçmeyen tankın ihale aşamasında olduğu ve ilk aşamada 250 tank için proje maliyetinin 10 milyar dolar olduğu belirtildi. Eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada Altay tankı ihalesinin yakında yapılacağını söyledi.
Tank (Altay): Ukrayna ve Güney Kore Teknik desteğin Güney Kore’den alındığı Türkiye’nin en büyük kara platformu projesi Altay Tankı’nın motoru Ukrayna devlet firması UkrOboronProm ile sürdürülüyor. Prototip testlerinin başarıyla gerçekleştiren Altay tankının 2020’de sahada olması planlanıyor. Henüz seri üretime geçmeyen tankın ihale aşamasında olduğu ve ilk aşamada 250 tank için proje maliyetinin 10 milyar dolar olduğu belirtildi. Eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada Altay tankı ihalesinin yakında yapılacağını söyledi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >