Sigara dumanından koronavirüs bulaşır mı?

Sigara dumanında koronavirüs tehlikesi
Sigara dumanında koronavirüs tehlikesi

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, sigaranın dumanında bulunan ve havada asılı kalan moleküllerin iki metre uzaklıktaki birine koronavirüs bulaştırabileceğini belirtti.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, "Sigaranın dumanında havada asılı kalan moleküller var. Örneğin, büyük bir alandasınız ve 2 metre uzaklıktaki bir kişinin içtiği sigara dumanı size ulaşıyorsa, o duman size virüs de getirebilir. Mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

"Kapalı ortamlarda sigara içmememiz gerekiyor"

Taşkınoğlu, "Kapalı ortamlarda sigara içilmemesi gerekiyor. Ülkemizde kapalı ortamda sigara içilmesi yasaklanmış durumda olduğu için içme şansı yok. Birlikte sohbet ederken, sigara içmek gibi alışkanlıklarımız var. Yakın temas, birlikte hareket hali bile virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Fiziksel mesafeyi korumanıza engel olabilir. Mümkün olduğunca beraber ve kapalı ortamda sigara içmekten kaçınmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Sigara içerken kullandığınız materyaller virüs bulaştırır"

Virüsün bazı yüzeylerde kaldığı sürelere ilişkin yayınların yapıldığını hatırlatan Dr. Taşkınoğlu, plastik, metal yüzeylerde üç gün, kağıt yüzeyde ise, virüsün yarım saat ya da üç saate kadar kalabildiğine dair yayınların mevcut olduğunu belirtti. Dr. Taşkınoğlu, sigara kullanımında kullanılan paket, çakmak ve içme sırasında kullanılan kül tablasında da damlacıkların uzun süre kaldığını ifade ederek, "Siz o materyalleri ellediğiniz zaman daha sonra sigarayı ağzınıza götürdüğünüz taktirde enfekte olacaksınız. Enfeksiyonun asıl yolu budur" dedi.

"Virüs sigara ile birlikte yüzeye yerleşirse 9 gün yaşayabiliyor"

  • Dr. Taşkınoğlu, herhangi bir yüzeye eğer sigara ile birlikte virüs yerleşirse, 9 güne kadar kalabildiğini kaydederek, "9 güne kadar virüs o yüzeyde kalırsa, sizden sonra gelen kişiyi de bulabilir.

Sigarayı evlerinizde, çocuklarınızın bulunduğu ortamlarda içmeyin. Hastalanma ihtimali olan 65 yaş üstü büyüklerinizin bulunduğu ve onların daha sonra gelebileceği yerlerde sigara içmeyin" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >