Savaşın ülkesi Suriye'de kaç örgüt var?

Suriye’de Mart 2011 tarihinde başlayan ve artarak devam eden şiddetli çatışmalar sonucu on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi ülkelerini terk etmek zorunda kalmıştı. Her geçen gün artan savaşla birlikte Suriye rejimine karşı savaşan ve grupların sayısı 700’e kadar ulaştığı belirtiliyor. Öne çıkan isimler arasında Suriye İslami Kurtuluş Cephesi, Suriye İslam Cephesi, Nusra Cephesi, DAEŞ yer alıyor.

Suriye'de rejime karşı savaşan farklı isyancı gruplar şu şekilde:
Özgür Suriye Ordusu
Ağustos 2011'de kurulan ve General Selim İdris tarafından yönetilen Özgür Suriye Ordusu, bünyesinde 40 bin savaşçısının olduğunu iddia etmekte. Lider kadrosu Alevi olsa da savaşanlar genellikle Sünni. Türkiye sınırında etkin olan Kuzey Fırtınası gibi grupları da barındırıyor.
Özgür Suriye Ordusu Ağustos 2011'de kurulan ve General Selim İdris tarafından yönetilen Özgür Suriye Ordusu, bünyesinde 40 bin savaşçısının olduğunu iddia etmekte. Lider kadrosu Alevi olsa da savaşanlar genellikle Sünni. Türkiye sınırında etkin olan Kuzey Fırtınası gibi grupları da barındırıyor.
Suriye İslami Kurtuluş Cephesi
Eylül 2011'de oluşturulan İslami Kurtuluş Cephesi, Faruk Tugayı, Şam Şahinleri Tugayı ve İslam Sancağı birliklerini bünyesinde barındırıyor. Grup Suriye'nin başkenti olan Şam'ın banliyöleri ile Halep, Humus, Kusayr, Deyru'z-Zor'da etkin.
Suriye İslami Kurtuluş Cephesi Eylül 2011'de oluşturulan İslami Kurtuluş Cephesi, Faruk Tugayı, Şam Şahinleri Tugayı ve İslam Sancağı birliklerini bünyesinde barındırıyor. Grup Suriye'nin başkenti olan Şam'ın banliyöleri ile Halep, Humus, Kusayr, Deyru'z-Zor'da etkin.
YPG
Suriye'nin doğu ve kuzeydoğusunda bulunan ve PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) silahlı kanadı Kürt birliklerin oluşturduğu grup. Son olarak terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye yakınlığıyla bilinen gruplar "Suriye Demokratik Güçleri" adı altında birleşti. YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin oluşturduğu 5 grubun SDG çatısı altında birleştiğini duyuran örgüt, bünyesine kattığı grupların içinde, testten geçirilmiş Arap ve Süryaniler de bulunuyor.
YPG Suriye'nin doğu ve kuzeydoğusunda bulunan ve PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) silahlı kanadı Kürt birliklerin oluşturduğu grup. Son olarak terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye yakınlığıyla bilinen gruplar "Suriye Demokratik Güçleri" adı altında birleşti. YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin oluşturduğu 5 grubun SDG çatısı altında birleştiğini duyuran örgüt, bünyesine kattığı grupların içinde, testten geçirilmiş Arap ve Süryaniler de bulunuyor.
Suriye İslam Cephesi
Şam İslami Kurtuluş Hareketi aracılığıyla 22 Aralık 2012 yılında ortaya çıktı. 'İslami Cephe' ile 'İslami Kurtuluş Cephesi'nin birleşmesinden oluşan yeni 'İslami Cephe', öncekilerin aksine kendisini sadece bir askeri yapı olarak değil, “askeri, siyasi ve sosyal birimleri olan bir yapı”[3] olarak tanımladı. İslami Cephe'de Sukuru'ş Şam Komutanı olan Ahmet İsa eş-Şeyh Şura Meclis Başkanı, Ahraru'ş Şam Komutanı Hasan Abbud Ebu Abdullah el-Hamavi, Siyasi Kurul Başkanı ve İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş ise Askeri Kurul Başkanı olarak seçildi.
Suriye İslam Cephesi Şam İslami Kurtuluş Hareketi aracılığıyla 22 Aralık 2012 yılında ortaya çıktı. 'İslami Cephe' ile 'İslami Kurtuluş Cephesi'nin birleşmesinden oluşan yeni 'İslami Cephe', öncekilerin aksine kendisini sadece bir askeri yapı olarak değil, “askeri, siyasi ve sosyal birimleri olan bir yapı”[3] olarak tanımladı. İslami Cephe'de Sukuru'ş Şam Komutanı olan Ahmet İsa eş-Şeyh Şura Meclis Başkanı, Ahraru'ş Şam Komutanı Hasan Abbud Ebu Abdullah el-Hamavi, Siyasi Kurul Başkanı ve İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş ise Askeri Kurul Başkanı olarak seçildi.
El Nusra Cephesi
2011 yılının son aylarında, Suriye rejimine karşı savaşan gruplar arasında ortaya çıkan ve adını Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına ve Halep'teki Subaylar Kulübü'ne düzenlenen bombalı saldırıyla duyuran Nusra Cephesi de Suriye'nin kuzey kesimlerinde etkili ve savaşçılarının büyük çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor.
Aralık 2012'de ABD tarafından terör örgütleri listesine alınan Nusra Cephesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından da El-Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle oy birliğiyle kara listeye alındı.
El Nusra Cephesi 2011 yılının son aylarında, Suriye rejimine karşı savaşan gruplar arasında ortaya çıkan ve adını Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına ve Halep'teki Subaylar Kulübü'ne düzenlenen bombalı saldırıyla duyuran Nusra Cephesi de Suriye'nin kuzey kesimlerinde etkili ve savaşçılarının büyük çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Aralık 2012'de ABD tarafından terör örgütleri listesine alınan Nusra Cephesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından da El-Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle oy birliğiyle kara listeye alındı.
DAEŞ
Savaşçılarının çoğu yabancı uyruklu olan DAEŞ, amacı Esad rejiminin düşürmek, ülkede demokratik yönetimin inşasını engellemek ve petrol kaynaklarını ele geçirmek.
DAEŞ Savaşçılarının çoğu yabancı uyruklu olan DAEŞ, amacı Esad rejiminin düşürmek, ülkede demokratik yönetimin inşasını engellemek ve petrol kaynaklarını ele geçirmek.
Köy ve kasabalardaki küçük gruplar
Bunlar daha çok bir yapıya bağlı olmadan kendi köy ve kasabalarını savunmak için kurulmuş olan yapılardır. Bu yapıların sayısının netliği olmasa da sayılarının 2 bin ile 3 arasında olduğu ifade ediliyor. Bazen yurt dışından gelen irili ufaklı gruplarda herhangi bir köy ya da kasaba da kontrolü sağlayabiliyorlar.
Köy ve kasabalardaki küçük gruplar Bunlar daha çok bir yapıya bağlı olmadan kendi köy ve kasabalarını savunmak için kurulmuş olan yapılardır. Bu yapıların sayısının netliği olmasa da sayılarının 2 bin ile 3 arasında olduğu ifade ediliyor. Bazen yurt dışından gelen irili ufaklı gruplarda herhangi bir köy ya da kasaba da kontrolü sağlayabiliyorlar.
Türkmen Tugayları
7 Ağustos 2012'de kurulan birliklerin Komutanı ve kurucusu Albay Ebu Bekir Muhammed Abbas'dır. Toplam Tugay sayısı 24 Ağustos 2012'de 4'e çıkmıştır. Bunlar Fatih Sultan Mehmet, Sultan Abdülhamit, Nurettin Zengi ve Selim Tugaylarıdır. 25-30 bin kişilik orduya sahip Tugaylar, Suriye'de Esad rejimine karşı savaşırken bir kısmı da PYD'ye karşı bulundukları bölgelerde çatışmadan asayişi sağlıyor. Türkmen Ordusu'nun amacı Suriye'deki Türkmenlerin Esad rejiminin düşmesi sonrası oluşacak zeminde haklarını kazanması.
Türkmen Tugayları 7 Ağustos 2012'de kurulan birliklerin Komutanı ve kurucusu Albay Ebu Bekir Muhammed Abbas'dır. Toplam Tugay sayısı 24 Ağustos 2012'de 4'e çıkmıştır. Bunlar Fatih Sultan Mehmet, Sultan Abdülhamit, Nurettin Zengi ve Selim Tugaylarıdır. 25-30 bin kişilik orduya sahip Tugaylar, Suriye'de Esad rejimine karşı savaşırken bir kısmı da PYD'ye karşı bulundukları bölgelerde çatışmadan asayişi sağlıyor. Türkmen Ordusu'nun amacı Suriye'deki Türkmenlerin Esad rejiminin düşmesi sonrası oluşacak zeminde haklarını kazanması.
Ahrar'uş Şam Hareketi
2011 yılında kurulan grup Suriye'de isyanlardan önce İdlip'te kuruldu. Kadronun büyük kesimi, yıllarca Sednaya Hapishanesinde kalmış ve Mart ile Mayıs 2011 tarihleri arasında Suriye rejiminin çıkardığı af sayesinde dışarıya çıkmış isimlerdi. 
2012 yılının Aralık ayında Suriye İslam Cephesi adı altında diğer muhalif gruplarla birleşen Ahrar'uş Şam Hareketi, Kasım 2013'te İslami Cephe'nin kurulmasına liderlik etti ve bu grubun çatısı altına girdi. Suriye'deki savaşta Özgür Suriye Ordusu, El Nusra Cephesi gibi gruplarla sık sık işbiriliğe gitmekteydi. 2015 yılında, IŞİD ve rejim güçlerine karşı pek çok muhalif grup ile koalisyona gitmiş ve Fetih Halep, Ensar el-Şeria , Fetih Ordusu gibi operasyon odalarında önemli roller oynadı.
Ahrar'uş Şam Hareketi 2011 yılında kurulan grup Suriye'de isyanlardan önce İdlip'te kuruldu. Kadronun büyük kesimi, yıllarca Sednaya Hapishanesinde kalmış ve Mart ile Mayıs 2011 tarihleri arasında Suriye rejiminin çıkardığı af sayesinde dışarıya çıkmış isimlerdi. 2012 yılının Aralık ayında Suriye İslam Cephesi adı altında diğer muhalif gruplarla birleşen Ahrar'uş Şam Hareketi, Kasım 2013'te İslami Cephe'nin kurulmasına liderlik etti ve bu grubun çatısı altına girdi. Suriye'deki savaşta Özgür Suriye Ordusu, El Nusra Cephesi gibi gruplarla sık sık işbiriliğe gitmekteydi. 2015 yılında, IŞİD ve rejim güçlerine karşı pek çok muhalif grup ile koalisyona gitmiş ve Fetih Halep, Ensar el-Şeria , Fetih Ordusu gibi operasyon odalarında önemli roller oynadı.
Muhacirler (Göç edenler) Grubu 
Suriye dışından gelen yabancıların oluşturduğu bir grup. Hareketin mensuplarının Çeçenler başta olmak üzere, çeşitli Kafkas halkları, Özbek, Tatar gibi savaşçı gruplardan oluşuyor. 1500 kişilik Muhacirler birlik son olarak 24 Eylül 2015 tarihinde El Nusra'ya katıldığını açıkladı.
Muhacirler (Göç edenler) Grubu Suriye dışından gelen yabancıların oluşturduğu bir grup. Hareketin mensuplarının Çeçenler başta olmak üzere, çeşitli Kafkas halkları, Özbek, Tatar gibi savaşçı gruplardan oluşuyor. 1500 kişilik Muhacirler birlik son olarak 24 Eylül 2015 tarihinde El Nusra'ya katıldığını açıkladı.
İslam Cephesi
Suriye'de muhalif grupların sağladığı birleşme ile 22 Kasım 2013'te kuruldu. Şimdiye kadar yapılan en büyük birleşme ilan edilen birliğin ismi Jabhat al-Islamiyya'dır. Bu koalisyonda yer alan gruplar şunlardır: Harekat Ahrar eş-Şam, Sukur eş-Şam, Liwa et-Tevhid, (önceki adı) Jayş el-İslam, Kürt Cephesi, Liwa el-Haq ve Ensar eş-Şam.
İslam Cephesi Suriye'de muhalif grupların sağladığı birleşme ile 22 Kasım 2013'te kuruldu. Şimdiye kadar yapılan en büyük birleşme ilan edilen birliğin ismi Jabhat al-Islamiyya'dır. Bu koalisyonda yer alan gruplar şunlardır: Harekat Ahrar eş-Şam, Sukur eş-Şam, Liwa et-Tevhid, (önceki adı) Jayş el-İslam, Kürt Cephesi, Liwa el-Haq ve Ensar eş-Şam.
İdlip Şehitleri Tugayı
İdlip Şehitleri Tugayı, Şubat 2012'de Suriye Kurtuluş Ordusu ismiyle halkın kendini savunması için kuruldu. Suriye'nin Kuzeyi'nde İdlip, Halep, Hamata'da faaliyet gösteren grubun çoğunluğunu silahlı sivil vatandaşları oluşturuyor. Ordunun mevcut sayılarının ilk kurulduğunda 3,000 kadar olduğu zannedilmektedir.
İdlip Şehitleri Tugayı İdlip Şehitleri Tugayı, Şubat 2012'de Suriye Kurtuluş Ordusu ismiyle halkın kendini savunması için kuruldu. Suriye'nin Kuzeyi'nde İdlip, Halep, Hamata'da faaliyet gösteren grubun çoğunluğunu silahlı sivil vatandaşları oluşturuyor. Ordunun mevcut sayılarının ilk kurulduğunda 3,000 kadar olduğu zannedilmektedir.
Sukur El Şam Tugayı
İdlib'de kurulup hızla genişleyen ve Suriye'nin en bilinen gruplarından biri. Lideri Ahmed eş-Şeyh Ebu İsa. Suriye ordusuna ciddi derecede etkili operasyonlarda bulunan grup Suriye İslamcı Özgürlük Cephesi'nin önemli unsurlarından.
Sukur El Şam Tugayı İdlib'de kurulup hızla genişleyen ve Suriye'nin en bilinen gruplarından biri. Lideri Ahmed eş-Şeyh Ebu İsa. Suriye ordusuna ciddi derecede etkili operasyonlarda bulunan grup Suriye İslamcı Özgürlük Cephesi'nin önemli unsurlarından.
Suriye İslamcı Özgürlük Cephesi (SİÖC)
Suriye Duma Şehitleri Tugayı, Faruk Kıtası, Tevhid Tugayı, Sukur El Şam Tugayı ve İslam Tugayı gibi 20 silahlı gruptan oluşuyor. Eylül 2012'de kurulan grubun sözcüsü bu sayının 35 bin ile 40 bin arasında savaşçıları olduğunu söylüyor. Birliğini tam sağlayamamış İslamcı bir yapılanma.
Suriye İslamcı Özgürlük Cephesi (SİÖC) Suriye Duma Şehitleri Tugayı, Faruk Kıtası, Tevhid Tugayı, Sukur El Şam Tugayı ve İslam Tugayı gibi 20 silahlı gruptan oluşuyor. Eylül 2012'de kurulan grubun sözcüsü bu sayının 35 bin ile 40 bin arasında savaşçıları olduğunu söylüyor. Birliğini tam sağlayamamış İslamcı bir yapılanma.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >