'Serpme kahvaltı' israfının yıllık bilançosu 100 milyar lirayı buldu

Serpme Kahvaltı
Serpme Kahvaltı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye'nin gıda israfı tablosunu açıkladı. Buna göre, son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltılar, yıllık 100 milyar liralık israfa neden oluyor. Ayrıca bu israf 12 milyon ton yemeğe denk geliyor.

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Türkiye'de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu.

Türkiye'de yıllık gıda israfi 214 milyar

Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, dünyada 67 ülkenin yer aldığı ‘gıda kaybı ve israf’ başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye’nin 65’inci sırada bulunduğunu kaydetti.

Ortalama serpme kahvaltı fiyatları 40 liradan başlıyor
Ortalama serpme kahvaltı fiyatları 40 liradan başlıyor

Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti.

Türkiye için israf noktasında tehlike çanları çalıyor
Türkiye için israf noktasında tehlike çanları çalıyor

Tehlike çanları çalıyor

Gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin gıdaya harcayacağı gelirin artmasına paralel olarak israfın da arttığını ifade eden Akgül şu noktalara dikkat çekti: “Dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >