Sayısız efsanelerle "tarihin yarısı kadar yaşlı" eski kayıp şehirler

Maceraperestler, keşif severler! Modern görünümden uzak, mistik atmosferiyle geçmiş zamana götüren binlerce yıllık eski kayıp şehirleri merak ediyor musunuz?

Geçişten günümüze savaş, doğal afetler, göç ya da kıtlık gibi birçok nedenden ötürü kimi şehirler terk edildi. Ardında bir sürü yaşanmışlığı, kültürü ve tarihi ile. Aslında her biri kendi dönemlerinin ticaret, din ve siyaset bakımından cazibe merkeziydiler. Bugün, zamana yenilen bu şehirlerin çoğu arkeologlar ve araştırmacılar tarafından keşfedilip bulunmayı bekliyor.

Sizin için derlediğimiz 8 kayıp şehir:

Machu Picchu - Peru
Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olan şehir, And Dağları'nın zirvesine kurulu, İnka antik şehridir. Kuruluş amacı ve anlamı üzerinde çokça tartışma söz konusudur. Yüksek ihtimalle Avrupa'dan gelen çiçek hastalığı yüzünden yok olan bu uygarlığın ne amaçla inşa edildiği hala sırrını koruyor. Büyük bir tapınak ya da hapishane belki de bir kralın sarayı olduğu iddialar arasında.
Machu Picchu - Peru Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olan şehir, And Dağları'nın zirvesine kurulu, İnka antik şehridir. Kuruluş amacı ve anlamı üzerinde çokça tartışma söz konusudur. Yüksek ihtimalle Avrupa'dan gelen çiçek hastalığı yüzünden yok olan bu uygarlığın ne amaçla inşa edildiği hala sırrını koruyor. Büyük bir tapınak ya da hapishane belki de bir kralın sarayı olduğu iddialar arasında.
Nebatilerin Kayıp Kenti- Petra
Gizemli renkleriyle Petra şehrinin ismi 'taş' manasına geliyor. Günün farklı saatlerinde başka renklerle; pembe, kırmızı, sarı, turuncu renklerle görmek mümkün. Petra, bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde. Ayrıca Machu Picchu gibi Petra'da Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri. Bugün buraya "Wadi Musa" adı veriliyor.
Nebatilerin Kayıp Kenti- Petra Gizemli renkleriyle Petra şehrinin ismi 'taş' manasına geliyor. Günün farklı saatlerinde başka renklerle; pembe, kırmızı, sarı, turuncu renklerle görmek mümkün. Petra, bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde. Ayrıca Machu Picchu gibi Petra'da Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri. Bugün buraya "Wadi Musa" adı veriliyor.
Palmira- Suriye 
Palmira, orta Suriye'de antik zamanların dini ve ticari merkeziydi. Suriye çölünün ticari kervanlarının geçmiş noktasında olması sebebiyle "Çölün Gelini" deniliyordu.
Palmira- Suriye Palmira, orta Suriye'de antik zamanların dini ve ticari merkeziydi. Suriye çölünün ticari kervanlarının geçmiş noktasında olması sebebiyle "Çölün Gelini" deniliyordu.
Atlantis 
Ya da Atlas Adası batık bir kıta ve büyük bir uygarlık. MÖ. 9500 yıllarında batan muazzam bir uygarlık.
Atlantis Ya da Atlas Adası batık bir kıta ve büyük bir uygarlık. MÖ. 9500 yıllarında batan muazzam bir uygarlık.
Angkor Wat- Kamboçya
Sanayileşme dönemi öncesinde dünyada kurulan en büyük şehir olan Angkor'da dünyanın en büyük dini anıyı bulunuyor. Tayland ordusunun saldırılarından sonra şehir topyekun terk edilmiştir.
Angkor Wat- Kamboçya Sanayileşme dönemi öncesinde dünyada kurulan en büyük şehir olan Angkor'da dünyanın en büyük dini anıyı bulunuyor. Tayland ordusunun saldırılarından sonra şehir topyekun terk edilmiştir.
Stonehenge - İngiltere
Bilgeliğin büyük sembolüdür. Öte yandan sırrı çözülmeyen yerler arasında en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Bu yapı astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilir.
Stonehenge - İngiltere Bilgeliğin büyük sembolüdür. Öte yandan sırrı çözülmeyen yerler arasında en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Bu yapı astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilir.
Ani Hayalet Şehri - Türkiye
Geçmişi düşlemenin bir yolu da, yolunun Ani'ye düşmesiyle olur. Geçmişte Bağdat ve İstanbul'a rakip gösterilen bu şehir, yüzyıllar boyunca birçok krallık ve imparatorluk tarafından yönetildi. Günümüzde ise harabe bir hayalet şehir.
Ani Hayalet Şehri - Türkiye Geçmişi düşlemenin bir yolu da, yolunun Ani'ye düşmesiyle olur. Geçmişte Bağdat ve İstanbul'a rakip gösterilen bu şehir, yüzyıllar boyunca birçok krallık ve imparatorluk tarafından yönetildi. Günümüzde ise harabe bir hayalet şehir.
Kayıp Heracleion Şehri - Mısır
1200 yıl önce kaybolan ve yeni bulunan bu şehir, Yunanlar tarafından Thonis diye bilinir. Hala gizemli bir uygarlıktır.
Kayıp Heracleion Şehri - Mısır 1200 yıl önce kaybolan ve yeni bulunan bu şehir, Yunanlar tarafından Thonis diye bilinir. Hala gizemli bir uygarlıktır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >