Silahlı 200 kişi şehre girdi: Kerkük IKBY'ye mi bağlanacak?

Silahlı 200 kişi şehre girdi: ​Kerkük IKBY mi bağlanacak?
Silahlı 200 kişi şehre girdi: ​Kerkük IKBY mi bağlanacak?

25 Eylül'de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna Kerkük'ün de katılacağı belirtildi. Son gelişmelere göre ise Kerkük Havaalanı'ndan şehre silahlı 200 kişi girdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de gerçekleşmesi planlanan bağımsızlık referandumu öncesi gerginlik devam ediyor. Referandum ayrı bir tartışma konusu olarak gündemde yerini korurken, IKBY’nin referandum kapsamına Kerkük’ü de alması tartışma yarattı.

Terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Kerkük Valisi Necmettin Kerim başkanlığında toplanan Kerkük İl Meclisi, Bağdat yönetiminin itirazlarına rağmen 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna Kerkük’ün de katılması kararı almıştı. IKBY Başkanı Mesud Barzani, haddini aşarak "Kerkük, Kürttür" ifadesini kullandı ve "Kerkük'ü güç kullanarak ele geçirmeyi düşünen herhangi bir güç, Kürdistan halkının tümüyle karşı karşıya kalacak. Kanımızın son damlasına kadar savunacağız" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Silahlı kişilerden oluşan konvoy Kerkük'e girdi.
Silahlı kişilerden oluşan konvoy Kerkük'e girdi.

Kerkük'ün statüsü

Büyük petrol yataklarına sahip olan ve tarihten günümüze Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük, hiçbir zaman IKBY toprakları içerisinde yer almadı. ABD işgali sonrasında hazırlanan Irak Anayasası'ndaki 140. maddeye göre Kerkük tartışmalı bölgeler arasında yer alıyor.

DEAŞ'tan önce Kerkük IKBY toprakları içerisinde değildi.
DEAŞ'tan önce Kerkük IKBY toprakları içerisinde değildi.

Bu nedenle merkezi Bağdat yönetimi ile birlikte İran ve Türkiye gibi komşu ülkeler şehrin referanduma katılmasına karşı çıkıyor.

Kerkük, DEAŞ’ın 2014 yılında Irak’ı işgal etmesinden sonra peşmergenin kontrolüne geçti. Merkezi hükümet Kerkük'ü Bağdat'a bağlamak isterken, Barzani yönetimi Kerkük'ün IKBY'ye bağlanmasını talep ediyor. Türkmenler ise Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >