Siber güvenlik uzmanları bu 7 teknolojinin bilgisayar korsanlarının işlerini kolaylaştırdığını söylüyor

Deepfake

● Siber güvenlik uzmanları, ortaya çıkan bu 7 teknolojinin bilgisayar korsanlarının işlerini kolaylaştırdığı konusunda uyarıyor.

● Yapay zekâ, bilgisayar ve kablosuz ağlardaki gelişmelerle teknolojiyi daha hızlı ve güvenli hale getiriyor. Ancak yeni siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getiriyor.

● Kötü niyetli kişiler, insanların yeni teknolojileri nasıl kullandığını anlayıp, daha yeni sistemlerin güvenliğinde keşfedilmemiş olan arka kapıları kullanıyor.

● Uzmanlar, şirket ve hükümetlerin gelecek nesil saldırılara karşı korunmak için yeni yöntemleri öğrenmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Yılın tamamlanmasına üç ay var. Ancak buna rağmen geçen 9 ayda olağanüstü siber güvenlik olayları yaşandı. Özellikle kişisel verilerin çalınması hem devlet hem de özel sektördeki şirketlere zarar verdi.

Bilgisayar korsanları, hassas verilereerişmek için kullandıkları tekniklerde giderek daha yenilikçi hale geliyor. Buna karşılık siber güvenlik uzmanları, bilgisayar korsanları tarafından defalarca istismar edilen bazı teknolojilerin altını çizerek kötü faktörlere karşı savunmasızlığınarttığını gösteriyor.

Siber güvenliğe tehdit oluşturan yeni 7 teknolojiyi temel alıyoruz.

Yapay zekâ tarafından oluşturulmuş 'deepfake' ses ve videolar insanların kandırılmasına sebep oluyor
İnsanların ses ve videoları gerçek görünecek şekilde manipüle etmelerini sağlayan 'Deepfake' teknolojisi, son yılların belki de en çok kullanılan yöntemlerinden biri. Deepfake giderek daha sofistike hale geliyor. Siber güvenlik uzmanları, bilgisayar korsanlarının kimlik avı dolandırıcılığı için teknolojiyi kullanabileceğinden endişe ediyor. Burada bilgisayar korsanları mağdurların özel bilgilerini teslim etmelerini sağlamak için başka biri olarak poz veriyorlar.Bazı şirketler, deepfake videoları tespit etmek için yapay zekâ güdümlü yazılımlar üzerinde çalışıyor. Ancak bu çabalar şu an hâlâ emekleme aşamasında.
Yapay zekâ tarafından oluşturulmuş 'deepfake' ses ve videolar insanların kandırılmasına sebep oluyor İnsanların ses ve videoları gerçek görünecek şekilde manipüle etmelerini sağlayan 'Deepfake' teknolojisi, son yılların belki de en çok kullanılan yöntemlerinden biri. Deepfake giderek daha sofistike hale geliyor. Siber güvenlik uzmanları, bilgisayar korsanlarının kimlik avı dolandırıcılığı için teknolojiyi kullanabileceğinden endişe ediyor. Burada bilgisayar korsanları mağdurların özel bilgilerini teslim etmelerini sağlamak için başka biri olarak poz veriyorlar.Bazı şirketler, deepfake videoları tespit etmek için yapay zekâ güdümlü yazılımlar üzerinde çalışıyor. Ancak bu çabalar şu an hâlâ emekleme aşamasında.
Kuantum hesaplama kolayca şifreleri kırabiliyor
Google, geçen ay 'kuantum üstünlüğünü' ilan edecek şekilde gelişmiş şekilde çalışan bir kuantum bilgisayar inşa ettiğini açıkladı. Bu duyuru aslında bir dönüm noktasıydı. Kuantum bilgisayarlar bu amaçla henüz bilgisayar korsanları tarafından kullanılmamasına rağmen uzmanlar teknolojinin gelecek yıllarda korsanların eline geçebileceğinden endişe duyuyor. Banka gibi kuruluşların yıllarca korudukları şifreleri veri setlerini tehdit ediyor.
Kuantum hesaplama kolayca şifreleri kırabiliyor Google, geçen ay 'kuantum üstünlüğünü' ilan edecek şekilde gelişmiş şekilde çalışan bir kuantum bilgisayar inşa ettiğini açıkladı. Bu duyuru aslında bir dönüm noktasıydı. Kuantum bilgisayarlar bu amaçla henüz bilgisayar korsanları tarafından kullanılmamasına rağmen uzmanlar teknolojinin gelecek yıllarda korsanların eline geçebileceğinden endişe duyuyor. Banka gibi kuruluşların yıllarca korudukları şifreleri veri setlerini tehdit ediyor.
5G ağları daha yüksek hız ve bir dizi yeni güvenlik açığı getirebilir
5G, daha fazla cihazı desteklemek için hem bant genişliği hem de daha hızlı kablosuz internet vadediyor. Yeni nesil kablosuz ağ olarak ortaya çıkan bu teknoloji, korsanların ağı kullanan sistemleri hedef alma konusunda yeni yıllar açabilir. Yani en azından güvenlik uzmanlarının görüşü bu yönde. Güvenlik Bulvarı'na göre hızın artması, 5G cihazlarının DDoS saldırına karşı daha hassas hale getirebilir ve bu da kurbanların sunucularını trafiğe boğmak anlamına gelebilir.
5G ağları daha yüksek hız ve bir dizi yeni güvenlik açığı getirebilir 5G, daha fazla cihazı desteklemek için hem bant genişliği hem de daha hızlı kablosuz internet vadediyor. Yeni nesil kablosuz ağ olarak ortaya çıkan bu teknoloji, korsanların ağı kullanan sistemleri hedef alma konusunda yeni yıllar açabilir. Yani en azından güvenlik uzmanlarının görüşü bu yönde. Güvenlik Bulvarı'na göre hızın artması, 5G cihazlarının DDoS saldırına karşı daha hassas hale getirebilir ve bu da kurbanların sunucularını trafiğe boğmak anlamına gelebilir.
Nesnelerin İnterneti güvenlik altyapısı için yeni tehditler yaratıyor
Nesnelerin interneti, internete bağlı cihazlar ve bu cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan ağlara verilen genel bir isim.Ancak bu teknoloji daha yaygın hale geldikçe, bilgisayar korsanlarının nesnelerin interneti ağlarında güvenlik açıklarını artırabilir. Bunlar şirketlerin operasyonlarını tehlikeye atmak için kullanılabilir.
Nesnelerin İnterneti güvenlik altyapısı için yeni tehditler yaratıyor Nesnelerin interneti, internete bağlı cihazlar ve bu cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan ağlara verilen genel bir isim.Ancak bu teknoloji daha yaygın hale geldikçe, bilgisayar korsanlarının nesnelerin interneti ağlarında güvenlik açıklarını artırabilir. Bunlar şirketlerin operasyonlarını tehlikeye atmak için kullanılabilir.
Bilgisayar korsanları siber güvenlik sistemlerini yenmek için yapay zekâ kullanıyor
Yapay zekâ karmaşıklık ve çok yönlülükle ileriye dönük adımlar attığından korsanlar zaten bunu siber güvenlik önlemleri almak için kullanıyor. Bilgisayar korsanları, zayıf noktaları bulmak için ağları hızlıca taramak amaçlı yapay zekâya odaklanan yazılımlar geliştiriyor. Siber güvenlik şirketi Darktrace CEO'su Nicole Egan, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, 'Saldırganların, makine öğrenmesini ve yapay zekâyı saldırının bir parçası olarak kullandıkları zaman olacağını düşünüyoruz' dedi.
Bilgisayar korsanları siber güvenlik sistemlerini yenmek için yapay zekâ kullanıyor Yapay zekâ karmaşıklık ve çok yönlülükle ileriye dönük adımlar attığından korsanlar zaten bunu siber güvenlik önlemleri almak için kullanıyor. Bilgisayar korsanları, zayıf noktaları bulmak için ağları hızlıca taramak amaçlı yapay zekâya odaklanan yazılımlar geliştiriyor. Siber güvenlik şirketi Darktrace CEO'su Nicole Egan, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, 'Saldırganların, makine öğrenmesini ve yapay zekâyı saldırının bir parçası olarak kullandıkları zaman olacağını düşünüyoruz' dedi.
Dış kaynaklı tedarik zincirleri korsanları çoğaltıyor
Giderek artan sayıda veri ihlali, 'tedarik zinciri' saldırılarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu eğilim, bilgisayar korsanlarının hedefleyebileceği potansiyel mağdurlar yelpazesini genişleten üçüncü şahıslara hizmet veren artan sayıda şirket ve kuruluşun sonucu olarak görülüyor. Siber güvenlik şirketi Aon tarafından yayınlanan bir rapora göre, tedarik zinciri saldırılarına karşı potansiyel olarak savunmasız olan hedeflerin sayısı katlanarak artıyor.
Dış kaynaklı tedarik zincirleri korsanları çoğaltıyor Giderek artan sayıda veri ihlali, 'tedarik zinciri' saldırılarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu eğilim, bilgisayar korsanlarının hedefleyebileceği potansiyel mağdurlar yelpazesini genişleten üçüncü şahıslara hizmet veren artan sayıda şirket ve kuruluşun sonucu olarak görülüyor. Siber güvenlik şirketi Aon tarafından yayınlanan bir rapora göre, tedarik zinciri saldırılarına karşı potansiyel olarak savunmasız olan hedeflerin sayısı katlanarak artıyor.
İnternette artık daha fazla operasyonel fonsiyon gerçekleşiyor
Şirketler ve devlet kurumları, internetin getirdiği verimlilikle performansını üst düzeye çıkarıyor. Ancak bunun yapılması beraberinde güvenlik maliyetlerini de getiriyor.
İnternette artık daha fazla operasyonel fonsiyon gerçekleşiyor Şirketler ve devlet kurumları, internetin getirdiği verimlilikle performansını üst düzeye çıkarıyor. Ancak bunun yapılması beraberinde güvenlik maliyetlerini de getiriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >