Şehit Mustafa Cambaz’ın hayali gerçek oldu: Ayasofya Camii'nde 'Memleketimin Ulu Camileri' sergisi açıldı
FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında, cuntacı hainler tarafından Çengelköy'de vurularak şehit edilen Yeni Şafak Foto Muhabiri Mustafa Cambaz'ın fotoğrafladığı Türkiye'nin Ulu Camileri, 15 Temmuz'un yıldönümünde düzenlenecek etkinlikler kapsamında, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, ‘Şehit Mustafa Cambaz’ın Gözünden Memleketimin Ulu Camileri’ isimli sergide gösterilecek. Bu kapsamda, Ayasofya Camii’nde, ‘Şehit Mustafa Cambaz’ın Gözünden Memleketimin Ulu Camileri’ fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
FETÖ'nün darbe girişimi esnasında 15 Temmuz gecesi şehit olan Yeni Şafak Gazetesi Foto Muhabiri Mustafa Cambaz'ın, şehadetinden kısa bir süre önce dile getirdiği "Memleketimin Ulu Camileri" fotoğraf sergisi, İstanbul Valiliği, Albayrak Grubu ve 15 Temmuz Derneği'nin ortak girişimiyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde açıldı. Sergi, bir süre boyunca Ayasofya Camii'nin manevi atmosferinde ziyaretçileriyle buluşacak.
"Onun hayalini gerçekleştiriyoruz"
Serginin açılışında konuşan Albayrak Grubu CEO'su Prof. Dr. Ömer Bolat, "Değerli mesai arkadaşımız, 17 yıl birlikte çalıştığımız rahmetli şehidimiz Mustafa Cambaz'ın bütün Türkiye'yi gezerek tam 118 tane ulu caminin fotoğraflarında oluşan 700 fotoğrafın yer aldığı kitabı, Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından şehit olmadan birkaç ay önce yayınlanmıştı. 10 yıllık büyük bir emeğin ürünü olan o fotoğrafları bir ulu caminin avlusunda sergilemeyi arzu ediyordu. Onun hayalini gerçekleştirmek üzere Ayasofya Camii'nin avlusunda ‘Şehit Mustafa Cambaz’ın Gözünden Memleketimin Ulu Camileri’ sergisini açmış bulunuyoruz. Bu serginin rahmetli şehidimiz Mustafa Cambaz'ın ruhaniyetine huzur vereceğini düşünüyoruz. Rabbim tüm şehitlerimizden razı olsun" dedi.
Bütün ulu camileri fotoğraflayan tek sanatçı
Mustafa Cambaz, kayıt fotoğrafçısıydı. www.mustafacambaz.com adlı internet sitesinde binlerce fotoğraf ve alt bilgilerden oluşan büyükçe bir arşivi bulunuyor. Bu arşivi herkesin kullanımına ücretsiz olarak açmıştı. Ağırlıklı olarak tarihi yapıları fotoğraflamış, pek çok araştırmacıya, sanat tarihi öğrencilerine gönüllü olarak katkıda bulunmuştu. Şehadetinden tam 1 ay evvel de en büyük hayalini gerçekleştirerek Türkiye'deki tüm ulu camilerin fotoğraflarını tek bir kitapta toplamıştı.
Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu çalışma, Türkiye Ulu Camileri adıyla Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca basıldı. Cambaz, şehit düştükten sonra Türk vatandaşlığına alındı. Cambaz'ın hatırasını yaşatmak isteyen İETT, çalıştığı Yeni Şafak binası yakınındaki Topkapı Metrobüs durağının ismini Şehit Mustafa Cambaz olarak değiştirdi.
Şehit Mustafa Cambaz'ın hikayesi
15 Temmuz işgal girişimi gecesi meydanlara inenler arasında Yeni Şafak çalışanı Mustafa Cambaz da vardı. Kendisi Batı Trakya Türklerindendi. Zamanın yıldırıcı Yunan politikalarına karşı idealist bir mücadele veren Cambaz, "Yunan'a askerlik yapmam!" diyerek Gümülcine'deki köyünü terk edip asker kaçağı olarak İstanbul'a geldi. O dönemler İstanbul'da Semra Hanım ile evliydi ve tek evladı olan Alpaslan 8 aylıktı.
Mustafa Cambaz, tam bir İstanbul aşığıydı ve ikamet olarak da Çengelköy'ü çok sevmişti. Nitekim Cambaz, 4. ve son kez yine Çengelköy'e taşınmıştı. Çengelköy mezarlığına... Son evlerine taşınalı tam 1 ay olmuştu. 1 ayda anca yerleştikleri eve tam halıları sermiş, artık rahatça oturacaklardı ki 15 Temmuz yaşandı.
Oğlu Alpaslan o süreci şöyle ifade etmişti: Biz annemle evi derleyip toplarken babam balkondan sürekli Boğaz'ı izliyordu. 'Dokunmayın, ben düzenleyeceğim' dediği kitaplarını bile biz yerleştirdik raflara, eli kolu gitmemişti hiçbir şeye. Meğer biz annemle taziye evini hazırlıyormuşuz, o da son günlerini birikmiş yorgunluğunu atarak geçiriyormuş.