Şehrin kalabalığından yorulanların çok keyif alarak okuyacağı 6 köy romanı

  Köy romanı
Köy romanı

İlk sayfasını okumaya başladıktan sonra bir anda kendinizi dedenizin köydeki tarlasında bulacaksınız.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar bilirler; insan, tüm günü dışarıda geçirdikten sonra eve gelip sessizlikle başbaşa kalınca bu durumu garipser. Bunun nedeni gün içinde insan kalabalığı, korna sesleri veya mağazalardan gelen bangır bangır sesler size bir süre sonra öyle normal gelmeye başlar ki sessizliği garipser hale gelirsiniz. Hepimizin yakından bilidği bir klişe olan "her şeyi bırakıp gidicem buralardan yeaa" cümlesinin gerçekleşmesi çoğunlukla sadece filmlerde görülür. Peki bunun alternatifi yok mudur? Elbette vardır; kitaplar. Kitaplar sizi yaşadığınız yerden alıp kendi istediği yere götürme gücüne sahiptir. İşte bu gücü şehrin kalabalığından kaçmak için kullanmanızı sağlayacak 6 köy romanını sizler için listeledik.

Kuyucaklı Yusuf

                                    
                                    Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 temel eseri arasında da bulunan bu kitap edebiyatımızın tanınmış usta isimlerinden Sabahttin Ali'ye aittir. Muazzez ve Yusuf'un büyük aşk hikayesini anlatan roman, Edremit'te geçen bir hikayeye sahiptir. İyilik, kötülük, zenginlik, fakirlik, doğa, tabiat, sadakat ve yozlaşma gibi kelimelerin derinlemesine incelendiğine şahit olacağınız bu kitap edebiyatımızın en romantik hikayelerinden birisi olarak kabul edilir.
Kuyucaklı Yusuf Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 temel eseri arasında da bulunan bu kitap edebiyatımızın tanınmış usta isimlerinden Sabahttin Ali'ye aittir. Muazzez ve Yusuf'un büyük aşk hikayesini anlatan roman, Edremit'te geçen bir hikayeye sahiptir. İyilik, kötülük, zenginlik, fakirlik, doğa, tabiat, sadakat ve yozlaşma gibi kelimelerin derinlemesine incelendiğine şahit olacağınız bu kitap edebiyatımızın en romantik hikayelerinden birisi olarak kabul edilir.
Kaplumbağalar

                                    
                                    Edebiyatımızda önemli bir yeri olan fakat ismi pek de duyulmamış Fakir Baykurt'un bu kitabı MEB'in önerdiği 100 temel eserin arasına girecek kadar önemli bir yapıttır. Ufak bir köy halkının üzüm yetiştirmek için verdiği çabayı anlatan Baykurt toplumcu gerçekçi bir dille yazdığı bu kitabında o dönemin bir çok sorununa da değinmiştir. Harika bir köy betimlemesi yapan ve oradaki karakterleri güçlü bir şekilde kaleme alan Baykurt'un bu romanı köy hasreti çekenleri tarlalarda ve bahçelerde yürütecek cinsten bir kitaptır.
Kaplumbağalar Edebiyatımızda önemli bir yeri olan fakat ismi pek de duyulmamış Fakir Baykurt'un bu kitabı MEB'in önerdiği 100 temel eserin arasına girecek kadar önemli bir yapıttır. Ufak bir köy halkının üzüm yetiştirmek için verdiği çabayı anlatan Baykurt toplumcu gerçekçi bir dille yazdığı bu kitabında o dönemin bir çok sorununa da değinmiştir. Harika bir köy betimlemesi yapan ve oradaki karakterleri güçlü bir şekilde kaleme alan Baykurt'un bu romanı köy hasreti çekenleri tarlalarda ve bahçelerde yürütecek cinsten bir kitaptır.
Karabibik

                                    
                                    Bu ismi hatırlayanlarınız olmuştur, Türk edebiyatının ilk köy romanı olarak Nabizade Nazım tarafından 1889 yılında yayımlanmıştır. Aslında bir romandan çok uzun bir öyküyü andıran bu kitap Karabibiğin köydeki geçim sıkıntısı ve kızını evlendirme telaşı üzerine kurulmuş bir eserdir. O dönemin konuşma tarzını ve günlük hayattaki rutinlerini çok iyi anlatan Nazım'ın bu kitabı kısa olması nedeniyle de bir oturuşta okunabilecektir.
Karabibik Bu ismi hatırlayanlarınız olmuştur, Türk edebiyatının ilk köy romanı olarak Nabizade Nazım tarafından 1889 yılında yayımlanmıştır. Aslında bir romandan çok uzun bir öyküyü andıran bu kitap Karabibiğin köydeki geçim sıkıntısı ve kızını evlendirme telaşı üzerine kurulmuş bir eserdir. O dönemin konuşma tarzını ve günlük hayattaki rutinlerini çok iyi anlatan Nazım'ın bu kitabı kısa olması nedeniyle de bir oturuşta okunabilecektir.
Beyaz Gemi

                                    
                                    Kırgızistan'ın en önemli yazarlarından birisi olan Cengiz Aytmatov'un yazdığı bu kitap sıradan bir köy romanı olarak gözükse de Sovyetler Birliği'ne önemli eleştiriler içermektedir. Romanın en iyi karakteri Mümin Dede geleneksel insanları temsil eden bir karakterken, onun damadı Orozkul ise dönemin yozlaşmış kişilerine eleştiri mahiyetinde bir karakter olarak karşımıza çıkar. Ufak bir çocuğun başrolda olduğu maceralar üzerine kurulu bir roman olan bu kitabı severek okuyacaksınız.
Beyaz Gemi Kırgızistan'ın en önemli yazarlarından birisi olan Cengiz Aytmatov'un yazdığı bu kitap sıradan bir köy romanı olarak gözükse de Sovyetler Birliği'ne önemli eleştiriler içermektedir. Romanın en iyi karakteri Mümin Dede geleneksel insanları temsil eden bir karakterken, onun damadı Orozkul ise dönemin yozlaşmış kişilerine eleştiri mahiyetinde bir karakter olarak karşımıza çıkar. Ufak bir çocuğun başrolda olduğu maceralar üzerine kurulu bir roman olan bu kitabı severek okuyacaksınız.
Yılanı Öldürseler

                                    
                                    Ülkemizin Anadolu insanını en iyi kaleme alan büyük yazar Yaşar Kemal'in romanıdır. Çıktığı günden itibaren önemli bir okur kitlesine ulaşan bu kitap bir sinema filmine de uyarlanmıştır. Anadolu'nun ufak bir köyünde yaşanan "namus meselesi" konusu üzerinden yarı masalsı anlatımı, gerçekçi betimlemeleri ve köylüler arasındaki ilişkilerin çarpıcı bir dille yazılması sonucunda Yaşar Kemal'in bu kitabı da edebiyatımızın en önemli eserleri arasında yerini almıştır.
Yılanı Öldürseler Ülkemizin Anadolu insanını en iyi kaleme alan büyük yazar Yaşar Kemal'in romanıdır. Çıktığı günden itibaren önemli bir okur kitlesine ulaşan bu kitap bir sinema filmine de uyarlanmıştır. Anadolu'nun ufak bir köyünde yaşanan "namus meselesi" konusu üzerinden yarı masalsı anlatımı, gerçekçi betimlemeleri ve köylüler arasındaki ilişkilerin çarpıcı bir dille yazılması sonucunda Yaşar Kemal'in bu kitabı da edebiyatımızın en önemli eserleri arasında yerini almıştır.
Çalıkuşu

                                    
                                    Reşat Nuri Güntekin'in 1923'te yayımladığı bu kitap Feride'nin hayatını konu alır. Çalıkuşu'nun hikayesi yakın zamanda bir diziye olmak üzere sinemaya ve tiyatroya da uyarlandı. Bu roman İstanbullu köklü bir ailenin kızı olan Feride'nin nişanlısı tarafından yüzüstü bırakılması sonucu Anadolu'da köy köy gezerek öğretmenlik yapmasını anlatır. Gerek hikayesi gerekse akıcı dili nedeniyle ülkemizin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilen Çalıkuşu romanı popülerliğini yazıldığı günden beri hiç kaybetmemiştir.
Çalıkuşu Reşat Nuri Güntekin'in 1923'te yayımladığı bu kitap Feride'nin hayatını konu alır. Çalıkuşu'nun hikayesi yakın zamanda bir diziye olmak üzere sinemaya ve tiyatroya da uyarlandı. Bu roman İstanbullu köklü bir ailenin kızı olan Feride'nin nişanlısı tarafından yüzüstü bırakılması sonucu Anadolu'da köy köy gezerek öğretmenlik yapmasını anlatır. Gerek hikayesi gerekse akıcı dili nedeniyle ülkemizin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilen Çalıkuşu romanı popülerliğini yazıldığı günden beri hiç kaybetmemiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >