Şifrelerinizi değiştirseniz iyi olur: 560 milyon e-mail hesabı çalındı

Şifrelerinizi değiştirseniz iyi olur: 560 milyon e-mail hesabı​
Şifrelerinizi değiştirseniz iyi olur: 560 milyon e-mail hesabı​

Bugünlerde internette milyonlarca çalıntı şifre dolaşıyor. Eğer siz de hesabınızın çalınmasını istemiyorsanız şifrelerinizi değiştirmeniz yararınıza olacaktır.

Son zamanlarda WannaCry virüsü oldukça başımızı ağrıttı. Bir de bu yetmezmiş gibi şimdi de internette milyonlarca çalıntı şifre dolaşıyor. Bu yüzden 560 milyon kişinin e-mail hesabı çalındı. Güvenlik araştırma merkeze MacKeeper'ın dün yayınladığı raporda büyük bir veritabanının internete sızdığı belirtiliyor. Bu veritabanının büyük bir kısmını şifreler oluşturuyor. Böyle durumlarda hesaplarınızı korumanız için bazı önlemler bulunuyor.

ŞİFRELERİNİZİ GÜÇLENDİRİN

En güçlü şifre bile ele geçirildiği zaman önemsiz olduğu için İnternet ortamında kullandığınız şifreleri mümkün olduğunca farklılaştırmalısınız. Yani kullandığınız her şifre birbirinden farklı olmalı. Bu birbirinden farklı birçok şifreyi bir şifre yöneticisi ile kaydedebilirsiniz. Fakat LastPass gibi şifre yöneticisi programlarda bile açıklar olabiliyor. Bu yüzden şifrelerinizi sıklıkla değiştirmelisiniz.

HESAPLARINIZI VERİTABANINDAN KONTROL EDİN

larınızın güvenliğini kontrol edebileceğiniz bir site mevcut. Bu siteden e-Posta adreslerinizin veya kullanıcı adlarınızın bu sızdırılan veritabanında bulunmadığını görebilirsiniz. İsterseniz bu bağlantıdan siteye ulaşabilirsiniz. Eğer hesaplarınızın güvenli olmadığını görürseniz paniklemeyin. Bu veritabanında bazı eski bilgiler de bulunuyor. Şifrelerinizi zaten yeni değiştirdiyseniz meraklanmanız gereken bir durum bulunmamakta. Fakat yine de şifrelerinizi değiştirmeniz yerinde olacaktır.

2 ADIMLI DOĞRULAMA KULLANMAK DAHA GÜVENLİ OLACAKTIR

2 adımlı doğrulama İnternet'teki hesaplarınızı korumanın en iyi yolu olacaktır. Telefonunuza yükleyebileceğiniz Google Authenticator gibi programlar kullanarak hesaplarınızı güvenlik altına alabilirsiniz. 2 adımlı doğrulamayı kullandığınız takdirde hesabınıza giriş yapmak için kullanıcı adı ve şifreniz dışında bir şifre daha gerekiyor. Bu şifre çoğunlukla 30 saniye boyunca geçerli şekilde Google Authenticator gibi doğrulayıcı programlar tarafından üretiliyor.

KULLANMADIĞINIZ HESAPLARI MUTLAKA SİLİN

Kullanmadığınız hesaplarınızı güvenlik sebebiyle silmelisiniz. Bu gibi hesaplar kullanmadığınız için siz farkında bile olmadan ele geçirilmiş olabilir. Şifreleriniz de hackerların eline geçtiği için bu şifrelerinizi diğer hesaplarınızda deneyebilirler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >