Ses hızını aşan ilk pilottu: Chuck Yeager hayatını kaybetti

Chuck Yeager 97 yaşında hayatını kaybetti
Chuck Yeager 97 yaşında hayatını kaybetti

İkinci Dünya Savaşı'nda da görev alan test ve savaş pilotu Chuck Yeager, 97 yaşında hayatını kaybetti. Yeager kariyeri boyunca 150'den fazla farklı uçak uçurdu, 10 bin saatten daha uzun süre havada kaldı. Yeager, ayrıca 1947'de ses hızını aşan ilk pilot oldu.

Bir neslin en ünlü pilotu Chuck Yeager, 97 yaşında öldü. Yeager'in ölüm ilanı karısı tarafından resmi Twitter hesabı üzerinden yapıldı.

Ses hızını aşan ilk pilottu

İkinci Dünya Savaşı'nda da savaş pilotu olarak görev yapan Yeager beşi bir günde olmak üzere toplamda 13 Alman savaş uçağını düşürmüştü.

  • Yeager'in adını tarihe yazdıran olay ise 1947 yılında gerçekleşti. Yeager, 1947 yılında B-29 bombardıman uçağıyla saatte 700 mil hıza (1126 kilometre) ulaştı. Böylece ses hızını aşan ilk pilot olan Yeager sonraki yıllarda uçuş testlerine devam etti.

Chuck Yeager
Chuck Yeager

Yıllar sonra yazdığı anılarında, ses hızını aştığı olayı hayal kırıklığı olarak tanımlayacaktı. Yeager, "Yolda bir engel olmalıydı, sana az önce ses hızını aştığını gösteren bir işaret olmalıydı" ifadelerini kullanmıştı.

Teknisyenlikten generalliğe

Chuck Yeager, 1941 yılında teknisyen olarak girdiği ABD Hava Kuvvetleri'nde önce savaş pilotu sonrasında da generalliğe yükselmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >